PsychologyNow Team

Παγίδες και δυνατότητες στον δρόμο για έναν ευτυχισμένο γάμο

Παγίδες και δυνατότητες στον δρόμο για έναν ευτυχισμένο γάμο

PsychologyNow Team
ζευγάρι που παντρεύεται
Image credit: freepik/ freepik.com

Ποια είναι κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να μην ακολουθήσει την πορεία «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» και ποια είναι η λύση;


Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ως θεραπευτής είχα τη χαρά να βοηθήσω ζευγάρια που δεν είχαν ακόμη παντρευτεί να προετοιμαστούν για τον γάμο τους. Ένα από τα βιβλία που προτείνω συχνά είναι το βιβλίο του Τζον Γκότμαν The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country’s Foremost Relatioship Expert. Προσφέρει όχι μόνο πρακτικές συμβουλές για παντρεμένα ζευγάρια, αλλά επίσης το υλικό που περιέχει υποστηρίζεται από 30 χρόνια έρευνας.

Ο Τζον Γκότμαν και η ομάδα ερευνητών του παρακολούθησαν παντρεμένα ζευγάρια σε ένα «εργαστήριο αγάπης» και μελέτησαν λεπτομερώς τις αλληλεπιδράσεις τους. Παρατήρησαν τα μοτίβα επικοινωνίας τους, τις εκφράσεις τους, τη γλώσσα του σώματός τους και τον τόνο της φωνής τους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τις ορμόνες του στρες των συμμετεχόντων μέσω μηχανημάτων καταγραφής του στρες και ανέλυσαν τις ορμόνες του στρες μέσω της εξέτασης ούρων. Με βάση αυτές τις αλληλεπιδράσεις, ο Γκότμαν αναφέρει ότι μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα διαζυγίου με ακρίβεια άνω του 91%.

Οπότε, ποια είναι κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι η σχέση σας μπορεί να μην ακολουθήσει την πορεία «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»; Το πρώτο σημάδι εντοπίζεται στις συζητήσεις που κάνετε. Αν οι συζητήσεις περιέχουν αυτό που ο Γκότμαν αποκαλεί Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, η σχέση σας μπορεί να οδηγείται σε δύσβατο δρόμο. Τα ανθυγιεινά μοτίβα επικοινωνίας που εντόπισε ο Γκότμαν περιλαμβάνουν:

  1. Επίκριση - μία έκφραση που περιέχει αρνητικά συναισθήματα για τον χαρακτήρα ή την προσωπικότητα του συντρόφου σας.
  2. Περιφρόνηση – μία μορφή ασέβειας που επικοινωνεί το αίσθημα ανωτερότητας έναντι του συντρόφου σας.
  3. Αμυντικότητα - ένας τρόπος «να παραστήσετε το θύμα» ο οποίος στην πραγματικότητα στρέφει τις κατηγορίες πίσω στον σύντροφό σας.
  4. Απομόνωση – πλήρης αποστασιοποίηση από το σύντροφό σας για να αποφύγετε τη σύγκρουση, αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα και την επίλυση των προβλημάτων.

Ενώ όλοι μας μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει τις παραπάνω τεχνικές σε κάποιες περιπτώσεις που προκύπτουν συγκρούσεις, είναι η συνεχής χρήση αυτών των τακτικών που με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεταμένων σχέσεων.


Διαβάστε σχετικά: 4 μη υγιή μοτίβα συμπεριφορών στις σχέσεις και πώς να τα αποφύγετε


Ποια είναι η λύση; Δεν μπορείτε απλά εσείς και ο σύντροφός σας να αλλάξετε αυτά τα μοτίβα και να σώσετε τη σχέση σας; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ναι, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που επικοινωνείτε, όμως αυτό δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε για να γνωρίσετε την ευημερία και να έχετε μια υγιή σχέση.

Το πρώτο μέρος της λύσης είναι να προσεγγίσετε τις διαφωνίες σας με ένα «παράπονο». Ένα παράπονο παρουσιάζει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση χωρίς να συγχίζετε το/τη σύντροφό σας. Ένα παράπονο περιλαμβάνει τρία μέρη:

  • Αυτό αισθάνομαι.
  • Αφορά σε μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση.
  • Αυτό θέλω/προτιμώ.

Το δεύτερο μέρος της λύσης είναι αυτό που ο Γκότμαν αποκαλεί «καλλιεργείστε τη στοργή και τον θαυμασμό». Μετά από χρόνια μελέτης και θεραπείας ζευγαριών, ο Γκότμαν έμαθε ότι προκειμένου να καταπολεμήσετε την αρνητικότητα πρέπει να υπάρχει θετικότητα. Μερικές στρατηγικές είναι οι ακόλουθες:

  1. Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους εκτιμάτε το/τη σύντροφό σας.
  2. Ονοματίστε εκείνα τα χαρακτηριστικά του/της συντρόφου σας που θαυμάζετε.
  3. Θυμηθείτε την «ερωτική σας ιστορία», το πώς γνωριστήκατε και το λόγο που σας έλκυσε αυτός ο άνθρωπος.

Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν δύσκολες αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν μεγάλες ανταμοιβές. Αν εσείς και ο/η σύντροφός σας είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο για να φροντίσετε τη σχέση σας, να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε κάποιον στο πλευρό σας για καιρό.


Βιβλιογραφία: Gottman, J. (2015). The seven principles for making marriage work: A practical guide from the country’s foremost relationship expert. New York, NY: Harmony Books.

EFH MES 3N

Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...