PsychologyNow Team

Πώς ο γάμος αλλάζει τη σεξουαλική επιθυμία

Πώς ο γάμος αλλάζει τη σεξουαλική επιθυμία

PsychologyNow Team
ζευγάρι γνωρίζει πως ο γάμος αλλάζει τη σεξουαλική επιθυμία
Image credit: NIKITA SHIROKOV / unsplash.com

Σε μια μακροχρόνια σχέση, η διαφορά στην επιθυμία για σεξ μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που έχει αναπτύξει η φύση για να κρατά τα ζευγάρια μαζί για αρκετό καιρό.


Πολλές ταινίες και μυθιστορήματα τελειώνουν με ένα ερωτευμένο ζευγάρι που παντρεύεται. Και αν πρόκειται για σύγχρονο έργο, το σιωπηρό «και έζησαν αυτοί καλά» περιλαμβάνει και άφθονο σεξ. Ωστόσο, εδώ και χρόνια, τα δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή μείωση της σεξουαλικής συχνότητας κατά τη διάρκεια του γάμου. Η λαογραφία μας πρόσφερε τη «θεωρία του μπουκαλιού» για τον γάμο.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αν το ζευγάρι, κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου, έβαζε ένα κέρμα σε ένα μπουκάλι κάθε φορά που έκανε σεξ, και, μετά την πρώτη επέτειο, κάθε φορά που έκανε σεξ αφαιρούσε ένα κέρμα, το μπουκάλι ποτέ δεν θα άδειαζε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μείωση δεν είναι τόσο σοβαρή, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη. Γιατί όμως;

Παρακολουθήσαμε νιόπαντρα ζευγάρια κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου τους. Περίπου κάθε έξι μήνες, απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, τη συζυγική ικανοποίηση και άλλους παράγοντες. Φυσικά, δεν υπάρχουν πανομοιότυπα ζευγάρια, αλλά το γενικό μοτίβο ήταν σαφές και από τις δύο μελέτες. Κατά τα πρώτα τέσσερα ή πέντε χρόνια του γάμου, η σεξουαλική επιθυμία της συζύγου μειώθηκε σταθερά, ενώ του συζύγου δεν άλλαξε.

Το ίδιο μοτίβο εντοπίστηκε στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την επιθυμία για σεξ με τον σύζυγο και για σεξ με οποιονδήποτε γενικά. Μετά από πέντε χρόνια γάμου, η επιθυμία του μέσου συζύγου για σεξ είναι η ίδια με εκείνη την ημέρα του γάμου του, αλλά η επιθυμία της γυναίκας είναι μειωμένη.

Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η συζυγική ικανοποίηση, τόσο για τον σύζυγο όσο και για τη σύζυγο, αλλοιώθηκε παράλληλα με την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας της συζύγου. (Η σεξουαλική επιθυμία του συζύγου δεν συσχετίστηκε με τη συζυγική ευτυχία κανενός).

Μπορεί οι γυναίκες να χάνουν τη σεξουαλική επιθυμία επειδή ο γάμος είναι κακός; Όχι: Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η απώλεια επιθυμίας ήρθε πρώτη, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης αργότερα. Τα πρώιμα επίπεδα ικανοποίησης και δυσαρέσκειας δεν πρόβλεψαν πόσο γρήγορα οι σύζυγοι έχασαν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Το κρίσιμο είναι ότι η αρχική απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας δεν οφειλόταν στον τοκετό. Το ότι έγιναν γονείς χειροτέρεψε την ανισότητα, με πιο απότομη πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών. (Στη μια έρευνα, αλλά όχι στη δεύτερη, η πατρότητα αύξησε σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία των αντρών). Ούτε οφειλόταν σε άγχος ή κατάθλιψη, αν και αυτά μπορεί να συνέβαλαν στο πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πέρα από τη λαϊκή θεωρία του μπουκαλιού, έχουν παρατηρηθεί πρώιμα σημάδια αυτού του μοτίβου. Μια πιθανή εξήγηση, που ταιριάζει με τα δεδομένα μας, είναι ότι η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σύντομης φάσης του παθιασμένου έρωτα. Η φύση μπορεί να το διαμόρφωσε έτσι ώστε να ενθαρρύνει τον άντρα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από άλλους μεγάλους πιθήκους, αλλά κανένας άλλος πίθηκος δεν παίρνει τόσο στα σοβαρά την πατρότητα.


