PsychologyNow Team

Στο σπίτι του Sigmund Freud, στην αφετηρία της ψυχανάλυσης

Στο σπίτι του Sigmund Freud, στην αφετηρία της ψυχανάλυσης

PsychologyNow Team

Ο Sigmund Freud, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στον κόσμο, με φήμη και έργο που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της επιστήμης που εκπροσωπεί.


Φυσιολόγος, νευρολόγος και από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές των αρχών του εικοστού αιώνα, είναι ο επιστήμονας με τον οποίο θα έρθει πρώτα σε επαφή όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την ψυχολογία.

Γεννημένος το 1856 στο Freiberg της Αυστρίας, σε ηλικία τεσσάρων ετών η οικογένειά του αποφασίζει να μετακομίσουν στη Βιέννη. Εκεί ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, εμπνέεται και δημιουργεί το επιστημονικό του έργο, πάντα με την υποστήριξη της γυναίκας του Martha Bernays, η οποία φρόντιζε την οικογένεια τους. Μαζί με σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του, αποτέλεσε τον πυρήνα για την εγκαθίδρυση και την μετέπειτα εξάπλωση της ψυχανάλυσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Δουλεύοντας αρχικά σε στενή συνεργασία με τον Joseph Breuer, ο Φρόιντ επεξεργάστηκε τη θεωρία ότι το μυαλό είναι ένα πολύπλοκο ενεργειακό σύστημα, η δομική έρευνα του οποίου είναι το σωστό πεδίο της ψυχολογίας. Άρθρωσε και προσδιόρισε τις έννοιες του ασυνειδήτου, της παιδικής σεξουαλικότητας και της απώθησης και πρότεινε ένα τριμερές επίπεδο της δομής της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Όλα αυτά συνέβαλαν σε ένα ριζοσπαστικά νέο εννοιολογικό και θεραπευτικό πλαίσιο αναφοράς για την κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών. Η ψυχανάλυση παρά τις σύγχρονες πολλαπλές εκφάνσεις της, έχει σχεδόν σε όλα τα ουσιώδη σημεία, απευθείας αναγωγή στο αρχικό έργο του Freud.

H πρωτοπόρος θεραπεία του Freud των ανθρώπινων πράξεων, των όνειρων και μάλιστα των πολιτιστικών αντικειμένων, ως μία έμμεση συμβολική σημασία έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά γόνιμη και έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων τη ψυχολογία, την ανθρωπολογία και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Με την ψυχαναλυτική θεωρία εφηύρε μια επιτυχημένη επιστήμη κατανόησης του νου και της ψυχής, η οποία επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει και στις μέρες μας τους επιστήμονες της ψυχολογίας.

Αποδίδοντας τις απαραίτητες τιμές στον Sigmund Freud, ταξιδέψαμε στη Βιέννη και επισκεφθήκαμε το σπίτι του, στην οδό Berggasse 19 το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο, διατηρώντας ακόμη μερικά από τα έπιπλα του και φυσικά την ιστορία του. Πολλά από τα αντικείμενα του σπιτιού του, μαζί με το περιβόητο ντιβάνι του, μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο, όταν μετακόμισε το 1938 στο Λονδίνο μετά την κατοχή της Βιέννης από τους Ναζί, για το οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερα σε παλαιότερο αφιέρωμα μας.

Το συναίσθημα του δέους καθώς ανοίγει η πόρτα του σπιτιού, μπερδεύεται ευχάριστα με την ανυπομονησία, την αγωνία και τη χαρά. Περπατώντας στην είσοδο του σπιτιού και ανεβαίνοντας τις σκάλες, δε νιώθεις σαν επισκέπτης σε σπίτι ή σε μουσείο αλλά αφήνεσαι να βιώσεις την ιστορία της ψυχολογίας και να γίνεις μέρος αυτής. 

Το εξωτερικό του σπιτιού/μουσείου.

 

Η είσοδος του κτηρίου

 

Ανεβαίνοντας τις σκάλες προς το σπίτι του Freud

 

Πινακίδα με τις ώρες υποδοχής ασθενών.

