PsychologyNow Team

Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη

Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα των προγραμμάτων και όχι την ποσότητα του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη

PsychologyNow Team
μικρό παιδί χωρίς επιτήρηση γονέα χρησιμοποιεί tablet στο τραπέζι

Ο χρόνος που τα παιδιά περνούν βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο αν και μάλλον αυτό δεν έχει να κάνει με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα των προγραμμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.


Η έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καστιγιόν Jaume 1 στην Ισπανία, διερεύνησε τις συνήθειες μισό εκατομμυρίου παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν 58 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 480.000 άτομα κάτω των 18 ετών. Από αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν 30 (106.000 συμμετέχοντες) στις οποίες έγινε σύγκριση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και των ακαδημαϊκών επιδόσεων. Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις μετρήθηκαν με δοκιμασίες γλωσσικών και μαθηματικών ικανοτήτων.

Εν τέλει προέκυπτε μια συνολική, σύνθετη βαθμολογία η οποία συνιστούσε το μέσο όρο από τη βαθμολογία σε τέσσερα τεστ (αγγλικών, γλώσσας, μαθηματικών και φυσικής) και είχε κλίμακα από 1 έως 36.

Ως χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη θεωρήθηκε ο χρόνος στην τηλεόραση, στο κινητό και σε βιντεοπαιχνίδια.

Διαπιστώθηκε ότι ο γενικός χρόνος που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες δε συσχετίστηκε με πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η δρ Μιρέια Αντελαντάντο - Ρενό, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, τονίζει ότι η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου στις οθόνες στην παιδική ηλικία συνδέεται με διάσπαση προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς και κακές διατροφικές συνήθειες.

Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη επίβλεψης στο τι βλέπουν τα παιδιά και οι έφηβοι στις οθόνες και μείωση του συνολικού χρόνου που περνούν μπροστά σε αυτές για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.

Ήδη, φέτος, Βρετανοί γιατροί καλούν τους γονείς να απαγορεύσουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο τραπέζι και πριν από τον ύπνο.

Η Σάλι Ντέιβις, η επικεφαλής βρετανίδα γιατρός τονίζει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα ίδια, οι γονείς ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικοί για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των παιδιάτρων, αυτοί τονίζουν ότι τα προβλήματα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκκινούν όταν διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών και την ευημερία την οικογένειας.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...