PsychologyNow Team

Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου - #MyPsychologist: «Η Ψυχοθεραπεία είναι το ωραιότερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς για να μάθει τον εαυτό του»

Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου - #MyPsychologist: «Η Ψυχοθεραπεία είναι το ωραιότερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς για να μάθει τον εαυτό του»

PsychologyNow Team

«Οι συνηθέστερες δυσκολίες είναι τα έντονα δυσλειτουργικά συμπτώματα και τα προβλήματα σχέσεων».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της #MyPsychologist Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, Εξελικτικής Ψυχολόγου Ph.D.


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της ψυχικής υγείας;

Περίπου στην Β Λυκείου συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η επιστήμη της Ψυχολογίας. Εκείνο το Καλοκαίρι τελειώνοντας τη Β Λυκείου είχα δανειστεί από τη Δημόσια Δημοτική βιβλιοθήκη 5 βιβλία ψυχολογίας και είχα ενθουσιαστεί. Όταν κλήθηκα να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου ήταν η μόνη επιλογή. Δεν ήθελα να σπουδάσω τίποτα άλλο εκτός από αυτό.

Μικρότερη ήθελα να γίνω ηθοποιός. Παράλληλα με τις σπουδές μου στην ψυχολογία παρακολουθούσα μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγισή σας και πώς μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο που θα έρθει στο γραφείο σας;

Συνήθως χρησιμοποιώ διάφορες ψυχοθεραπευτικά προσεγγίσεις, που έχω εκπαιδευτεί, ανάλογα με το αίτημα και την αξιολόγηση του εκάστοτε θεραπευόμενου.

Ποιες ήταν οι σπουδές και οι ειδικεύσεις που ακολουθήσατε;

Κάνοντας ψυχοθεραπεία παράλληλα με τις σπουδές μου στη ψυχολογία διαπίστωσα ότι μου άρεσε το θέατρο καθότι μπορούσα να υποδυθώ πως ζω την ζωή κάποιου ήρωα. Σαν να ξέφευγα από τις δικές μου αφηγήσεις ζωής βουτώντας για λίγο στη ζωή άλλων φαντασιωτικών ηρώων.

Αυτό με κινητοποίησε να αναζητήσω νοήματα και να επαναδομήσω νέες οπτικές γωνίες αφήγησης ζωής. Είναι σημαντικό να σου αρέσεις όπως είσαι, να σε αποδεκτείς.

Το θέατρο λοιπόν εκείνο το καιρό μου είχε δώσει μια εναλλακτική ψυχοθεραπευτική ένεση. Μου έμαθε πως η τέχνη μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση. Αυτή η διαπίστωση με κινητοποίησε να ψάξω τις εναλλακτικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Για περίπου 5 χρόνια έκανα δεκάδες σεμινάρια ψυχοδράματος, δραματοθεραπειας, μουσικοθεραπείας για να καταλήξω στην Εικαστική θεραπεία. Παρακολούθησα το τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικής θεραπείας.

Μέσα από την εκπαίδευση μου στην Εικαστική θεραπεία γνώρισα την Συστημική οικογενειακή θεραπεία. Παρακολούθησα 3 χρόνια εκπαίδευση στην Συστημική οικογενειακή θεραπεία. Αργότερα εκπαιδεύτηκα στην Γνωστικό αναλυτική ψυχοθεραπεία, στην τραυματοθεραπεια, στην θεραπεία μέσω παραμυθιών και στην Αφηγηματική θεραπεία. Έκανα μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική ψυχολογία, στην Εξελικτική Σχολική και στην Διοίκηση επιχειρήσεων Υγείας.

Στα πλαίσια της Μεταδιδακτορικής μου διατριβής στο ΕΚΠΑ στο τμήμα Ψυχολογίας μελετώ το παραμύθι μέσω της Αφηγηματικής προσέγγισης ως εργαλείο εντοπισμού ψυχολογικών θεμάτων στα παιδιά.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

Με ποιες προκλήσεις έρχονται αντιμέτωποι σήμερα οι ειδικοί ψυχικής υγείας;

Πολλά τα μέτωπα των προκλήσεων κυρίως κοινωνικά και επαγγελματικά. Επισυμβαίνουν διάφορα κοινωνικά γεγονότα που ο ρόλος της δικής μας επιστήμης θα μπορούσε να έχει σημαίνοντα ρόλο. Αυτά τα γεγονότα έχουν σπουδαία επιστημονική σημασία και η επιστημονική έρευνα μπορεί να φωτίσει πολλούς δρόμους.

