Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Η Αυτογνωσία θα κάνει τη Ζωή σας καλύτερη!

Η Αυτογνωσία θα κάνει τη Ζωή σας καλύτερη!

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
άντρας ατενίζει με αυτοπεποίθηση το ηλιοβασίλεμα
Image credit: Stefan Stefancik / pexels.com

Να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει Υγεία, χωρίς Ψυχική Υγεία και Ευεξία.


Πυρήνας της εσωτερικής μας συγκρότησης και άρα ψυχικής υγείας, είναι η Αυτογνωσία. Αυτή αποτελεί μια εξαιρετικά καθοριστική ιδιότητα που πρέπει να έχει κάποιος στη ζωή του και που πολύ συχνά παραβλέπουμε την αξία της.

Όταν είστε συνειδητοποιημένοι, σημαίνει ότι έχετε συνείδηση των προβλημάτων σας και των συναισθημάτων σας.

Άρα, όσο πιο σύντομα γνωρίσετε τα παραπάνω, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να εργαστείτε για την επίλυσή τους.

Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο γρήγορη διαδρομή προς την αυτογνωσία!

Το να έχουμε αυτογνωσία, μας αναγκάζει να επιβραδύνουμε και να παρατηρούμε τον εαυτό μας από μία απόσταση, σαν ένας άλλος, από έξω. Τόσο συχνά, εγκλωβιζόμαστε τόσο πολύ σε μία συνεχή δραστηριότητα, έγνοιες, πληροφορίες και συναισθήματά, που μας διαφεύγει να δούμε το νόημα πίσω από όλα αυτά. Ξεχνάμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να «σκάψουμε» λίγο βαθύτερα και να δούμε ποιοι είμαστε.

Ξεχνάμε να αναρωτηθούμε σημαντικά ερωτήματα:SelfknowLifeBe es1

  • Γιατί αντιδρώ κατ’ αυτόν τον τρόπο;
  • Γιατί το συγκεκριμένο πράγμα με ενοχλεί τόσο πολύ;
  • Γιατί δεν έχω ξεπεράσει ακόμα αυτή την απώλεια;
  • Αντί να αποδεχόμαστε κάθε μικρό πράγμα που περνά από το μυαλό μας, γιατί να μην αναρωτηθούμε λίγο περισσότερο;

Φυσικά υπάρχει μια λεπτή «κόκκινη» γραμμή ανάμεσα στην καλή αντίληψη του εαυτού και το κακό. Όντας υπερ-υπεύθυνοι και υπερ-αναλυτικοί με τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και με το πώς οι άλλοι μας αντιλαμβάνονται, φλερτάρουμε με ένα οικείο όνομα: άγχος.

Δε θέλετε να φθάσετε να είστε ανήσυχοι, ανασφαλείς και υπερβολικά επικριτικοί προς τον εαυτό σας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να είστε συνειδητοποιημένοι. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχετε μια σαφή και ανεκτική κατανόηση του ποιος είστε.

Μια καλή μορφή αυτογνωσίας δεν πρέπει να είναι καταστροφική. Πρέπει να είναι θεραπευτική, διαφωτιστική, αναζωογονητική. Η αυτογνωσία δεν είναι ιδεοληπτική και ούτε μπορεί να καταλήγει επιβλαβής. Μέσω αυτής θα είσαστε σε θέση να αναγνωρίσετε μια πτυχή της ύπαρξής σας και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες με ευεργετικό τρόπο.

Μαρτυρίες Αυτογνωσίας

Μαρτυρία θεραπευομένου μου, αναφέρει: Η ευαισθητοποίησή μου και ενσυνειδητότητα, με βοήθησε να γίνω λιγότερο φοβισμένος στη ζωή!

Κι αυτό συμβαίνει γιατί όταν γνωρίζετε ποιοι είστε, έχετε λιγότερη δυσκολία να φθάσετε σε ουσιώδη συμπεράσματα και να κάνετε ζωτικές συνδέσεις και ανακαλύψεις. Εκεί ακριβώς είναι που ξεκινάει η αυτογνωσία: από την περιέργεια για το ποιοι είμαστε.

