PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανές εγκεφαλικές διαταραχές σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανές εγκεφαλικές διαταραχές σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

PsychologyNow Team
γυναίκα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού ίσως να έχει πιθανές εγκεφαλικές διαταραχές
Image credit: EVG photos/ pexels.com

Βρετανοί νευρολόγοι βρήκαν συσχέτιση μεταξύ ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 και σοβαρών ή πιθανώς θανατηφόρων εγκεφαλικών παθήσεων.


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γιατροί μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίζουν σοβαρές και πιθανώς θανατηφόρες εγκεφαλικές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται σε ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό ή που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Νευρολόγοι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου δημοσίευσαν ευρήματα από περισσότερους από 40 Βρετανούς που έχουν νοσήσει από τον Covid-19, των οποίων οι επιπλοκές κυμαίνονταν από εγκεφαλική φλεγμονή και παραλήρημα ως καταστροφή νεύρων και εγκεφαλικό. Σε μερικές περιπτώσεις, τα νευρολογικά προβλήματα ήταν το πρώτο και κύριο σύμπτωμα των ασθενών.

Τα περιστατικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Brain, αποκάλυψαν την αύξηση μιας απειλητικής, για τη ζωή, ασθένειας που ονομάζεται οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα (Acute Disseminated Encephalomyelitis, ADEM). Η ασθένεια αυτή υπήρξε το πρώτο κύμα μολύνσεων που εξαπλώθηκε στη Βρετανία.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL αποκάλυψε ότι τα περιστατικά που νόσησαν από αυτή την ασθένεια αυξήθηκαν από 1 τον μήνα πριν την πανδημία, σε 2-3 την εβδομάδα μέσα στον Απρίλιο και τον Μάϊο. Μια γυναίκα, ηλικίας 59 ετών, πέθανε από αυτή την επιπλοκή.

Δώδεκα ασθενείς παρουσίασαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 εμφάνισαν εγκεφαλική ασθένεια με παραλήρημα ή ψύχωση, οκτώ έπαθαν εγκεφαλικό ενώ ακόμη οκτώ εμφάνισαν περιφερειακά προβλήματα νεύρων, γνωστά ως σύνδρομο Guillain-Barré. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που επιτίθεται στα νεύρα, προκαλώντας παράλυση και το οποίο είναι θανατηφόρο στο 5% των περιπτώσεων.

Βλέπουμε ότι ο Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπους που δεν έχουμε δει ξανά με άλλους ιούς. Αυτό που είδαμε με κάποιους από τους ασθενείς με οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι ότι μπορεί κάποιος να είναι πολύ επιβαρυμένος νευρολογικά αλλά να παρουσιάζει πολύ ήπιες πνευμονικές παθήσεις, δηλώνουν οι ερευνητές.

Βιολογικά, η οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά είναι πιο σοβαρή και ανεπανάληπτη. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν, ως αποτέλεσμα, μακροχρόνια ανικανότητα, ενώ άλλοι αναρρώνουν επιτυχώς, προσθέτουν.,


Διαβάστε σχετικά: Ο φόβος στα χρόνια του κορωνοϊού


Αυτά τα περιστατικά αυξάνουν τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19, όπου κάποιοι ασθενείς παρουσίασαν δυσκολία στην αναπνοή και κούραση για πολύ καιρό μετά την ανάρρωση από τον ιό ενώ άλλοι εμφάνισαν μούδιασμα, αδυναμία και προβλήματα μνήμης.

Μια 55χρονη γυναίκα που νόσησε από τον κορωνοϊό, χωρίς ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας, άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα την επόμενη ημέρα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έβαζε και έβγαζε επανειλημμένα το παλτό της και άρχισε να έχει παραισθήσεις, αναφέροντας ότι έβλεπε μαϊμούδες και λιοντάρια μέσα στο σπίτι της. Έγινε νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο και σταδιακά βελτιώθηκε με τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων.

Μια άλλη γυναίκα, ηλικίας 47 ετών, μπήκε στο νοσοκομείο με πονοκέφαλο και μούδιασμα στο δεξί χέρι, μετά από την εμφάνιση βήχα και πυρετού. Αργότερα άρχισε να αισθάνεται υπνηλία και δεν έδειχνε ανταπόκριση σε κανένα ερέθισμα, οπότε απαιτήθηκε επείγουσα εγχείρηση για να αφαιρεθεί μέρος του κρανίου της προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στον πρησμένο της εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δηλώνουν: Χρειάζεται όλοι οι γιατροί ανά τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για αυτές τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ασθενείς με γνωστικά συμπτώματα, προβλήματα μνήμης, κόπωση, μούδιασμα ή αδυναμία, να συζητούν αυτά τα περιστατικά με νευρολόγους.

Δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το πλήρες φάσμα των εγκεφαλικών ασθενειών που προκαλούνται από τον Covid-19, επειδή πολλοί ασθενείς είναι πολύ άρρωστοι για να υποστούν σε εξέταση με εγκεφαλικούς σαρωτές ή άλλες μεθόδους. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ερευνήσουμε σε βάθος ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει σε μια μειοψηφία του πληθυσμού με μικρή εγκεφαλική βλάβη η οποία γίνεται αντιληπτή με την πάροδο του χρόνου. Κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβη κατά την πανδημία της γρίπης του 1918, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι εμφάνισαν εγκεφαλική ασθένεια.

Μας ανησυχεί η πιθανότητα να προκύψει κάποια κρυφή επιδημία μετά τον Covid 19, όπου θα δούμε την αργοπορημένη επίδραση του ιού στον εγκέφαλο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε. Προφανώς, ελπίζουμε να μην συμβεί, αλλά όταν μια τόσο μεγάλη πανδημία επηρεάζει ένα τόσο τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, λένε οι ερευνητές.


Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου  

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...