PsychologyNow Team

Ο φόβος του γάμου. Θα το ξεπεράσω;

Ο φόβος του γάμου. Θα το ξεπεράσω;

PsychologyNow Team
παντρεμένο ζευγάρι που φοβάται το γάμο

Κάθε καλός γάμος είναι ένα θαύμα και όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε ένα.


Αν βρίσκεστε στη φάση αναζήτησης συντρόφου, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Άλλωστε στην ανθρώπινη φύση υπάρχει η ανάγκη και η επιθυμία για συντροφικότητα. Παρά το γεγονός όμως ότι αναζητούμε το άλλο μας μισό, οι σχέσεις σήμερα, μοιάζει να μη διαρκούν και τόσο, γεγονός που ενδεχομένως μας φοβίζει και μας απομακρύνει από τη σύναψη στενών διαπροσωπικών δεσμών.

Ας πούμε πως εγώ είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος, που απέφευγε τη δέσμευση, μέχρι που στα 31 μου χρόνια, στο γάμο ενός φίλου εκείνος μου είπε: Σήμερα είναι το τέλος μιας εποχής.

Όταν τελικά ανακοίνωσα στη μητέρα μου πως αρραβωνιάστηκα, εκείνη δεν πίστευε στα αυτιά της, γιατί με τη μέχρι στιγμής στάση μου, πίστευε ότι θα μείνω μόνη. Παρά τη χαρά της όμως, φοβήθηκε μήπως πληγωθώ όπως εκείνη, όταν χώρισε με τον πατέρα μου. Όταν έμαθε ότι βγαίνω με κάποιον, με ρώτησε Είναι ακόμα καλός σαν τον πρώτο καιρό; υπονοώντας ότι κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στη σχέση μου.

Εγώ τελικά σταμάτησα να της λέω για τους συντρόφους μου και εκείνη θεωρούσε ότι έχω να βγω με κάποιον πολλά χρόνια, σε σημείο που με προέτρεπε να πάρω ένα κατοικίδιο για να έχω κάτι να αγκαλιάζω.

Αφού λοιπόν κατάφερα να το κάνω ακόμα και εγώ, μπορείς και εσύ! Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του φόβου για το γάμο και του τρόπου που αυτός μπορεί να ευδοκιμήσει και να συνεχίσει μέσα στα χρόνια:

  • Να δημιουργείς ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Να αντλείς γνώση
  • Να γνωρίζεις για ποιον λόγο παντρεύεσαι
  • Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, πως μπορείς πετύχεις

Διαβάστε σχετικά: Παγίδες και δυνατότητες στον δρόμο για έναν ευτυχισμένο γάμο


Να δημιουργείς ρεαλιστικές προσδοκίες

Όταν ήμουν ακόμη εργένισσα, συζητούσα με τις φίλες μου τι πάει λάθος με τους άντρες, αγνοώντας τις δικές μας ατέλειες. Στην πραγματικότητα όμως, σε έναν καλό γάμο, όχι σε εκείνον που είναι βγαλμένος από τα παραμύθια, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ατέλειες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ενόχληση στον εκάστοτε σύντροφο.

Το νόημα δεν είναι να παντρευτείς κάποιον που σε αγαπάει πολύ και τον αγαπάς περισσότερο, αλλά εκείνον που θα μένει δίπλα σου, ακόμα και όταν δεν είσαι στα καλύτερά σου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα εκτιμήσει ο/η σύντροφός σας, αλλά και εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό και ένταση, αλλά δεν θα σας φέρουν σε οριακά σημεία.

Φυσικά και είναι καλό να αποδέχεστε κάποια κομμάτια του εαυτού σας, τα οποία ενδεχομένως δεν είναι τα «δυνατά» σας σημεία, αλλά αυτό οφείλετε να το κάνετε και για το/τη σύντροφό σας.

Η γνώση είναι δύναμη

Ο επιτυχημένος γάμος αρχίζει να υπάρχει, από τη στιγμή που μαθαίνετε πως θα τον οδηγήσετε στην επιτυχία. Υπάρχει μια πληθώρα συγγραφικού υλικού που μπορεί να σας οδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου με σκοπό τη δέσμευση και τη διατήρηση της σχέσης.

