PsychologyNow Team

Το πείραμα του μικρού Άλμπερτ από τον ψυχολόγο John B. Watson (1920)

Το πείραμα του μικρού Άλμπερτ από τον ψυχολόγο John B. Watson (1920)

PsychologyNow Team
φωτογραφία από το πείραμα του μικρού Άλμπερτ

Τα πράγματα στην Ψυχολογία ήταν διαφορετικά το 1920. Εκείνη την περίοδο, ακόμα και ένα υγιές μωρό θα μπορούσε να υποβληθεί σε μια τρομακτική δοκιμασία στο όνομα της επιστήμης. 


Αυτό ακριβώς έκανε ο Αμερικανός ψυχολόγος John B. Watson στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Έχοντας ενδιαφέρον να ανακαλύψει εάν ένα παιδί θα μπορούσε να μάθει να φοβάται κάτι συνηθισμένο, σε συνδυασμό με ένα ερέθισμα που υποτίθεται ότι θα πυροδοτούσε τον ενδογενή φόβο, ο Watson υπέβαλε τον οκτώ μηνών Άλμπερτ σε ένα πείραμα με φαινομενικά αμφίβολη ηθική.

Αρχικά, ο Watson έδειξε στο παιδί έναν λευκό αρουραίο. Παρατηρώντας ότι ο Άλμπερτ δεν τον φοβόταν, ο Watson έφερε εκ νέου σε επαφή τον αρουραίο με τον Άλμπερτ, μόνο που αυτή τη φορά εισήγαγε έναν ξαφνικό δυνατό θόρυβο. Φυσικά, ο θόρυβος φόβισε τον μικρό Άλμπερτ.


Διαβάστε σχετικά: Οι δέκα πιο σημαντικές μελέτες περίπτωσης στην Ψυχολογία


Στη συνέχεια, ο Watson οδήγησε σκόπιμα τον Άλμπερτ να συσχετίσει τον αρουραίο με τον θόρυβο, έως ότου το μωρό δεν μπορούσε καν να αντικρύσει τον αρουραίο χωρίς να ξεσπάσει στα κλάματα. Ουσιαστικά, ο ψυχολόγος δημιούργησε στον Άλμπερτ μια αρκετά δυσάρεστη φοβία.

Επίσης, ο Watson επέκτεινε το πείραμά του ωθώντας το βρέφος να νιώθει ψυχική δυσφορία στη θέα ενός κουνελιού, ενός σκύλου και ακόμη της λευκής γενειάδας του Άγιου Βασίλη.

Μέχρι το τέλος του πειράματος, ο Άλμπερτ είχε τραυματιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...