Κατερίνα Ντέμου

Οι άντρες έχουν θετικότερη άποψη για τις πρώην τους από ότι οι γυναίκες για τους πρώην τους

Οι άντρες έχουν θετικότερη άποψη για τις πρώην τους από ότι οι γυναίκες για τους πρώην τους

Κατερίνα Ντέμου
άντρας με θετικότερη άποψη για τις πρώην του

Στη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες απώλειες, άλλες φορές μικρότερες άλλες μεγαλύτερες. Μία από αυτές είναι οι χωρισμοί από τις συντροφικές μας σχέσεις.


Πώς όμως διαχειριζόμαστε έναν χωρισμό και πώς αξιολογούμε τις σχέσεις μας κοιτάζοντας στο παρελθόν; Υπάρχει διαφορά στο πως βλέπουν οι άντρες τις προηγούμενες σχέσεις τους και στο πως βλέπουν οι γυναίκες τους προηγούμενους δεσμούς τους;

Σε πρόσφατη έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος ετεροφυλόφιλοι συμμετέχοντες φάνηκε πως οι άντρες σχηματίζουν ευνοϊκότερη άποψη όσον αφορά τις πρώην σχέσεις τους σε σύγκριση με την άποψη των γυναικών για τις προηγούμενες σχέσεις τους. Πώς όμως εξηγείται ένα τέτοιο εύρημα; Ποιο λόγοι θα μπορούσαν να συντελέσουν στο να επηρεάζουν τον αντρικό πληθυσμό να διατηρεί θετικότερη άποψη για τις προηγούμενες σχέσεις του;

Φαίνεται πως οι λόγοι είναι τόσο βιολογικής όσο και κοινωνικής φύσεως. Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψιν την Εξελικτική σκοπιά, μέσα από τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις προκύπτει η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, η επιβίωσή μας δηλαδή.


Διαβάστε σχετικά: Ο φόβος της δέσμευσης


Οι άνδρες αναφέρουν, σύμφωνα με έρευνες, ότι έχουν μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, πιο επιτρεπτικές σεξουαλικές συμπεριφορές, συνδέουν περισσότερο το σεξ με μία φυσική πράξη που χαρίζει ευχαρίστηση και ενδεχομένως υιοθετούν μια πιο παιχνιδιάρικη στάση στην αγάπη και στις σχέσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατηρούν περισσότερο ρεαλιστική στάση και επιθυμούν μακροχρόνιες και αποκλειστικές σχέσεις.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως σύμφωνα με τα παραπάνω οι άνδρες διατηρούν θετικότερη άποψη για τις πρώην τους αφήνοντας έτσι και την πόρτα ανοιχτή για την αναζωπύρωση σεξουαλικών σχέσεων με πρώην συντρόφους.

MenPositEx e

Έπειτα συγκρίνοντας τα δύο φύλα κοινωνικά αναφέρεται πως οι άντρες βρίσκουν μια μεγαλύτερη πηγή συναισθηματικής υποστήριξης μέσα στις σχέσεις τους, ενώ οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερη υποστήριξη από τους συντρόφους τους και περισσότερο από άλλες πηγές όπως οι φίλοι και η οικογένεια. Αυτός ο παράγοντας συμβάλει στο να είναι οι άντρες περισσότερο θετικά διακείμενοι προς τις πρώην τους σε σχέση με τις γυναίκες οι οποίες μπορεί να έχουν πρόσβαση στη συναισθηματική υποστήριξη και μέσω άλλων ανθρώπων της ζωής τους.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι οι γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης μετά τον χωρισμό τους και ήταν πιθανότερο να πουν ότι ο πρώην τους ήταν η αιτία του χωρισμού. Μια μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε ότι αυτοί οι διάφοροι παράγοντες μπορούσαν εν μέρει - αλλά όχι εντελώς - να ευθύνονται για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στους πρώην τους.

Ωστόσο η θετική στάση των αντρών απέναντι στις πρώην τους ίσως δυσκολέψει τις επόμενες σχέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα, οι οποίες πιθανολογείται να είναι πιο επιρρεπείς σε δυσκολίες. Αν και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το πως και γιατί οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες στο πως βλέπουν τις πρώην τους χρειάζεται χρόνος και περισσότερες σχετικές έρευνες ώστε να φανεί κατά πόσο αυτά τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν, να αφορούν δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς και το ποια θα ήταν τα αποτελέσματα σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους ανθρώπους.


Βιβλιογραφία:

- Αthenstaedt U., (2019), Men view their ex-partners more favorably than women do, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1948550619876633

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...