Η αυτογνωσία ήταν το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία μου, αναφέρουν άλλοι θεραπευόμενοι. Όταν κάποιος παραλύει από φόβο, καταβάλλεται από πανικό, ανίκανος ακόμη και για να βγει έξω από την πόρτα του σπιτιού του φοβούμενος ότι κάτι κακό θα πάθει, ή ότι θα σωριαστεί, ή ότι θα πεθάνει – αντί να υποκύψει σε αυτό – πρέπει να σταματήσει και να αναρωτηθεί:

Γιατί φοβάμαι τόσο; Από τι φοβάμαι; Ξέρω όπως μου επιβεβαιώνουν οι γιατροί, ότι δεν πρόκειται να πάθω κάτι κακό, οπότε γιατί εξακολουθώ να φοβάμαι; Γιατί δεν αισθάνομαι ασφαλής για κάποιο λόγο; Έχω φθάσει να παίρνω ένα ζήτημα της ζωής μου από φόβο; και επιτρέπω σε αυτό το φόβο να είναι το όχημά της ζωής μου;

και συνεχίζουν στην αναφορά τους:

Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο γρήγορη διαδρομή προς την αυτογνωσία! Λόγω της ψυχοθεραπείας, καταλαβαίνω τον εαυτό μου πολύ καλύτερα από πριν. Καταλαβαίνω πώς λειτουργεί το μυαλό μου, από πού προέρχονται τα συναισθήματά μου, γιατί θα ενεργήσω σε ορισμένα πράγματα και όχι σε άλλα. Γνωρίζοντας ποιος είμαι, μου είναι ευκολότερο, να θεραπευθώ από τα ψυχοσωματικά μου που με ταλαιπωρούν, από το ψυχικό πόνο που βιώνω, αλλά και να μάθω τα μαθήματά μου στη ζωή – απαραίτητες «αποσκευές μου» για κάθε εξέλιξή μου.

Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζωή μου, σκέφτηκα ότι ο φόβος μου ήταν παράλογος, ανόητος, αυθαίρετος. Αλλά από τη στιγμή που γνώρισα τον εαυτό μου καλύτερα, ανακάλυψα ότι δεν ήταν κανένα από αυτά τα πράγματα. Ήταν το αντίθετο: Υπήρχε ένας κατανοητός λόγος για τον οποίο ορισμένα πράγματα με ανέστειλαν ή και με φόβιζαν.

SelfknowLifeBe es2

Τι πρέπει να κάνετε για να κατακτήσετε την Αυτογνωσία

Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε για τον εαυτό σας πράγματα, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να καταλαβαίνετε και τους άλλους ανθρώπους, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να συμπάσχετε και να συναισθάνεστε, να μπαίνετε στη θέση τους ώστε να δίνετε εποικοδομητική ώθηση στην έκβαση της επικοινωνίας σας μαζί τους. Τόσο περισσότερη διορατικότητα κερδίζετε στα προβλήματα και τις λύσεις τους. Τόσο λιγότερο θα αισθάνεστε αδύναμοι, ρίχνοντας την ευθύνη για τα πράγματα σε άλλους – στους απέναντι – υποτιμώντας έτσι το σθένος σας και την προσωπικότητά σας να αναλάβετε αυτό που σας αναλογεί. Τόσο λιγότερο θα προσπαθείτε να βρείτε αποδιοπομπαίους τράγους και δικαιολογίες, χωρίς να ξέρετε τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι και τη ψυχή σας.

Δε θέλετε αυτά τα πράγματα να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, αλλά το κάνουν. Έχουν ένα αόρατο αλλά ισχυρό χέρι πάνω σας.

Μπορείτε όμως να τα καταλάβετε αυτά τα πράγματα και να αισθανθείτε σα να χειρίζεστε πραγματικά κάποια εξουσία πάνω τους.

Με την κατανόηση του ποιοι είστε και πώς λειτουργεί το μυαλό σας, γίνεστε εσείς ισχυροί – και όχι οι παθογενείς συμπεριφορές σας.

Οι ψυχοθεραπευτές είναι οι προπονητές σας, φροντίζοντας να ασκείτε την προσοχή σας τακτικά και κατάλληλα. Θα κρατήσουν το χέρι σας ενώ εσείς θα εξερευνάτε τα συναισθήματα και τις ενέργειές σας, στο παρελθόν και στο παρόν σας, στη διαδρομή γνωρίζοντας τον εαυτό σας. Και γνωρίζοντας πλήρως ποιος είστε, είναι ένα όμορφο, πράγμα!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...