Αυτά τα γεγονότα ασκούν και προσωπικές πιέσεις στον άνθρωπο και επιστήμονα ψυχολόγο. Επαγγελματικά, επίσης, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τον κλάδο μας. Θεωρώ πως είμαστε ο κλάδος με την μεγαλύτερη κρίση επιστημονικής ταυτότητας: τι είμαστε, τι δεν είμαστε, ποιοι είμαστε, που ανήκουμε, που δεν ανήκουμε κτλ.

Μέσα από τη δουλειά και την εμπειρία σας, έχετε παρατηρήσει ποιες είναι οι συνηθέστερες δυσκολίες που ωθούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση βοήθειας;

Οι συνηθέστερες δυσκολίες είναι τα έντονα δυσλειτουργικά συμπτώματα και τα προβλήματα σχέσεων.

Ποια στοιχεία θεωρείτε σημαντικά στην προσέγγιση των ανθρώπων που έρχονται στο γραφείο σας;

Με αποδοχή, θερμό καλωσόρισμα και χαμόγελο. Μια θεραπευτική αγκαλιά για τον θεραπευόμενο που πήρε το κουράγιο να κτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια. Κατόπιν αποσαφήνιση θεραπευτικού πλαισίου και θεραπευτικού αιτήματος.

Δεδομένων των μύθων που κυκλοφορούν, αλλά και των ταμπού που ακόμα υπάρχουν γύρω από το επάγγελμα του ψυχολόγου, πώς θα εξηγούσατε εσείς το δώρο της ψυχοθεραπείας;

Είναι το ωραιότερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς. Να μάθει τον εαυτό του. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να μάθει κανείς τον εαυτό του. Να αντιληφθεί πως δομήθηκε η αφήγηση ζωής του, να ταξιδέψει ψυχοεκπαιδευτικα στους διαδρόμους του εγκεφάλου του, να ψηλαφίσει τους συναισθηματικούς δεσμούς του, να γνωρίσει ποιος του είπαν ότι είναι, ποιος όρισαν ότι πρέπει να είναι αλλά και ποιος είναι πραγματικά ή πως θα ήθελε να μετεξελιχτεί ως προσωπικότητα.

Τον τελευταίο χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 η χρήση του διαδικτύου εισχώρησε για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων και στη δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας. Εσείς προσωπικά το χρησιμοποιείται το διαδίκτυο στη δουλειά σας; Πώς είναι να εργάζεται κανείς ψυχοθεραπευτικά μέσω διαδικτύου;

Η πανδημία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και αναζητήσαμε όλοι, ο καθένας από το επαγγελματικό μετερίζι του, τρόπους και εναλλακτικές. Σημασία δεν έχει ο δρόμος που θα ακολουθήσεις αλλά το κίνητρο, ο στόχος και το αποτέλεσμα. Όσες έρευνες έχουν γίνει για τις διαδικτυακές συνεδρίες (ατομικές και ομαδικές) έδειξαν πως ήταν αποτελεσματικές.

Αν σαν θεραπευτής έχεις ενεργοποιήσει την δημιουργικότητα σου μπορείς να βρεις πολλούς τρόπους για να γίνει ακόμη και η διαδικτυακή συνέδρια συμβατή με τις ανάγκες του θεραπευόμενου σου.

Πώς μπορεί να σας βρει κανείς και να κλείσει ραντεβού μαζί σας;

Διατηρώ γραφείο στην Καλαβασό και στην Λευκωσία στην Κύπρο. Ωστόσο κάνω και διαδικτυακές συνεδρίες.

Δείτε περισσότερα για την Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου εδώ:

#MyPsychologist Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου


apostolidoy anna
Επιμέλεια συνέντευξης: Άννα Αποστολίδου

 

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...