Διαβάστε σχετικά: Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;


Οι άνθρωποι είναι αξιοσημείωτα διαφορετικοί, από αυτή την άποψη, και η εξέλιξη έπρεπε να επιφέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές για να το πετύχει αυτό. Η σεξουαλική επιθυμία των αντρών μπορεί να έχει αποκτήσει εθιστικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι άνδρες να δένονται και να ελπίζουν για σεξ, ακόμη και όταν η απόδοση της ευχαρίστησης μειώνεται, όπως γίνεται σε ορισμένους εθισμούς σε ναρκωτικά.

Εν τω μεταξύ, η φύση κανόνισε η επιθυμία των γυναικών να αυξάνεται προσωρινά κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας. Τα ζευγάρια στα οποία η επιθυμία της γυναίκας ενισχύθηκε αρκετά ώστε να κρατήσει τον άντρα κοντά της απέκτησαν περισσότερα παιδιά από άλλα. Από αυτούς καταγόμαστε.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, δεν είναι ο γάμος που μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών. Αντ’ αυτού, η φάση του παθιασμένου έρωτα την ενισχύει, και όταν αυτός εξασθενήσει, η σεξουαλική επιθυμία επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα. Συνεπώς, οι σπόροι της μεταγενέστερης δυσαρέσκειας σπέρνονται από τον τρόπο της φύσης να κρατά τα ζευγάρια μαζί για αρκετό καιρό, ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά που θα προκύψουν από το σεξ.

Ο άντρας πιστεύει ότι έχει βρει τη σεξουαλική αδερφή ψυχή του. Οποιαδήποτε επιφύλαξη φαίνεται ασήμαντη σε σύγκριση με την προοπτική να απολαμβάνει σεξ για το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν η γυναίκα σταματήσει να θέλει να κάνει σεξ, ο άνδρας μπορεί να πιστεύει ότι έχει αλλάξει αδικαιολόγητα.

Εν τω μεταξύ, η γυναίκα μπορεί να εκπλήσσεται, όσο και ο σύζυγός της, από την απώλεια της επιθυμίας της για σεξ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ή και του δεύτερου χρόνου έντονου πάθους, επιθυμούσε το σεξ όσο κι εκείνος.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τα απροσδόκητα προβλήματα που προκαλεί η διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία και η αίσθηση ότι η ποιότητα του γάμου πέφτει ξαφνικά. Μπορεί να συνδέσει ή και όχι την απώλεια της σεξουαλικής της επιθυμίας με την αμοιβαία αίσθηση ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ικανοποιημένος με τον γάμο όπως πριν.

Η μείωση της ευτυχίας σε έναν γάμο είναι μεγάλο πρόβλημα. Υποψιάζομαι ότι αυτό γίνεται επειδή, όταν η γυναίκα αρχίζει να χάνει τη σεξουαλική της επιθυμία, και οι δύο πιστεύουν ότι αυτό είναι ένδειξη ύπαρξης προβλήματος στον γάμο, και αρχίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους ή τον άλλο.

Η ψυχολογία θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους γάμους, αν μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο. Αντί, λοιπόν, να εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι ο γάμος έχει προβλήματα, θα μπορούσαν να το δουν ως μια τυπική δυσκολία που μπορούν να λύσουν ως ζευγάρι.


Sof Andr
Έρευνα: McNulty, J.K., Maxwell, J.A., Meltzer, A.L., & Baumeister, R.F. (2019). Sex-differentiated changes in sexual desire predict marital dissatisfaction. Archives of Sexual Behavior, 48, 2473-2489.

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία, Μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...