PsychologyNow Team

Η καλοσύνη αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή συντρόφου

Η καλοσύνη αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή συντρόφου

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιασμένο και χαρούμενο
Image credit: andrew welch / unsplash.com

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Σουάνσι, ένα βασικό χαρακτηριστικό που αναζητούν οι άνθρωποι σε έναν σύντροφο είναι η καλοσύνη.


Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality, αναφέρεται ότι οι ερευνητές ζήτησαν σε πάνω από 2.700 φοιτητές από όλο τον κόσμο να «δημιουργήσουν» τον ιδανικό σύντροφό τους, «αγοράζοντας» χαρακτηριστικά βάσει ενός συγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Παρόλο που χαρακτηριστικά όπως η ελκυστική εμφάνιση και η οικονομική προοπτική ήταν σημαντικά, εκείνο το χαρακτηριστικό που προέκυψε ως το βασικότερο κριτήριο επιλογής συντρόφου ήταν η καλοσύνη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις προτιμήσεις φοιτητών από ανατολικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και δυτικών χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Αυστραλία.

Οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να ξοδέψουν τον προϋπολογισμό σε οκτώ χαρακτηριστικά: την ελκυστική εμφάνιση, την καλή οικονομική προοπτική, την καλοσύνη, το χιούμορ, την αγνότητα, την ευλάβεια, την επιθυμία για τεκνοποίηση και τη δημιουργικότητα.

Παρόλο που υπήρξαν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των φοιτητών από τις Ανατολικές χώρες και εκείνων από τις Δυτικές χώρες, υπήρξαν και ορισμένες αξιοσημείωτες ομοιότητες.

Οι συμμετέχοντες κατά κανόνα ξόδεψαν το 22-26% του συνολικού προϋπολογισμού τους στην καλοσύνη και ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στην ελκυστική εμφάνιση και την καλή οικονομική προοπτική, ενώ χαρακτηριστικά όπως η δημιουργικότητα και η αγνότητα συγκέντρωσαν λιγότερο από 10% του προϋπολογισμού.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Τόσο οι άνδρες από τις ανατολικές χώρες όσο και οι άνδρες από τις δυτικές χώρες ξόδεψαν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους στην ελκυστική εμφάνιση σε σχέση με τις γυναίκες (22% έναντι 16%). Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες ξόδεψαν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους στην καλή οικονομική προοπτική σε σχέση με τους άντρες (18% έναντι 12%).

Ο Δρ. Άντριου Τζ. Τόμας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ερευνητής, πιστεύει ότι η διαπολιτισμική μελέτη των προτιμήσεων αναφορικά με την επιλογή συντρόφου είναι σημαντική για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η μελέτη πολύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων μάς επιτρέπει να εξετάσουμε την άποψη ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες δρουν με παρόμοιο τρόπο σε ολόκληρο τον πλανήτη, τότε αυτό ισχυροποιεί την άποψη ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι πιθανότερο να αναπτύσσονται ανεξάρτητα από την κάθε κουλτούρα παρά εξαιτίας αυτής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια διαφορά στην επιθυμία ενός συντρόφου για τεκνοποίηση, η οποία ήταν προτεραιότητα μόνο για τις γυναίκες από τις δυτικές χώρες.

Ο Δρ. Τόμας δήλωσε ότι πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Στις κουλτούρες όπου η αντισύλληψη είναι ευρέως διαδεδομένη, η επιθυμία ενός συντρόφου για τεκνοποίηση μπορεί να προμηνύει την πιθανότητα δημιουργίας οικογένειας. Αντίθετα, σε κουλτούρες όπου η χρήση της αντισύλληψης είναι λιγότερο διαδεδομένη, η τεκνοποίηση μπορεί να είναι μια φυσική συνέπεια του σεξ στο πλαίσιο μιας σχέσης, καθιστώντας την πραγματική επιθυμία για αυτήν λιγότερο σχετική.


Πηγή: Mate preference priorities in the East and West: A cross‐cultural test of the mate preference priority model
Aπόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...