PsychologyNow Team

Πώς να προσθέσετε περισσότερο πάθος και ενδιαφέρον στη σχέση σας

Πώς να προσθέσετε περισσότερο πάθος και ενδιαφέρον στη σχέση σας

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιάζεται και προσθέτει περισσότερο πάθος και ενδιαφέρον στη σχέση
Image credit: Kenny Eliason / unsplash.com

Η προσωπική ανάπτυξη βοηθά ή εμποδίζει το πάθος στις σχέσεις;


Το πάθος αναφέρεται σε έντονα συναισθήματα λαχτάρας για έναν σύντροφο, είτε συναισθηματικά είτε σεξουαλικά. Στο δυτικό πολιτισμό τουλάχιστον, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο πάθος στις σχέσεις τους τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αλλά ενώ το πάθος είναι συχνά μεγάλο στην αρχή των σχέσεων, τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια για να καταπολεμήσουν τη φθορά του πάθους.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε το πάθος σε μια σχέση είναι να συμμετέχετε σε συναρπαστικές δραστηριότητες με τον σύντροφό σας (π.χ. να πάτε μαζί ένα ταξίδι, να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής, να κάνετε πεζοπορία). Αυτές οι συναρπαστικές, κοινές δραστηριότητες συνδέονται με αυξημένη ευημερία στη σχέση, σεξουαλική επιθυμία και πάθος.

Γιατί οι συναρπαστικές, κοινές δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν το πάθος;

Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, οι άνθρωποι παρακινούνται να αναζητήσουν και να δημιουργήσουν σχέσεις για να λάβουν ανταμοιβές που σχετίζονται με τη διεύρυνση της αυτοαντίληψης (π.χ. να μάθουν για ένα νέο πρόσωπο, να δουν τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία). Αυτές οι ανταμοιβές των σχέσεων που επεκτείνονται από μόνοι τους συνδέονται με συναισθήματα πάθους. Αν και είναι σχετικά εύκολο να μάθουμε νέες προοπτικές στην αρχή των σχέσεων, στις καθιερωμένες σχέσεις, τα ζευγάρια μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν ενεργά καινοτομία και ενθουσιασμό στη σχέση για να διατηρήσουν το πάθος.

Υπάρχουν ωστόσο, προκλήσεις όσον αφορά τον συντονισμό συναρπαστικών δραστηριοτήτων και την εξεύρεση εμπειριών που απολαμβάνουν και τα δύο μέλη. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια μπορεί να μην είναι σε θέση να βρουν μπέιμπι σίτερ, μπορεί να μην έχουν τα χρήματα για να ασχοληθούν με την επιθυμητή δραστηριότητα ή μπορεί να μην βρουν μια δραστηριότητα που να αρέσει και στους δύο. Τι μπορούν να κάνουν αντ' αυτού;


Διαβάστε σχετικά: Συντροφική σχέση: Το αξιακό σύστημα και οι ανάγκες του ζευγαριού


Προώθηση του πάθους των σχέσεων με την προσωπική ανάπτυξη

Η συμμετοχή σε ένα συναρπαστικό ραντεβού δεν είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση του πάθους στη σχέση. Η προσωπική ανάπτυξη (π.χ. από χόμπι, εργασία) είναι ένας άλλος πιθανός τρόπος για να αυξηθεί το πάθος στις σχέσεις.

Η προσωπική ανάπτυξη μέσα από τα χόμπι (ή προσωπική αυτοεπέκταση) όπως η ξυλουργική, χορός, εθελοντισμός καθώς και μέσα από την εργασία, μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους νέες προοπτικές για τον κόσμο. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται πιο ικανό και καλύτερα για τον εαυτό τους.

Τα οφέλη της προσωπικής ανάπτυξης δεν περιορίζονται στον εαυτό μας - μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη στη σχέση. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να κάνουν ένα άτομο να νιώσει καινούργιο και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τον σύντροφό του.

Με τη σειρά του, ο σύντροφος μπορεί να δει μια νέα πλευρά του συντρόφου (π.χ. μπορεί ξαφνικά να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα) και να πυροδοτήσει συναισθήματα επιθυμίας και πάθους - όπως ακριβώς στην αρχή της σχέσης. Τουλάχιστον, οι δραστηριότητες προσωπικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να δώσουν στα ζευγάρια περισσότερα θέματα για να συζητήσουν στο τραπέζι του δείπνου.

Προσωπική ανάπτυξη με την ευημερία των σχέσεων

Στο πλαίσιο των σχέσεων, οι άνθρωποι πρέπει να συνδυάζουν τις δικές τους ανάγκες με εκείνες των συντρόφων τους. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να αφαιρέσει ενέργεια και πόρους από τη σχέση. Εάν ένας σύντροφος αποφασίσει να ασχοληθεί με ένα χόμπι που απαιτεί σημαντικό χρόνο τα Σαββατοκύριακα, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να μειώσει τον ελεύθερο χρόνο της σχέσης.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η προσωπική ανάπτυξη ωφελεί ή εμποδίζει τις σχέσεις, διερευνήσαμε τις συνέπειες της προσωπικής αυτοεπέκτασης (προσωπική ανάπτυξη από δραστηριότητες που γίνονται χωρίς τον σύντροφο) για το πάθος σε δύο μελέτες που παρακολουθούσαν ζευγάρια της κοινότητας σε καθημερινή βάση επί τρεις εβδομάδες. Οι άνθρωποι που σημείωσαν υψηλότερη (έναντι χαμηλότερης) βαθμολογία στην καθημερινή προσωπική αυτοεπέκταση ανέφεραν περισσότερο πάθος στις σχέσεις τους.

Ωστόσο, τα άτομα που είχαν σταθερά υψηλότερα επίπεδα προσωπικής αυτοεπέκτασης ανέφεραν χαμηλότερο πάθος τρεις μήνες αργότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα μπορεί να απομακρυνθούν από τους συντρόφους με υπερβολική προσωπική αυτοεπέκταση. Αυτές οι μειώσεις στο πάθος οφείλονται, εν μέρει, στη μείωση των συναισθημάτων οικειότητας.

Σχέσεις – Διασκέδαση

Η προσωπική ανάπτυξη ωφελεί τον εαυτό και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πάθους σε καθημερινό επίπεδο, ωστόσο είναι επίσης πιθανό να το παρακάνετε και να μειώσετε την οικειότητα και το πάθος στη σχέση.

Ένας τρόπος για να διατηρήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη και να μειώσετε την απομάκρυνση, είναι να μοιραστείτε τις εμπειρίες με τον σύντροφό σας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, για παράδειγμα, οι σύντροφοι μπορούν να περιγράψουν πάνω σε τι εργάζονται ή ίσως να το κάνουν μια πιο διασκεδαστική εμπειρία εμπλέκοντας τον σύντροφο και κάνοντας τη δραστηριότητα μαζί κατά καιρούς. Το να μοιράζεστε την προσωπική ανάπτυξη με τον σύντροφό σας μπορεί να προωθήσει την οικειότητα και το πάθος στη σχέση σας.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...