PsychologyNow Team

Πώς τα παιδιά επωφελούνται κάνοντας θελήματα

Πώς τα παιδιά επωφελούνται κάνοντας θελήματα

PsychologyNow Team
μικρό παιδί μαζεύει με το φαράσι βρωμιές από το πάτωμα

Είτε είσαι ενήλικας ή παιδί, η λέξη «θελήματα» κάνει οποιαδήποτε δουλειά να μην ακούγεται διασκεδαστική.


Ωστόσο, αυτές οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του νοικοκυριού και η συμμετοχή των παιδιών σε κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές, από μικρή κιόλας ηλικία, τα διδάσκει ανεκτίμητες δεξιότητες ζωής, τους μεταδίδει μία αίσθηση ευθύνης, ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους μέσω της ικανοποίησης από την επίτευξη στόχων.

Τι σημαίνει «θελήματα κατάλληλα για την ηλικία του κάθε παιδιού»; Τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να κάνουν μικροδουλειές που ολοκληρώνονται σε ένα μόνο βήμα, όπως την τοποθέτηση των παιχνιδιών τους σε ένα κουτί παιχνιδιών ή την τακτοποίηση των βιβλίων στο ράφι του δωματίου τους. Καθώς προοδεύουν μπορούν να συμμαζεύουν το κρεβάτι τους, να βοηθούν με τα ψώνια και να ετοιμάζουν το τραπέζι. Φυσικά, η μαμά και ο μπαμπάς θα πρέπει να τους δείξουν πώς γίνονται αυτές οι δουλειές. Η δημιουργία μιας λίστας που θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα βήματα για την ολοκλήρωσης μίας συγκεκριμένης δουλειάς ή η απεικόνιση τους μέσω σχεδίων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Για την κατάλληλη ανάθεση θελημάτων για κάθε παιδί και την αποφυγή μίας πρόχειρης εκτέλεσης, δημιουργήστε ένα ημερολόγιο που να αναφέρει το όνομα κάθε μέλους της οικογένειας, τα καθήκοντά του και τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες γι’ αυτά. Φροντίστε οι δουλειές που αναθέτετε να παρουσιάζουν συνέπεια κάθε εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με άλλες σημαντικές δραστηριότητες των παιδιών εκείνες τις συγκεκριμένες ημέρες.

Για να υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία, να παρακολουθείτε την πρόοδο των παιδιών σας και να βρίσκεστε δίπλα τους για να τους προσφέρετε συμβουλές όταν δυσκολεύονται, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την εργασία τους παρά να την εγκαταλείψουν ή να υποστούν απογοήτευση. Επιβραβεύστε κάθε δουλειά του σπιτιού που γίνεται καλά κάνοντας μία σημείωση ή κολλώντας ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο.

Μπορείτε ακόμη και να επιβραβεύσετε ένα μικροθέλημα μέσω μίας ανταμοιβής. Μόλις τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία που θεωρείται κατάλληλη για να παίρνουν ένα «χαρτζιλίκι», σκεφτείτε να τους προσφέρετε μια οικονομική αμοιβή για συγκεκριμένες εργασίες που απαιτούν να αφιερώνουν χρόνο.


RafVoud

 

Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...