PsychologyNow Team

10 τρόποι για να βοηθήσουμε τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

10 τρόποι για να βοηθήσουμε τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

PsychologyNow Team
δέντρο υποστηρίζεται από ανθρώπινη κατασκευή που υποδεικνύει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού
Image credit: Neil Thomas / unsplash.com

Οι ιστορίες ανθρώπων που αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και μονομαχούν πάνω από το χαρτί υγείας, απεικονίζουν μια ζοφερή εικόνα της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις συγκλονιστικές ιστορίες, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν.


Καθώς η κοινωνική απόσταση έχει γίνει κανόνας, παραθέτουμε 10 συμβουλές για την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

1) Γίνετε μέλος μιας ομάδας αλληλοβοήθειας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από 900 ομάδες αλληλοβοήθειας ενθαρρύνουν τους εθελοντές να μειώσουν το χρόνο συγκέντρωσης προμηθειών και να αφιερώσουν λίγα λεπτά σε ένα φιλικό τηλεφώνημα. Από τότε που έγινε σαφές ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, ο αριθμός των ομάδων έχει αυξηθεί. Σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, έχουν δημιουργηθεί ομάδες ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στην ασθένεια COVID-19.

Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εν μέσω της κρίσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα που ζουν σε απομόνωση επειδή είναι ηλικιωμένα, άτομα χωρίς οικογένεια, άτομα με αναπηρία και άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν θα καταλήξει να υποφέρει μόνος του, αναφέρουν οι υπεύθυνοι των ομάδων αλληλεγγύης.

Υπάρχει κάποια παρόμοια ομάδα στην περιοχή σας για να γίνετε εθελοντές; Αν όχι, μπορείτε να εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας μία τοπικής ομάδας. Ακόμη και μία μικρή ομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση.

2) Αγοράστε ένα κουπόνι από μια τοπική επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα

Καθώς η κυβέρνηση συμβουλεύει το κοινό να μείνει στο σπίτι, ορισμένες τοπικές επιχειρήσεις είναι απίθανο να επιβιώσουν. Μπορείτε να υποστηρίξετε τις επιχειρήσεις της κοινότητάς σας οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για εσάς. Πολλές προσφέρουν κουπόνια δώρων, τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάταση, ενώ παράλληλα έχετε την ευχάριστη προοπτική να τα αξιοποιήσετε όταν η ζωή επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις. Εάν βρίσκεστε σε απομόνωση και δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, αναλογιστείτε τα τοπικά κρεοπωλεία, παντοπωλεία ή αρτοποιεία ενώ ψωνίζετε για προμήθειες και δείτε αν μπορείτε να παραγγείλετε από αυτά μέσα από το διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου. Ενώ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να αντέξουν την καταιγίδα, τα μικρά καταστήματα που έχουν υποστεί οικονομική ζημία μπορεί να μην τα καταφέρουν.


Διαβάστε σχετικά: Μια αλλιώτικη άνοιξη με ελπίδα τις αξίες μας


3) Υποστηρίξτε μια τράπεζα τροφίμων

Οι τράπεζες τροφίμων παρέχοντας έκτακτες προμήθειες, είναι πιθανό να γίνουν πιο αναγκαίες από ποτέ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ενώ οι κυβερνήσεις προτρέπονται να βοηθήσουν τις οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν, σκεφτείτε στο μεταξύ να στηρίξετε μία τοπική τράπεζα τροφίμων.

4) Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον που ζει σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Νιώθετε ότι δεν αξιοποιείτε το χρόνο σας δημιουργικά ή απλά αισθάνεστε την ανάγκη να προσφέρετε κάποια χαρά; Εξετάστε το ενδεχόμενο να γράψετε επιστολές σε ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν αγαπημένα πρόσωπα ή η οικογένεια και οι φίλοι τους να μένουν μακριά εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με μία τοπική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή ένα γηροκομείο της περιοχής σας για να δείτε αν θα καλωσορίσουν κάποια τέτοια ενέργεια.