Σε περίπτωση που αποφεύγετε τη δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε απέχοντας από το χώρο των ραντεβού, είτε είστε εγκλωβισμένοι σε μια σχέση που δε βγάζει πουθενά, η έναρξη ψυχοθεραπείας, μπορεί να σας βοηθήσει να απεγκλωβιστείτε από τέτοιου είδους μοτίβα. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τρόπους δόμησης μιας επιτυχημένης σχέσης και ενός μακροβιότερου γάμου.

Ίσως, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσετε με την ανάγνωση βιβλίων που προσφέρουν συμβουλές αυτοβοήθειας, αναζητώντας τις συμβουλές εκείνες που σας ταιριάζουν και είστε σε θέση να ακολουθήσετε.

Προσωπικά πιστεύω στο γάμο. Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί και τα οικονομικά κίνητρα εξαφανίζονται. Άρα οδηγούμαστε στο ερώτημα:

Γιατί να παντρευτώ;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναζητά μια μακροχρόνια σχέση, που θα καλύπτει συναισθηματικές, πνευματικές και υλικές ανάγκες. Ωστόσο σήμερα, ο γάμος βρίσκεται στο στόχαστρο του κυνισμού και θεωρείται παρωχημένος, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποφεύγουν την εκδήλωση της επιθυμίας του, πιστεύοντας ότι μπορεί να φανούν απελπισμένοι.

Μια μητέρα, μου είπε ότι η κόρη της, Δήμητρα 40 ετών, της ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για το γάμο. Τότε αποφάσισα να συναντηθώ με την ίδια την Δήμητρα, μια ελκυστική γυναίκα, με φωτεινό χαμόγελο, που εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: Θέλω να παντρευτώ, όπως κάνουν και οι φίλοι μου.

Η Κωνσταντίνα 26 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού 4 ετών, δήλωσε: Η ζωή μου είναι ωραία!. Ωστόσο, σε στιγμές ευαλωτότητας, με ρωτούσε: Γιατί δεν μπορώ να συναντήσω έναν άνθρωπο που να με αποδέχεται και να θέλει να είναι μαζί μου για μια ζωή;

Η Μαργαρίτα 68 ετών, εγκατέλειψε την αναζήτηση νέου συντρόφου μετά το δεύτερο διαζύγιό της, πριν από 20 χρόνια. Πρόσφατα ανέφερε: Θέλω να παντρευτώ. Φοβάμαι όμως να ξαναμπώ πάλι στην “αγορά των ραντεβού. Φοβάμαι ότι θα απορριφθώ για ακόμα μια φορά. Μπορείς να με βοηθήσεις;


Διαβάστε σχετικά: Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;


Μπορείτε να έχετε έναν επιτυχημένο γάμο

Ως κλινικός κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής, με εμπειρία πάνω από 35 χρόνια και ενεργό μέλος των εργαστηρίων Marry with Confidence, έχω δει ανθρώπους όλων των ηλικιών να δημιουργούν μακροχρόνιους γάμους. Πολλές γυναίκες, ιδίως στο ηλικιακό εύρος 20 με 30, είναι πρόθυμες να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα τους πρώτα. Αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές γυναίκες στην ηλικία των 40 μέχρι 70 και παντρεύονται για πρώτη ή και για δεύτερη φορά.

Είτε θέλετε να παντρευτείτε και να ξεκινήσετε μια οικογένεια, είτε επιθυμείτε να βρείτε αργότερα στη ζωή σας έναν σύντροφο, ποτέ δεν είναι αργά για τη σύναψη μιας μακροχρόνιας σχέσης, που θα οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο γάμο.

Ο θεσμός του γάμου είναι παρόν και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί

Η μητέρα μου με αγαπούσε και με συμβούλεψε ποιος δεν είναι κατάλληλος σύντροφος για εμένα. Για παράδειγμα έλεγε ότι οι γιατροί είναι υπερβολικά κολλημένοι, οι δικηγόροι συγκρούονται αρκετά και φυσικά, πρέπει να αποφεύγω εκείνους που κάνουν καταχρήσεις. Ευτυχώς οι λογιστές δεν ήταν στη λίστα της και τελικά παντρεύτηκα έναν.

Ωστόσο, η ιστορία της μητέρας μου έχει ευτυχές τέλος. Σε μεταγενέστερη ηλικία, βρήκε και εκείνη την αγάπη. Έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής της, παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο που την αγαπούσε. Ήταν ένα μικρό όμορφο θαύμα.

Κάθε καλός γάμος είναι ένα θαύμα και όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε ένα.


apostolidoy anna

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...