PsychologyNow Team

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά την ενσυνειδητότητα

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά την ενσυνειδητότητα

PsychologyNow Team
οικογένεια διδάσκει στα παιδιά την ενσυνειδητότητα
Image credit: Jude Beck / unsplash.com

Όσο νωρίτερα τα παιδιά αρχίσουν να διδάσκονται την ενσυνειδητότητα, τόσο ευκολότερο γίνεται για εκείνα να αναπτύξουν την ικανότητα να ηρεμούν και να συγκεντρώνονται, όταν έρχονται οι προκλήσεις της ζωής να τα αγχώσουν.


Πρόσεξέ με, σου μιλάω!

Αυτή είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται άπειρες φορές την εβδομάδα (αν όχι περισσότερες) μέσα σε ένα σπίτι, όπου διαμένουν παιδιά ηλικίας από 2 ετών και πάνω. Πώς γίνεται όμως να προσέξουν όταν, για παράδειγμα, παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή βλέπουν παιδικά προγράμματα στις οθόνες; Ωστόσο, είναι δύσκολο να τους ζητήσουμε να μας προσέξουν και να αφήσουν αυτό που κάνουν, σαν να τους ζητούσαμε να κλείσουν το iPad που κρατούν.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κάνουμε τα παιδιά να μας δώσουν προσοχή, ωστόσο υπάρχει μια απάντηση στο πρόβλημα: η ενσυνειδητότητα.

Τα παιδιά που έχουν ενσυνειδητότητα είναι πιο χαρούμενα

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε προγράμματα ενσυνειδητότητας είναι πιο χαρούμενα. Όσο νωρίτερα αρχίσουν να τη διδάσκονται, τόσο ευκολότερο γίνεται γι’ αυτά να αναπτύξουν την ικανότητα να ηρεμούν και να συγκεντρώνονται όταν η ζωή τα εμπλέκει σε αγχωτικές καταστάσεις.

Πώς γίνεται αυτό στην πραγματική ζωή;

Φανταστείτε ένα επτάχρονο παιδί να ανταποκρίνεται σε μια κατάσταση που είναι τρομακτική και γενικά δυσάρεστη, όπως το να γράψει ένα δύσκολο τεστ ή να πάει στον οδοντίατρο. Τα περισσότερα παιδιά, σε μία τέτοια κατάσταση, είναι τόσο φοβισμένα και αγχωμένα που είναι πολύ δύσκολο για τον γονιό ή τον κηδεμόνα να τα ηρεμήσει.

Το επτάχρονο παιδί που ασκεί διαλογισμό ενσυνειδητότητας μπορεί να σταματήσει για λίγο, να κλείσει τα μάτια του και να πάρει βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί.

Τα δύο αυτά αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαλογισμός και οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές στην πραγματικότητα αλλάζουν την φυσιολογία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αντί να αντιδρούν συναισθηματικά σε μια φορτισμένη περίσταση (δηλαδή να κυριεύονται από τα συναισθήματά τους), τα παιδιά μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις και τις αντιδράσεις τους.

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να εξασκήσουν την ενσυνειδητότητα όταν είναι δύσκολο να τα ωθήσουμε να κάνουν ακόμα και μικρά πράγματα; Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν πιο ενσυνείδητα.


Διαβάστε σχετικά: Αυτό-συμπόνια και ενσυνειδητότητα


Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν την εσωτερική τους εμπειρία

Αφιέρωσε χρόνο βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν τι συμβαίνει στο σώμα τους στη διάρκεια στρεσογόνων αλλά και ήρεμων καταστάσεων. Ζήτησέ τους να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Όσο καλύτερη αντίληψη και γνώση έχουν για την εσωτερική τους εμπειρία, τόσο καλύτερα θα μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους σε εξωτερικές εμπειρίες.

Κάντε αναπνοές μαζί τους

Κάνε ασκήσεις βαθιών αναπνοών μαζί με το παιδί σου. Μπορείς να το κάνεις ενώ οδηγείς ή πριν το βάλεις για ύπνο το βράδυ. Μοιράσου μαζί του συμβουλές για το πώς να χαλαρώνει, πώς να παίρνει αργές, βαθιές αναπνοές και πώς να εκπνέει. Ζήτησέ του να νιώσει την πίεση, που τυχόν νιώθει, να φεύγει από μέσα του.

Γίνε εσύ το καλό παράδειγμα

Το παιδί σου δεν θα θέλει καν να δοκιμάσει την ενσυνειδητότητα και να μάθει διατηρεί τον έλεγχο, εάν βλέπει εσένα να βρίσκεσαι εκτός ελέγχου. Είσαι από τους ανθρώπους που φωνάζουν στους άλλους οδηγούς; Θυμώνεις υπερβολικά όταν ο σκύλος σου φέρνει λάσπες μέσα στο σπίτι; Σε κάνει έξαλλο μία διαφημιστική εταιρία που σε καλεί στο τηλέφωνο την ώρα του μεσημεριανού;

Αν συμβαίνει αυτό, είναι ώρα και εσύ ο ίδιος να εξασκήσεις τις βαθιές αναπνοές και το διαλογισμό. Γίνε εσύ το παράδειγμα. Αν το παιδί βλέπει τη μαμά ή το μπαμπά του να διαχειρίζεται το άγχος με πιο υγιείς τρόπους, είναι πολύ πιο πιθανό να το προσπαθήσει και το ίδιο.

Αν και θα πάρει αρκετή προσπάθεια για να κάνεις το παιδί σου να δεσμευτεί στην εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, τα αποτελέσματα που θα φέρει στη ζωή του θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.


Mar Tom
Απόδοση: Μαρία Τομπουλίδη - Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...