Super User

Ένας χρόνος psychologynow.gr!

Ένας χρόνος psychologynow.gr!

Μία κοινή πεποίθηση είναι ότι όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Κάπως έτσι νιώθουμε ότι συμβαίνει και με το psychologynow.gr. Σήμερα, κλείνουμε ένα χρόνο! Ένα χρόνο δημιουργίας και συνέπειας στην υποστήριξη και επικοινωνία της επιστήμης της ψυχολογίας!  


Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το psychologynow.gr δεν είναι μόνο ενός έτους. Ουσιαστικά έχει μια ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων (ίσως και πέντε) ετών που περιλαμβάνουν σκέψεις, συζητήσεις, στοχοθετήσεις, διάφορα πλάνα και όραμα.

Σε κάθε νέο εγχείρημα, χρειάζεται χρόνος προκειμένου η σκέψη να γίνει πράξη. Μία πράξη που σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να είναι πυροτέχνημα. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην υπεράσπιση της προσπάθειας και στην μακροπρόθεσμη υποστήριξη της. Έτσι, το psychologynow.gr, ήρθε τη στιγμή που έπρεπε, και αν και σε πολύ δύσκολη περίοδο για νέα βήματα, η εμπιστοσύνη που δείξαμε ήταν καταλυτική. Καταφέραμε να το κάνουμε να σταθεί όρθιο, να κάνει τα πρώτα του βήματα προκειμένου σταδιακά να αυτονομηθεί. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα ενταχθεί σε ένα μακρόπνοο πλάνο που θα παρουσιάσει και τα άλλα του αδελφάκια όπου πλέον όλα μαζί θα πορεύονται αγαπημένα προς ένα και μόνο στόχο: την προαγωγή της ψυχολογίας, των ψυχολόγων και της ψυχικής υγείας με τρόπο αξιόπιστο και έγκυρο.

Από την αρχή θέλαμε να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαφοροποιείται από ό,τι υπάρχει στο χώρο της επικοινωνίας και της προβολής της ψυχολογίας στο διαδίκτυο αλλά και γενικότερα. Είχαμε ένα όραμα και το διατηρούμε: μία ολιστική αποτύπωση της επιστήμης της ψυχολογίας στη ζωή του ανθρώπου. Το σημαντικό για την ομάδα μας, στο οποίο ήμασταν συγχρονισμένοι από την αρχή, ήταν ο αναγνώστης που θα μπει στο psychologynow.gr να κατανοήσει ότι η ψυχολογία δεν είναι μόνο θεραπεία ψυχής, ούτε μία επιστήμη που βασίζεται σε στεγνά στατιστικά δεδομένα. Είναι μία τέχνη, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ψυχή του ανθρώπου, με επιστημονική αφετηρία που όταν την αφήσει να τον αγγίξει, θα τον ενεργοποιήσει προς τον καλύτερο εαυτό του ώστε να αφήσει πίσω του στερεότυπα που μέχρι τώρα τον κράταγαν εγκλωβισμένο στα ίδια αδιέξοδα.

Αποφασίσαμε λοιπόν να διαλέξουμε ένα πιο δύσκολο δρόμο. Σε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον που η ψυχολογία μαστιζόταν και συνεχίζει να μαστίζεται από το εύκολο, το «μαγικό», το γρήγορο και το επιφανειακό, επιλέξαμε να πάμε αργά αλλά σταθερά, έχοντας ένα πλάνο που υπηρετεί τρεις βασικές αξίες: εγκυρότητα – αξιοπιστία – εμπιστοσύνη. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να αναδύονται από το psychologynow.gr και για αυτό έχουμε επιλέξει να έχουμε συνεργάτες αναγνωρισμένους καθηγητές Ψυχολογίας και επαγγελματίες ψυχολόγους με άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Σε ένα ψυχολογικό περιβάλλον, που κυριαρχείται από κάθε λογής «ειδικό» που έχει άποψη για όλα τα ψυχολογικά θέματα, η υπεράσπιση του ψυχολόγου είναι κάτι πολύ δύσκολο. Διότι η άλλη επιλογή βολεύει, παίρνει την ευθύνη από τον αναγνώστη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Εμείς όμως είμαστε για τα δύσκολα, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τις δυσκολίες αξίζει να προχωρά κανείς. Τότε είναι που αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να του κλονίσει αυτό που έχει φτιάξει διότι το αυθεντικό δεν αντιγράφεται.

Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν, παραμένουμε συνεπείς στο όραμα και το έργο μας. Έχοντας καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου και ευρύ κοινού που ενδιαφέρεται για την ψυχολογία, καθώς και των επαγγελματιών, αποτυπώνουμε την ψυχολογική πραγματικότητα στην Ελλάδα με ψυχολογικά άρθρα συνεργατών μας αλλά και με ενδιαφέρουσες, σύγχρονες έρευνες από το εξωτερικό, πάντα προερχόμενες από επίσημα επιστημονικά περιοδικά. Η ψυχική υγεία και η ψυχοθεραπεία φυσικά δεν μπορούν να λείπουν και κατέχουν σημαντικό κομμάτι μέσα στις θεματικές ενότητες. Επίσης, υπάρχουν τέχνες, εκδηλώσεις όπως εκείνη που διοργανώσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, συνεργασίες, αφιερώματα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις... ό,τι αφορά την επιστήμη της ψυχολογίας.

Αυτό που βλέπετε και διαβάζετε εδώ και ένα χρόνο στις οθόνες σας, που σχολιάζετε και μοιράζεστε, και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό, είναι αποτέλεσμα δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου που πολλές φορές δεν υπάρχει. Θεωρούμε όμως ότι όταν αγαπάς κάτι πολύ, δε βρίσκεις απλά το χρόνο υπό μία καταναλωτική έννοια, αλλά τον δημιουργείς για να παράξεις ένα αποτέλεσμα που θα αγαπηθεί. Λάθη φυσικά θα γίνουν, αλλά δεν τα αφήνουμε να μας χαρακτηρίσουν. Παίρνουμε την ευθύνη να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι.

Ολοκληρώνοντας αυτή την κατάθεση ψυχής του πρώτου έτους, να σημειώσουμε ότι το psychologynow.gr, είναι αυτό που φαίνεται. Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, αξιόπιστης και έγκυρης προβολής της ψυχολογίας που συνεχώς αυξάνει την επισκεψιμότητά της και αναπτύσσεται θεματικά και τεχνολογικά. Πίσω της δεν κρύβεται κανένας μεγαλοεκδότης, καμία εταιρεία, κανένας διαφημιστής, κανένας δημοσιογράφος και κανένας χρηματοδότης. Ό,τι βλέπετε, είναι αποτέλεσμα της προσωπικής δουλειάς τριών, υπερβολικά, παθιασμένων για την ψυχολογία, ψυχολόγων, που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο και ψυχή για να παρουσιάσουν το καλύτερο που μπορούν.

Παρουσιάζοντας λοιπόν την πολύ σύντομη ιστορία του psychologynow.gr, θα μπορούσε να αναλύσει κανείς την ατομική συμβολή του κάθε μέλους της ομάδας μας, τη δική μου, της Μαρίας και της Kaylee-Ann. Όμως, όπως κάπου αναφέρει και ο μεγάλος δάσκαλος Γιώργος Βασιλείου «πώς να περιγράψεις τα ρυάκια που πηγάζουν χώρια και εκβάλλουν στο ίδιο ποτάμι, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους γίνονται ένα; Επομένως, φτάνουμε στο συμπέρασμα να αποδεχθούμε και εδώ ότι το ‘όλον’ είναι κάτι παραπάνω από τα μέρη που το αποτελούν και μέσα σε αυτό δε χωρά κανένας διαχωρισμός».

Είμαστε το psychologynow.gr και η ψυχολογία είναι ο κόσμος μας.

Η ομάδα μας

Χάρης Πίσχος
Μαρία Κοτσαμπάσογλου
Kaylee-Ann Yates-Σπανού

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...