PsychologyNow Team

H κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το IQ του παιδιού της

H κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το IQ του παιδιού της

PsychologyNow Team
μητέρα που δείχνει στο παιδί της να διαβάζει και να γράφει

Η κατάθλιψη της μητέρας επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού, από τη νηπιακή ηλικία έως την ηλικία των 16 ετών.


Η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development, διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 900 υγιή παιδιά και τις μητέρες τους που ζούσαν στο Σαντιάγκο της Χιλής, ανά πενταετία από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 16 ετών. Παρακολούθησαν πόσο στοργικές και ανταποκριτικές ήταν οι μητέρες απέναντι στα παιδιά τους σε κάθε ηλικιακή περίοδο και αν τους παρείχαν παράλληλα κατάλληλο για την ηλικία τους εκπαιδευτικό υλικό. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε λεκτικές γνωστικές ικανότητες χρησιμοποιώντας τυποποιημένα τεστ IQ, κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης. Οι μητέρες εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Βρήκαμε ότι οι μητέρες που παρουσίαζαν μείζονα κατάθλιψη δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όπως παιχνίδια και βιβλία, όσο οι μητέρες που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη. Αυτό, σαν αποτέλεσμα, επηρέασε αρνητικά τη νοημοσύνη των παιδιών από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έως τον 16ο, δήλωσαν οι ερευνητές. Η σταθερότητα και η μακροβιότητα αυτών των αποτελεσμάτων δείχνουν τη διαρκή επίδραση που έχει η κατάθλιψη στην ανατροφή που ακολουθεί ημητέρα και στην ανάπτυξη του παιδιού της.

Σε κλίμακα από το ένα έως το 19, η μέση βαθμολογία IQ για όλα τα παιδιά στη μελέτη στην ηλικία των 5 ετών ήταν 7,64. Τα παιδιά που είχαν μητέρες με μείζονα κατάθλιψη, βρέθηκαν να έχουν ένα μέσο λεκτικό σκορ IQ 7,30 σε σύγκριση με το 7,78 που έδειξαν να έχουν τα παιδιά χωρίς καταθλιπτικές μητέρες.

Παρόλο που μπορεί η διαφορά να φαίνεται μικρή, οι διαφορές στο IQ από 7,78 σε 7,30 είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά στις λεκτικές δεξιότητες και το λεξιλόγιο των παιδιών, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί λόγω χρόνιας κατάθλιψης στη μητέρα.

Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση, επέμβαση και θεραπεία της κατάθλιψης της μητέρας είναι καθοριστικής σημασίας. Η παροχή υποστήριξης σε καταθλιπτικές μητέρες θα τις βοηθήσει να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με παραγωγικό τρόπο και θα εξασφαλίσειότι τα παιδιά τους θα μπορέσουν νααναπτύξουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, συμπληρώνουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα μελλοντικά βήματα περιλαμβάνουν περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων για να διαπιστωθεί πώς η κατάθλιψη των μητέρων επηρεάζει την εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης των παιδιών, μέσω της μελέτης της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων και της υγείας των παιδιών, όπως η πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.


Πηγή: sciencedaily.com
Έρευνα: Associations Among Mothers’ Depression, Emotional and Learning-Material Support to Their Child, and Children's Cognitive Functioning: A 16-Year Longitudinal Study
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...