PsychologyNow Team

Η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας στους Δανούς, που θεωρούνται οι ευτυχέστεροι άνθρωποι

Η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας στους Δανούς, που θεωρούνται οι ευτυχέστεροι άνθρωποι

PsychologyNow Team
γυναίκα σε μαγαζί στη Δανία εν καιρώ πανδημίας που προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας
Image credit: GegenWind Photo / unsplash.com

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η ανησυχία λόγω της COVID-19 έχουν προκαλέσει αύξηση στον αριθμό των Δανών που ζητούν την βοήθεια ψυχολόγων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα άγχους και την κατάθλιψη που εμφάνισαν στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη Σκανδιναβία, της Tryg.


Η Δανία συνήθως βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, έχει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας, αλλά επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο.

Αλλά οι παρατεταμένες περίοδοι του λόκνταουν και η απομόνωση στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι πως είχαν συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Ο κορονοϊός έχει αρχίσει να επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική υγεία των Δανών, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Tryg Μόρτεν Ούμπε μετά τη δημοσιοποίηση από την εταιρεία των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο.

Η Tryg --η λέξη στα δανικά σημαίνει ''ασφαλής''-- ανέφερε ότι αυξήθηκε ο αριθμός αιτημάτων για αποζημιώσεις που αφορούν ζητήματα ψυχικής υγείας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας έτσι μια ανησυχητική τάση που παρατηρείται από τον περασμένο χρόνο.

Τα αιτήματα για αποζημίωση λόγω άγχους αυξήθηκαν κατά 20% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και εκείνα για λόγους κατάθλιψης κατά σχεδόν 15% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στο νορβηγικό παράρτημα της Tryg.

Από τα στοιχεία της Tryg προκύπτει ότι κατά μέσον όρο η διάρκεια των θεραπειών παρατάθηκε στην περίοδο της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Δανοί χρειάστηκαν περισσότερες συνεδρίες για να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους.

Από την άλλη, το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα και καθώς ο καιρός βελτιώνεται οι Δανοί προσβλέπουν στην επάνοδό τους στην κοινωνική τους ζωή σύντομα.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η Πανδημία επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων;


Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χάρη στη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της covid-19 στη Δανία η χώρα θα επιταχύνει το άνοιγμά της ήδη από τις 21 Απριλίου.

Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας ωστόσο μπορεί να τροποποιείται σε τοπικό επίπεδο, με στοχευμένους περιορισμούς, αν επιταχυνθεί η εξάπλωση της covid-19.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι από την Τετάρτη θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια, με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αφού επιδείξουν το “πάσο κορονοϊού”, ένα υγειονομικό διαβατήριο που δείχνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, είτε ανάρρωσε πρόσφατα από τη νόσο, είτε έχει ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Το άνοιγμα των εστιατορίων --με κρατήσεις, “πάσο κορονοϊού” και λειτουργία έως τις 22:00-- θα γίνει τελικά νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, αντί για τις 6 Μαΐου και το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα είναι υποχρεωτικό για όσους πίνουν ένα ποτό στους υπαίθριους χώρους μπαρ και εστιατορίων, αντίθετα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Εξάλλου από την Τετάρτη αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται, φτάνοντας τους 10 σε εσωτερικό χώρο και σε 50 σε εξωτερικό χώρο. Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν εντελώς από τις 11 Ιουνίου για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οπότε στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 100 άτομα.

Στη Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 έχει μειωθεί κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί, με το κλείσιμο σχολείων και μη απαραίτητων καταστημάτων, τα οποία πλέον επαναλειτουργούν.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.alphatv.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...