 

Οι δύο είσοδοι στο σπίτι του Freud ήταν έτσι διαμορφωμένες ώστε να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ της οικογένειας και των ασθενών του.

 

 

Ο χώρος αναμονής των ασθενών αλλά και χώρος συνάντησης του Freud με τους αρχικούς συνεργάτες του κάθε Τετάρτη. Όλοι μαζί είχαν συστήσει την "Wednesday Psychological Society", η οποία αποτέλεσε την απαρχή του παγκόσμιου ψυχαναλυτικού κινήματος

 

 

Ένας τοίχος γεμάτες τιμητικές διακρίσεις. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και ο έπαινος από την Ελληνική Ιατρική Ερευνητική Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 1924.

 

 

Αναγνώριση του επιστημονικού έργου του Freud από τη Βρετανική Ψυχολογική Κοινότητα

 

 

Ομαδική φωτογραφία από την επίσκεψη των Freud, Jung και Ferenczi στο Clark University, μετά από πρόσκληση του Stanley Hall, ο οποίος εικονίζεται στο μέσο της κάτω σειράς.

 

 

H τρίτη αδυναμία του Freud, εκτός των ταξιδιών και του καπνίσματος, ήταν η συλλογή αρχαίων αντικών και κειμηλίων, όπου έκαναν το γραφείο του να μοιάζει με αρχαιολογικό μουσείο. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα αρχαία αυτά αντικείμενα του κρατούσαν συντροφιά όταν μελετούσε ή έγραφε.

 

 

Φωτογραφίες από το μέρος που γεννήθηκε ο Freud. Η φωτογραφία δεξιά επάνω απεικονίζει την αρχική του κατοικία στο Freiberg.

 

 

O Freud το 1863 περίπου. Για τη νεανική του ηλικία έγραφε: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι βλέπουν σε εμένα κάτι εξωπραγματικό και ο αληθινός λόγος είναι ότι ποτέ δεν ένιωσα νέος και τώρα που εισέρχομαι στην φάση της ωριμότητας, δεν μπορώ να ωριμάσω κατάλληλα..." (προς τη Martha Bernays, 2/02/1886)

 

 

To ζεύγος Sigmund Freud και Martha Bernays στο Αμβούργο το 1885. Σε απόσπασμα επιστολής του, γράφει προς τη γυναίκα του: "Αυτή η επιμονή που έχουμε δείξει, είναι ικανή να λιώσει την καρδιά της πέτρας και θα δεις ότι, όταν παντρευτούμε, όλη η οικογένεια θα μας ευχηθεί να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Τότε με τη σειρά μας, θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως πρότυπο για τις μελλοντικές γενεές των ερωτευμένων ζευγαριών, μόνο και μόνο επειδή είχαμε το θάρρος να ερωτευτούμε ο ένας στον άλλον και να το υπερασπιστούμε, χωρίς να ζητήσουμε την άδεια κανενός".

 

 

To σπίτι του Freud είναι πλέον γεμάτο με φωτογραφίες που δείχνουν στον επισκέπτη τη διαμόρφωσή του γραφείου του πριν μετακομίσει για το Λονδίνο και πάρει μαζί του τα περισσότερα από τα προσωπικά του αντικείμενα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Sigmund Freud στην ηλικία των 50 ετών, 1906.

 

 

Ο Freud και η κόρη του Sophie, το 1912 περίπου. Μόλις είχε γυρίσει από τις διακοπές της στο Αμβούργο και είχε εκμυστηρευθεί στον πατέρα της ότι αρραβωνιάστηκε κρυφά τον Max Halberstadt. Ο Freud αντέδρασε ψύχραιμα και έδωσε την ευχή του στο ζεύγος.

 

 

Ο Freud με την κόρη του Anna το 1920 στο 6ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συνέδριο στη Χάγη.

 

 

Με τα εγγόνια του, Ernst και Heinerle, τους γιούς του Max και της Sophie.

 

 

 

 

 

Η πολύθρόνα του ήταν ειδική παραγγελία, την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος.

 

 

Προτομή του στο σπίτι/μουσείο.

------------------------------

Επιμέλεια παρουσίασης: Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κου Πίσχου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...