PsychologyNow Team

Τι μπορώ να κάνω όταν νιώθω ότι οι άλλοι δεν εκτιμούν όσα κάνω γι’ αυτούς;

Τι μπορώ να κάνω όταν νιώθω ότι οι άλλοι δεν εκτιμούν όσα κάνω γι’ αυτούς;

PsychologyNow Team
γυναίκα προσφέρει λουλούδια σε κάποιον που δεν εκτιμά όσα κάνει η ίδια
Image credit: Sharon McCutcheon / unsplash.com

Η αίσθηση ότι μάς θεωρούν δεδομένους μπορεί να διεγείρει αισθήματα θυμού και δυσαρέσκειας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί καλύτερα.


Είναι επώδυνο να νιώθετε ότι σάς θεωρούν δεδομένους, ειδικά όταν αφιερώνετε πολύ χρόνο και ενέργεια, βοηθώντας έναν φίλο να λύσει ένα πρόβλημα ή να ετοιμάζοντας ένα ιδιαίτερο γεύμα για τους αγαπημένους σας και αυτοί φαίνονται να μην αντιλαμβάνονται την προσφορά σας. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε υποτιμημένοι.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα θυμού και βαθύτερης δυσαρέσκειας. Ευτυχώς, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα, ακόμα και να αποτρέψουν τη φθορά της σχέσης με το εκάστοτε άτομο που νιώθετε ότι δεν σας εκτιμά αρκετά.

Αναζητήστε την έμπρακτη εκτίμηση

Το ότι κάποιος δε σάς λέει «ευχαριστώ», δεν σημαίνει ότι δε σας εκτιμά. Δε χρησιμοποιούν όλοι λέξεις για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Αυτό που θα σάς ωφελήσει είναι να εξετάσετε τις ενέργειες του για να καταλάβετε εάν όντως σας εκτιμά.

Ίσως η αγκαλιά του συντρόφου σας ή το «κόλλα το» του παιδιού σας, να είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Αντίστοιχα, εάν ένας συνάδελφος σας προσκαλέσει σε γεύμα μετά τη δουλειά ή αν ένας φίλος σας επιμείνει να πληρώσει τον καφέ σας, ίσως με αυτόν τον τρόπο να προσπαθούν να δείξουν την εκτίμησή τους.

Επομένως, παρατηρήστε αν οι άνθρωποι γύρω σας προσπαθούν να δείξουν την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας μέσα από τις πράξεις τους. Ίσως ανακαλύψετε ότι είναι πιο ευγνώμονες απ’ ότι νομίζετε.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογική ευελιξία και λειτουργικές σχέσεις


Μάθετε να λέτε «όχι» πιο συχνά

Κάποιες φορές, όσα περισσότερα κάνετε για τους άλλους χωρίς να διαμαρτύρεστε, τόσα περισσότερα αυτοί περιμένουν από εσάς. Εν τέλει, μπορεί να ξεχάσουν να εκτιμούν όσα κάνετε για αυτούς.

Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες φορές είναι ωφέλιμο να λέμε «όχι». Αυτή η λέξη μπορεί να υπενθυμίσει στους άλλους να μην σας θεωρούν δεδομένους και πάντα πρόθυμους και διαθέσιμους να βοηθήσετε.

Λέγοντας «όχι» κάποιες φορές μπορεί επίσης να είναι μια καλή πρακτική, αν έχετε συνηθίσει να είστε ο τύπος που ευχαριστεί πάντα τους άλλους. Η απόρριψη μιας πρόσκλησης ή η άρνηση να κάνετε μια χάρη μπορεί να είναι δύσκολη, αν έχετε συνηθίσει να λέτε πάντα «ναι», ωστόσο μπορεί να σας θυμίσει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε.

Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν φορές που αποφασίζετε να θέσετε όρια. Για παράδειγμα, αν ακούσετε ένα από τα παιδιά σας να λέει σε ένα φίλο του Δεν χρειάζεται να βάλεις τα πιάτα σου στο νεροχύτη, θα το κάνουν οι γονείς μου, ίσως να θέλετε να του μιλήσετε σχετικά με το ρόλο σας.

Εστιάστε σε όσα κερδίζετε εκτός από την εκτίμηση

Αν κάνετε κάτι μόνο και μόνο επειδή θέλετε αναγνώριση, μπορεί να νιώσετε ότι δε σας εκτιμούν.

Όμως, ο έπαινος και η αναγνώριση δεν είναι τα μόνα οφέλη που θα κερδίσετε από την καλή απόδοση ή τις καλές πράξεις. Ο εργοδότης σας μπορεί να πιστεύει ότι το δείγμα εκτίμησης του για σας είναι ο μισθός που παίρνετε και ενώ είναι ωραίο να λαμβάνετε επαίνους, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι πληρώνεστε κάθε εβδομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λίγη παραπάνω εκτίμηση.

