PsychologyNow Team

Θεραπευτική επανάσταση στην ψυχιατρική

Θεραπευτική επανάσταση στην ψυχιατρική

PsychologyNow Team
ερευνητής ανακαλύπτει μια θεραπευτική επανάσταση στην ψυχιατρική
Image credit: Chokniti Khongchum / pexels.com

Σημαντική πρόοδος με στόχο την αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των ψυχοτρόπων ουσιών και συγκεκριμένα της MDMA, γνωστής και ως «έκσταση», πραγματοποιήθηκε χθες με τη δημοσίευση επιστημονικής μελέτης στην επιθεώρηση Nature Medicine.


Η κλινική μελέτη υπό την εποπτεία του δρος Ρικ Ντόμπλιν, έδειξε ότι η χρήση MDMA, από κοινού με ψυχανάλυση, ανακουφίζει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από οξύ σύνδρομο μετατραυματικού άγχους.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε μελέτη, η οποία υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης της κατάθλιψης με ψιλοκυβίνη, την παραισθησιογόνο ουσία που περιέχουν τα «μαγικά μανιτάρια». Οι συντάκτες της έρευνας εικάζουν ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων δώσει την έγκρισή της. Το MDMA αναμένεται να εγκριθεί για ιατρική χρήση το 2023 και η ψιλοκυβίνη ένα με δύο χρόνια αργότερα.

Ύστερα από δεκαετίες δαιμονοποίησης και ποινικοποίησης, οι παραισθησιογόνες αυτές ναρκωτικές ουσίες, γνωστές και ως ψυχεδελικές, ετοιμάζονται να προστεθούν στη φαρέτρα της ψυχιατρικής φαρμακολογίας, η οποία έχει να ανανεωθεί από τη δεκαετία του 1950, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και των εθισμών.

Η πρόσφατη «εθνική επιδημία κατάχρησης οπιοειδών», όπως χαρακτηρίζεται στις ΗΠΑ η σκόπιμη υπερσυνταγογράφηση ισχυρών παυσίπονων από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, απέδειξε την επιτακτική ανάγκη για νέα θεραπευτική προσέγγιση.


Διαβάστε σχετικά: Εγκρίνεται η χορήγηση ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών


Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ σπεύδουν τώρα να δημιουργήσουν ειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια. Πολιτείες και δημοτικές αρχές σε όλες τις ΗΠΑ νομοθετούν υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων χρήσης τέτοιων ουσιών, με ακτιβιστές να ελπίζουν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα οδηγήσουν σε νομιμοποίηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο για ιατρική ή ακόμη και για ψυχαγωγική χρήση.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη, δεν είναι εθιστικά και δεν προκαλούν βλάβες σε όργανα του σώματος, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις. Αντίθετα από τους επικρατούντες μύθους, το «έκσταση» δεν δημιουργεί τρύπες στον εγκέφαλο χρηστών, ενώ ένα «κακό τριπ» με LSD δεν προκαλεί βλάβες στα χρωμοσώματα.

Η επιστημονική κοινότητα επιμένει ωστόσο στην ανάγκη περαιτέρω μελέτης παρενεργειών, όπως τις επιπτώσεις που έχουν οι ουσίες αυτές σε χρήστες με καρδιακά προβλήματα. Παρότι το κύμα ενθαρρυντικών ιατρικών στοιχείων έχει βοηθήσει να καμφθούν οι αντιστάσεις πολλών επιστημόνων, ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν κατά της άκριτης χορήγησης ψυχοτρόπων ουσιών, πριν από την ολοκλήρωση ενδελεχούς μελέτης των κινδύνων τους.

Ο δρ Μάικλ Μπόγκενσουτς, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι οι περισσότερες από τις ενθαρρυντικές κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε μικρό αριθμό ασθενών, από τους οποίους είχαν αποκλεισθεί οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια και άλλα βαριά ψυχικά νοσήματα. Ξέρω ότι ακούγομαι κωμικός, αλλά πρέπει να το πω: Παιδιά, μην παίρνετε τέτοια μόνοι σας! Ας περιμένουμε να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία, προτού συστήσουμε τέτοιες ουσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους, λέει ο δρ Μπόγκενσουτς.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...