PsychologyNow Team

Τα τέλεια παιδιά είναι λυπημένα παιδιά

Τα τέλεια παιδιά είναι λυπημένα παιδιά

PsychologyNow Team
τέλειο παιδί που είναι λυπημένο
Image credit: freepik/ freepik.com

Τα τέλεια παιδιά δεν ξέρουν πάντα πώς να χαμογελούν, ούτε γνωρίζουν πώς να χαίρονται αλλά φοβούνται να κάνουν λάθη και δεν φτάνουν ποτέ τις πολύ υψηλές προσδοκίες των γονιών τους.


Η εκπαίδευσή τους δεν βασίζεται στην ελευθερία ή την αναγνώριση, αλλά στην εξουσία μιας αυστηρής και απαιτητικής φωνής.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA), η κατάθλιψη στους εφήβους αποτελεί ήδη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην εποχή μας. Η υπερβολική απαίτηση των γονέων, μεταφράζεται εύκολα σε έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και μεγάλη συναισθηματική δυσφορία.

Κάτι που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου είναι ότι οι απαιτήσεις κατά την παιδική ηλικία αφήνουν ένα μη αναστρέψιμο σημάδι στον εγκέφαλο των ενηλίκων. Ποτέ δεν βλέπουμε τον εαυτό μας ως αρκετά ικανό, ούτε είμαστε αρκετά τέλειοι με βάση τα ιδανικά που μας ενστάλαξαν. Πρέπει, λοιπόν, να σπάσουμε αυτόν τον περιοριστικό δεσμό που καταπνίγει την ικανότητά μας να είμαστε ευτυχισμένοι.


Διαβάστε σχετικά: Όταν η τελειομανία γίνεται δυσλειτουργία


Τέλεια παιδιά: όταν η κουλτούρα της προσπάθειας φτάνει στα άκρα

Συχνά λέγεται ότι η εκπαίδευση δεν είναι αρκετά αυστηρή, ότι οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι υπερβολικά επιεικείς και ότι οι μαθητές έχουν πολύ μικρή ανοχή στην απογοήτευση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Γενικά, και ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης, οι γονείς επιδιώκουν την "αριστεία" στα παιδιά τους.

Αν ένα παιδί πάρει Β στα μαθηματικά, το πιέζουν να πάρει Α+. Τα απογεύματά τους γεμίζουν με εξωσχολικά μαθήματα και ο ελεύθερος χρόνος τους περιορίζεται στο να ψάχνουν για περισσότερους διαγωνισμούς. Αυτό επιφέρει άγχος, εξάντληση και αδυναμία.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην κουλτούρα της προσπάθειας. Μπορούμε και πρέπει να απαιτήσουμε ορισμένα πράγματα από αυτά. Γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Αυτό το όριο είναι να συνοδεύετε τις απαιτήσεις σας με ένα άνευ όρων περιθώριο αγάπης και αποδοχής.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...