PsychologyNow Team

Οι προγνωστικοί παράγοντες της προσωπικότητας για την απιστία στα δύο φύλα

Οι προγνωστικοί παράγοντες της προσωπικότητας για την απιστία στα δύο φύλα

PsychologyNow Team
ένα ζευγάρι αγκαλιά με θέα τη θάλασσα αντιμετωπίζει τους προγνωστικούς παράγοντες της προσωπικότητας της απιστίας
Image credit: Elizabeth Tsung / unsplash.com

Τι μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες και τις γυναίκες στην απιστία;


Πολλές έρευνες έχουν μελετήσει την απιστία στα δύο φύλα και έχουν ανακαλύψει μία ποικιλία από διάφορες αλληλοεπιδρόμενες αιτίες.

Η νέα έρευνα1 που έρχεται να αυξήσει τη γνώση μας πάνω σε αυτό το θέμα, αναφέρει ότι οι άνδρες που ρισκάρουν, που διεγείρονται εύκολα σεξουαλικά ή εκείνοι που έχουν άγχος για την απόδοσή τους, είναι πιο πιθανό να απατήσουν.

Για τις γυναίκες, το μοτίβο της απιστίας είναι διαφορετικό. Οι γυναίκες δίνουν πολύ περισσότερο σημασία στο επίπεδο ευτυχίας και ικανοποίησης τους από τη σχέση. Με άλλα λόγια: οι γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες από τη σχέση, είναι πιο πιθανό να απατήσουν το σύζυγό τους.

Η καθηγήτρια Robin Milhausen, η οποία είναι η βασική συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι οι περισσότερες μελέτες για την απιστία δίνουν πολλή βάση στους δημογραφικούς παράγοντες:

Λίγες είναι οι μελέτες για την απιστία που έχουν ψάξει πέρα από τη διερεύνηση των δημογραφικών στοιχείων. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι δημογραφικές μεταβλητές μπορεί να μην επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων όσο νομίζαμε προηγουμένως και ότι η προσωπικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία, ειδικά για τους άνδρες.

Η έρευνα περιελάμβανε σχεδόν 1.000 άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται σε μονογαμικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 23% των ανδρών και το 19% των γυναικών παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν απιστία σε κάποια φάση της σχέσης τους. Ο κυριότερος προγνωστικός παράγοντας απιστίας για τους άνδρες εμφανίστηκε να είναι η ανάληψη ρίσκων.

Η καθηγήτρια Milhausen δήλωσε:

Οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν καταστάσεις υψηλού ρίσκου για να τους βοηθήσουν να διεγερθούν ή μπορεί να επιλέξουν να κάνουν σεξ με έναν σύντροφο έξω από την κανονική σχέση τους επειδή αισθάνονται ότι έχουν μια «έξοδο διαφυγής».

Για τις γυναίκες αυτό που ήταν περισσότερο σημαντικό, ήταν η ικανοποίησή τους από τη σχέση. Το συναίσθημα της δυσαρέσκειας στη σχέση, τις έκανε δύο φορές πιο πιθανό να απατήσουν.

Η καθηγήτρια Milhausen δήλωσε:

Η απιστία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που υποστηρίζει αυτή η μελέτη είναι ότι όταν βάζετε όλα αυτά τα πράγματα μαζί, για τους άνδρες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι πολύ πιο δυνατά από όλες τις μεταβλητές. Για τις γυναίκες, μπροστά στις άλλες μεταβλητές, εξακολουθεί να υπερισχύει η σχέση ως ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας.

Και συνέχισε: Εκ πρώτης όψεως, αυτή η έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει μόνο τα σεξουαλικά στερεότυπα: Οι γυναίκες ανησυχούν απλώς για τη σχέση, και οι άνδρες, εφόσον έχουν απατήσει μια φορά τη σύζυγό τους, πιθανότατα θα συνεχίσουν να την απατούν, ανεξάρτητα από την ποιότητα της σχέσης τους. Όμως o περιορισμός εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές και παράγοντες που δεν εξηγούνται σε αυτή τη μελέτη και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόθεση για απιστία.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα:1. Infidelity in Heterosexual Couples: Demographic, Interpersonal, and Personality-Related Predictors of Extradyadic Sex
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...