5) Διοργανώστε μία διαδικτυακή συνεύρεση

Μπορεί να χρειάζεται να διατηρήσουμε την απόσταση μας από άλλους ανθρώπους αυτήν την περίοδο, ωστόσο η τεχνολογία μάς παρέχει τη δυνατότητα να μην παραμείνουμε απομονωμένοι. Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε χορωδίες, ομαδικούς διαλογισμούς, ακόμη και πάρτι από τα σπίτια τους μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Άλλοι διοργανώνουν εικονικά πάρτι για να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να διατηρηθούν σε φόρμα. Θέλετε να δημιουργήσετε και εσείς ένα; Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής μουσικής και συνδεθείτε σε μία συμφωνημένη ώρα με όλους τους συμμετέχοντες μέσω ενός λογισμικού κοινής χρήσης βίντεο, όπως το Zoom. Ή εάν χρειάζεστε ένα πιο ήρεμο διάλειμμα, γιατί να μην κάνετε μια κοινή συνεδρία διαλογισμού ή γιόγκα με τον ίδιο τρόπο;

6) Καλλιεργήστε τα δικά σας τρόφιμα

Η καλλιέργεια τροφίμων και η παρότρυνση των άλλων να κάνουν το ίδιο, είναι ένας δυναμικός τρόπος για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα μικρό κήπο, ακόμη και κάποιες γλάστρες στο μπαλκόνι ή το περβάζι σας, τότε η κηπουρική είναι επίσης ένα μέσο αξιοποίησης παραγωγικού χρόνου κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.

Με τα σχολεία κλειστά μέχρι νεωτέρας, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε την κηπουρική για να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά και να τα διδάξετε σχετικά με την προέλευση των τροφίμων. Τα βρώσιμα φυτά με μικρή εποχικότητα καλλιέργειας περιλαμβάνουν βότανα, πράσινα λαχανικά, κρεμμυδάκια και ραπανάκια.

7) Προσφέρετε εθελοντικά τις διδακτικές σας δεξιότητες για να υποστηρίξετε τους γονείς μαθητών μέσα από το σπίτι σας

Εάν έχετε κάποια διδακτική εμπειρία, σκεφτείτε να προσφέρετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας σε γονείς που ενδέχεται να συνεχίζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους από το σπίτι. Χιλιάδες καθηγητές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν γονείς που πρόσφατα βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση.

8) Υποστηρίξτε φιλανθρωπικές οργανώσεις και εκκλήσεις έκτακτης ανάγκης

Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις ενισχύουν το έργο τους αυτήν τη περίοδο και η υποστήριξή τους από όλους μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα να απαντά σε περισσότερες κλήσεις στη γραμμή συμβουλευτικής του, καθώς και να πραγματοποιείτε τακτικές «κλήσεις φιλίας» σε άτομα που νιώθουν μοναξιά κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του κορωνοϊού.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός - Προσοχή στο κενό


9) Επικοινωνήστε με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία

Ο κορωνοϊός έχει βυθίσει τον κόσμο σε αβεβαιότητα και οι συνεχείς ειδήσεις για την πανδημία μπορεί να μάς συγκλονίζουν. Ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που παλεύουν ήδη με παθήσεις όπως το άγχος και η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Επικοινωνήστε με ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα και ενθαρρύνετέ τους να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται και συμβουλέψτε τους πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στη βοήθεια και την υποστήριξη που μπορεί να χρειάζονται. Ίσως αξίζει να τους υπενθυμίσουμε ότι η κοινωνική απόσταση αφορά μόνο τη φυσική απόσταση και όχι την κοινωνική απομόνωση.

Ο οδηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 περιλαμβάνει συστάσεις όπως η αποφυγή παρακολούθησης, ανάγνωσης και ακρόασης ειδήσεων που θα μπορούσαν να σας κάνουν να αισθανθείτε άγχος ή δυσφορία. Συνιστάται να αναζητάτε κυρίως πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λήψης πρακτικών μέτρων για την προστασία του εαυτού σας και των αγαπημένων σας προσώπων.

10) Βοηθήστε τους άστεγους να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους

Οι άνθρωποι που είναι άστεγοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον Covid-19, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έχουν γενικότερα κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένων προϋπάρχουσων παθήσεων που έχουν ήδη εξασθενήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας προτρέπουν τις κυβερνήσεις να κάνουν εξετάσεις και να παρέχουν στέγαση έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου κάποιου αστέγου είναι 45, σημαντικά χαμηλότερος από τον γενικό πληθυσμό. Λαμβάνοντας υπόψη την προφανή ευπάθεια, η μόνη λύση μπορεί να είναι η παροχή στέγασης που θα επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να απομονωθούν.

Μέχρι να γίνει αυτό, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο  για να βοηθήσουμε. Μπορούμε να τους δώσουμε αντιβακτηριακό απολυμαντικό χεριών, καθώς οι άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους είναι πιθανό να μην μπορούν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά. Μπορούμε επίσης να ρωτήσουμε κάποιον που βλέπουμε να κοιμάται σε δύσκολες συνθήκες εάν χρειάζεται κάτι, όπως ένα ζεστό ρόφημα ή φαγητό ή ζεστά ρούχα. Επίσης, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες δομές στέγασης αστέγων.


Πηγή: positive.news
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...