PsychologyNow Team

Μπορεί μια ψυχοπαθητική μητέρα να βλάψει σοβαρά το παιδί της;

Μπορεί μια ψυχοπαθητική μητέρα να βλάψει σοβαρά το παιδί της;

PsychologyNow Team
ψυχοπαθητική μητέρα αναρωτιέται αν μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί της
Image credit: Daria Obymaha / pexels.com

Ποιο είναι το συναισθηματικό βάρος που προκαλείται από μια ψυχοπαθητική μητέρα; 


Μια από τις πρώτες λέξεις ενός παιδιού είναι «μαμά», μια λέξη γεμάτη νόημα και συναίσθημα. Όλοι αναγνωρίζουν την πρωταρχική σημασία αυτού του δεσμού ως μέσου επιβίωσης και στοργής.

Όμως τι συμβαίνει όταν αυτό το πρόσωπο έχει ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά; Μπορεί μια ψυχοπαθητική μητέρα να βλάψει σοβαρά το παιδί της; Η απάντηση είναι ναι – κάποιες φορές σωματικά, πάντα συναισθηματικά.

Δεν έχουν όλοι την τύχη να μεγαλώνουν με μια στοργική μητέρα, που θέλει να δει τα παιδιά της να ακμάζουν και να ζουν χαρούμενα. Οι ψυχοπαθητικές μητέρες φθείρουν τη χαρά των παιδιών τους, την αυτοπεποίθησή τους, ακόμα και τη ζωή τους. Συχνά θέτουν εμπόδια για τα παιδιά τους για να αποτύχουν, έτσι ώστε να τα μειώσουν όταν συμβεί το αναπόφευκτο. «Οι ψυχοπαθητικοί δρουν με τρόπους που υποβιβάζουν, μειώνουν, απορρίπτουν και, σε κάποιες περιπτώσεις, καταστρέφουν τους άλλους».1

Ο ρόλος που παίζει ο φθόνος

Μπορεί να γιορτάζεις για κάτι σημαντικό που προκαλεί τον φθόνο της μητέρας σου, η οποία χαίρεται να μειώνει τη χαρά σου. «Πίσω από τον φθόνο κρύβεται η οργή».2 Ίσως σε προσβάλλει μπροστά σε κάποιον, σε αγνοεί σκόπιμα, ή χρησιμοποιεί αυτή την περίσταση για να σε κατηγορήσει για κάτι. Η στάση και η συμπεριφορά της σου προκαλούν αμηχανία, δεν έχεις ιδέα μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Νιώθεις ανήμπορος και αναρωτιέσαι γιατί κάνει αυτά που κάνει.

Η μητέρα που καθοδηγείται από τον φθόνο θα προσπαθήσει να σε χειραγωγήσει και να σε ελέγξει, και όταν δεν μπορεί να το κάνει, θα έρθετε σε σύγκρουση. Ξέρεις ότι η μητέρα σου είναι δύσκολη, αλλά επιλέγεις να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Αυτό θα τη φέρει σε αντίθεση μαζί σου. Αφού δεν μπορεί να σε διαμορφώσει όπως επιθυμεί, θα γίνεις στόχος της.


Διαβάστε σχετικά: Πώς είναι να μεγαλώνεις με μία μητέρα ψυχικά ασθενή;


Η συναισθηματική αποσύνδεση μιας ψυχοπαθητικής μητέρας

Όταν η μητέρα σου είναι ψυχοπαθητική, έχεις μέσα σου μια βαθιά λαχτάρα γι’ αυτή, που ποτέ δεν ικανοποιείται. Υπάρχει μια συνεχής ένταση, με σένα να πηγαίνεις κοντά της για στοργή κι εκείνη να απομακρύνεται. Συνεχίζεις να ελπίζεις για λίγο χρόνο που θα είστε οι δυο σας, όμως εκείνη βρίσκει πάντα άλλα πράγματα να κάνει. Της κάνεις χάρες, αλλά ποτέ δεν το εκτιμά.

Ντύνεσαι για μια ειδική περίσταση, κι εκείνη αντί να σε προσέξει, προσέχει τα άλλα κορίτσια τριγύρω. Αναζητάς στιγμές για να μιλήσεις μαζί της, αλλά επιλέγει να μιλήσει με άλλους. Δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη χαρά σου, γιατί η ίδια δεν έχει χαρά. Μαθαίνεις ότι έκανε μια γιορτή και δεν σε κάλεσε. Της λες ότι την αγαπάς και δεν σου απαντά.

Προσπαθείς να τη βοηθήσεις, αλλά σου υποδεικνύει τα ελαττώματά σου. Δεν μπορείς να την ικανοποιήσεις και δεν θα μπορέσεις ποτέ. Όταν σου συμβαίνει κάτι καλό και νιώθεις τον φθόνο της, δεν έχεις λόγια.

Γιατί οι ψυχοπαθητικές μητέρες φέρονται έτσι;

Τι συμβαίνει με αυτό τον τύπο μητέρας; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζ. Ρέιντ Μελόι, «Οι ψυχοπαθητικοί δεν βιώνουν ευχαρίστηση από την ανταπόκριση στη χαρά των άλλων. Η αντίληψη της χαράς των άλλων τους προκαλεί μόνο φθόνο και απληστία».3 Ο Μελόι σημειώνει ότι το «κακό» σε έναν ψυχοπαθή είναι «η επιθυμία του να καταστρέψει κάτι καλό».4


Αναφορές:

  • Meloy, J. Reid. The Mark of Cain: Psychoanalytic Insight and the Psychopath (Hillsdale: The Analytic Press, 2001) 12-13.
  • Meloy, J. Reid. The Psychopathic Mind: Origins, Dynamics and Treatment (Northvale: Jason Aronson Inc., 2002) 105.
  • Meloy, J. Reid. The Psychopathi Mind. 76

Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...