PsychologyNow Team

Στη Μεγάλη Βρετανία θα παρέχεται ψυχοθεραπεία πριν την αντικαταθλιπτική αγωγή

Στη Μεγάλη Βρετανία θα παρέχεται ψυχοθεραπεία πριν την αντικαταθλιπτική αγωγή

PsychologyNow Team
γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία δέχεται ψυχοθεραπεία πριν την αντικαταθλιπτική αγωγή
Image credit: SHVETS production / pexels.com

Νέα οδηγία συστήνει στο NHS να παρέχει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και άλλες θεραπείες αντί για τη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη.


Στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήπια κατάθλιψη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσφέρεται πρώτα ψυχοθεραπεία ή ομαδική άσκηση αντί για φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με νέα οδηγία. O αρμόδιος φορέας επιτήρησης προτείνει επίσης τις ασκήσεις ενσυνειδητότητας και τον διαλογισμό ως πιθανές εναλλακτικές στα αντικαταθλιπτικά.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως υπολογίζεται, ένας στους επτά ανθρώπους στην Αγγλία λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, ενώ περισσότερα από 20 εκατομμύρια συνταγογραφήθηκαν σε μόλις τρεις μήνες, τον προηγούμενο χρόνο.

Το προσχέδιο των οδηγιών, που τίθεται προς συζήτηση, αναφέρει: Μην προσφέρετε συστηματικά φαρμακευτική αγωγή ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη λιγότερο βαριά κατάθλιψη, εκτός αν αυτή είναι η προτίμηση του ασθενούς.

Οι γιατροί καλούνται να συμπεριλαμβάνουν τους ασθενείς σε συζητήσεις σχετικά με το τι θα τους ταίριαζε καλύτερα, αλλά να λένε ότι η ομαδική γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θα μπορούσε να προσφερθεί ως πρώτη θεραπεία.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στο πώς αλληλεπιδρούν οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις, οι στάσεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά, θέτει στόχους και διδάσκει καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας στην Υγεία και τη Φροντίδα (NICE), που λειτουργεί ως κλινικός επιτηρητής, δήλωσε ότι στους ασθενείς θα μπορούσαν να προσφέρονται άλλες θεραπείες από τις οποίες να επιλέγουν, ως μέρος μιας συζήτησης σχετικά με το τι μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψή τους, καθώς και σχετικά με την εμπειρία τους από προηγούμενα καταθλιπτικά επεισόδια ή θεραπείες.

Η νέα οδηγία είναι η πρώτη εδώ και 12 χρόνια που αναγνωρίζει, αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την κατάθλιψη στους ενήλικες. Ένα παρόμοιο εύρος ψυχολογικών παρεμβάσεων, μαζί με την επιλογή της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής, είναι διαθέσιμο σε εκείνους που επιλέγουν θεραπεία πρώτης γραμμής για πιο βαριά κατάθλιψη.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα


Η οδηγία συμβουλεύει επίσης τους γιατρούς να συζητούν τις λίστες αναμονής ψυχικής υγείας με τους ασθενείς και το πόσο μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν για θεραπεία. Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να συζητούν το τι συμβαίνει αν οι ασθενείς θελήσουν να διακόψουν τη λήψη αντικαταθλιπτικών, όπως το ότι τα συμπτώματα απόσυρσης μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάστηκε στο New England Journal of Medicine, βρήκε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν υποτροπή από εκείνους που τα σταματούν.

Η οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, μέσω του εκπροσώπου της Στίβεν Μπάκλι, καλωσόρισε τις νέες οδηγίες, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Βλέπουμε με ικανοποίηση το ενδιαφέρον για απόσυρση από τα αντικαταθλιπτικά και την αναγνώριση του ότι η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες για να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό όποιος επιλέγει να σταματήσει τα φάρμακα να μπορεί να το κάνει με ασφάλεια, σταδιακά και, ιδανικά, σε συνεργασία με τον γιατρό του, τον φαρμακοποιό, τον ψυχίατρο ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας που εμπιστεύεται, δήλωσε ο Μπάκλι.

Η Αλέξα Νάιτ, από την οργάνωση Rethink Mental Illness, συμπλήρωσε:

Οι βελτιωμένες οδηγίες δεν μπορούν, από μόνες τους, να βελτιώσουν την εμπειρία της περίθαλψης ή τους χρόνους αναμονής. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση, το εύρος των διαθέσιμων θεραπειών και το πόσο γρήγορα μπορούν να είναι προσβάσιμες εξαρτάται τελικά από το αν οι υπηρεσίες θα έχουν επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...