Δείξτε καλοσύνη

Η επίδειξη καλοσύνης μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία. Επομένως, σκεφτείτε αν το να βοηθάτε τους άλλους σας όντως σάς κάνει ευτυχισμένους, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να σάς εκτιμούν με τον τρόπο που θα επιθυμούσατε.

Μπορεί να έχετε την ευκαιρία να μάθετε νέες δεξιότητες ή να καλλιεργήσετε τις ήδη υπάρχουσες που διαθέτετε, όπως η υπομονή. Σκεφτείτε όλα αυτά που κερδίζετε κάνοντας πράγματα για τους άλλους και μπορεί να εκπλαγείτε όταν δείτε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισθανθείτε ευγνώμονες.

Δείξτε εσείς εκτίμηση στους άλλους

Εστιάζοντας υπερβολικά στην έλλειψη εκτίμησης από τους άλλους, μπορεί να σάς κάνει να ξεχάσετε να επιδεικνύετε εσείς εκτίμηση σε αυτούς. Ωστόσο, λέγοντας «ευχαριστώ» στους γύρω σας μπορεί να τους εμπνεύσει και να σας εκτιμήσουν περισσότερο.

Ευχαριστήστε τους φίλους και την οικογένειά σας για όλα όσα κάνουν για σας. Μπορείτε να δείξετε την εκτίμησή σας με ένα απλό «ευχαριστώ» ή μπορείτε να τους γράψετε ένα γράμμα, υπενθυμίζοντάς τους πόσο τους εκτιμάτε. Οποιονδήποτε τρόπο και αν επιλέξετε να δείξετε την εκτίμησή σας, κάντε το με αυθεντικότητα και μέσα από την καρδιά σας.

Αναπλαισιώστε τις μη βοηθητικές σκέψεις σας

Να είστε σε επιφυλακή για υπερβολικά αρνητικές σκέψεις. Σκέψεις όπως Κανείς δεν κάνει ποτέ κάτι καλό για μένα ή Όλοι περιμένουν από μένα να κάνω τα πάντα, μόνο χειρότερα θα σάς κάνουν να αισθανθείτε.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις φορές που και οι άλλοι σάς έχουν δείξει εκτίμηση, ακόμη και αν πρέπει να κάνετε μια παραπάνω αναδρομή στο μυαλό σας. Επίσης, θυμηθείτε σας όλες εκείνες τις φορές που έχετε θέσει όρια στην προσφορά σας στους άλλους.

Απαντώντας στις μη βοηθητικές σκέψεις σας με πιο ρεαλιστικές, μπορεί να σάς βοηθήσει να αισθανθείτε ότι σάς εκτιμούν περισσότερο. Μπορείτε να θυμίσετε στον εαυτό σας, πράγματα όπως Η οικογένειά μου εκτιμά όλα όσα κάνω για αυτούς, ακόμη και αν δεν μου το εκφράζει με λόγια και μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα.

Μιλήστε

Κάποιες φορές, είναι βοηθητικό να μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε. Μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, το αφεντικό σας ή τα παιδιά σας για το τι συμβαίνει, λέγοντας Υπάρχουν φορές που νιώθω ότι η δουλειά μου περνά απαρατήρητη. Μου αρέσει πολύ όταν η προσπάθειά μου εκτιμάται.

Μη φοβάστε να πείτε αυτό που θέλετε. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι άλλοι παρακινούνται να επιδείξουν μεγαλύτερη εκτίμηση όταν καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι για εσάς.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και η πιθανότητα να ισχυριστούν ότι ήδη σας δείχνουν αρκετά την εκτίμησή τους ή να απαντήσουν με ένα αστείο, όπως θα σε εκτιμήσω όταν κάνεις ακόμα περισσότερα. Να θυμάστε όμως ότι κάποια άτομα κάνουν αστεία όταν νιώθουν άβολα, και αυτή η δυσφορία τους μπορεί να είναι απλά ένα καθρέφτισμα του πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους, και όχι του πώς αισθάνονται για εσάς.


Διαβάστε σχετικά: Ανθρώπινες Σχέσεις


Μιλήστε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Αν αισθάνεστε για καιρό ότι δε λαμβάνετε την εκτίμηση που θέλετε, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε προβλήματα στις σχέσεις σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για το πώς αισθάνεστε. Ένας θεραπευτής μπορεί να σάς συστήσει την οικογενειακή θεραπεία, τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία ή άλλες προσεγγίσεις ώστε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Κλείνοντας...

Όλοι μας μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν μάς εκτιμούν όσο θα έπρεπε. Κάποιες φορές, είναι βοηθητικό να δείξουμε επιείκεια σε περίπτωση που οι άλλοι δεν εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Άλλες φορές, μπορεί να είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσετε δραστικά την κατάσταση, μιλώντας με τους ανθρώπους γύρω σας. Επομένως, καθίστε και σκεφτείτε πώς θέλετε να διαχειριστείτε την κατάσταση και αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.


Kat Kakou
Πηγή

Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...