PsychologyNow Team

Οι νέοι σήμερα είναι περισσότερο μοναχικοί και επιφυλακτικοί προς τους άλλους από κάθε άλλη ιστορική περίοδο

Οι νέοι σήμερα είναι περισσότερο μοναχικοί και επιφυλακτικοί προς τους άλλους από κάθε άλλη ιστορική περίοδο

PsychologyNow Team
νέος άνδρας κάθεται σε παγκάκι και είναι μοναχικός και επιφυλακτικός
Image credit: Jeswin Thomas / pexels.com

Οι νέοι σήμερα είναι πιο μοναχικοί, πιο επιφυλακτικοί προς τους άλλους και πιο πιθανό να είναι άνεργοι συγκριτικά με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Η δυσκολία τους να εδραιώσουν μία ελπίδα για το μέλλον, οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές.


Μια δημοσκόπηση1 έδειξε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000 και γίνονται ενήλικες στις αρχές του 21ου αιώνα (Μιλλένιαλς), δεν έχει φίλους.

Οι δημοσκόποι ρώτησαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στις ΗΠΑ Πόσους φίλους έχεις; και το 22% των Μιλλένιαλς απάντησαν ότι δεν είχαν φίλους.

Επίσης στην περιγραφή βρέθηκε ότι οι Μιλλένιαλς είναι πιο πιθανό, να δηλώσουν ότι δεν έχουν γνωστούς (25%), δεν έχουν στενούς φίλους (27%) και δεν έχουν κολλητούς-ές (30%).

Τα αποτελέσματα με εξέπληξαν και έτσι αποφάσισα να κάνω μία δημοσκόπηση2 στο Twitter, για να δω την σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι συμμετείχαν στην δημοσκόπησή μου. Ένα ποσοστό 24% των γυναικών και 21% των αντρών απάντησαν ότι δεν είχαν στενούς φίλους.


Διαβάστε σχετικά: Στρατηγικές Διαχείρισης της μοναξιάς


Πέρα από την έλλειψη κοινωνικών σχέσεων, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές τάσεις σχετικά με το πώς οι νέοι άνθρωποι σκέπτονται για τους άλλους. Μερικά ευρήματα από μία άλλη έρευνα3 έδειξαν ότι:

Οι ενήλικες κάτω των 30 ετών σε σύγκριση με άτομα άνω των 65 ετών πιστεύουν ότι:

  • Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους: το 73% (κάτω των 30 ετών) συγκριτικά με το 48% (άνω από 65 ετών).
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σε εκμεταλλευτούν εάν τους δοθεί η ευκαιρία: το 71% (κάτω των 30 ετών) συγκριτικά με το 39% (άνω από 65 ετών).
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης: το 60% (κάτω των 30 ετών) συγκριτικά με το 29% (άνω από 65 ετών).

Μια έρευνα4 πάνω στα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων βρήκε ότι το ποσοστό αυτοκτονίας στις ηλικίες 15 έως 19 ετών και 20 έως 24 ετών, κορυφώθηκε μέσα στο 2017, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2000, παρουσιάζοντας μια πρόσφατη αύξηση ιδιαίτερα στους άντρες ηλικίας 15 έως 19 ετών.

Επίσης, μέσα στο 2017, 6.241 αυτοκτονίες έγιναν από άτομα ηλικίας 15 με 24 χρονών, από τα οποία 5.016 ήταν άντρες και 1.225 ήταν γυναίκες.

Με άλλα λόγια, το 80% των αυτοκτονιών, ηλικίας 15 έως 24 ετών, πραγματοποιήθηκε από άντρες.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στο συναρπαστικό τους βιβλίο Virtuous Violence, ο ανθρωπολόγος lan Fiske του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και ο ερευνητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, Tage Rai, αναφέρουν ότι εξαιρουμένων των πιο απεγνωσμένων συνθηκών, και μερικές φορές ακόμα και τότε, η θεμελιώδης αρχή και η χρησιμότητα των υλικών αγαθών και των χρημάτων είναι να παρέχουν τη δυνατότητα για κοινωνικές σχέσεις…

Οι άνθρωποι θέλουν και χρησιμοποιούν χρήματα και αγαθά κατά κύριο λόγο για να μοιράζονται, να προσφέρουν, να ανταλλάσσουν, να επιδεικνύονται ή για να μετρούν την επιτυχία και τα επιτεύγματά τους.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα είναι συχνά ένα μέσο για την επίτευξη κοινωνικών στόχων. Δίνοντας την επιλογή ανάμεσα στο α) Ελάχιστα υλικά αγαθά και σχέσεις γεμάτες αγάπη με ανθρώπους που σε σέβονται και β) Ατελείωτα πλούτη και μόνιμα επιφανειακές σχέσεις, οι περισσότεροι θα επέλεγαν το α.

Έχουμε την τάση να παραβλέπουμε τις προσωπικές σχέσεις στην αναζήτησή μας να γίνουμε επιτυχημένοι. Όταν τελικά κατορθώνουμε να επιτύχουμε αυτό που θέλαμε επαγγελματικά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μείνει μόνοι και δυστυχείς.

Επίσης, πρώτη φορά στην σύγχρονη οικονομία, η ανεργία μεταξύ των νέων αντρών είναι μεγαλύτερη από σχεδόν κάθε ηλικιακή άλλη ομάδα στις ΗΠΑ και αυτό επίσης ισχύει και για πολλές ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.


Διαβάστε σχετικά: Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στο ανθρώπινο σώμα


Οι νέοι άνθρωποι είναι πιο μοναχικοί, πιο καχύποπτοι, και πιο πιθανό να είναι άνεργοι συγκριτικά με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Και ακόμα μεταξύ αυτών που είναι αρκετά τυχεροί να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, υπάρχει ευρεία υποαπασχόληση.

Ένας στους τέσσερις Μιλλένιαλς αναφέρει ότι δεν έχει στενούς φίλους, η πλειοψηφία των ανθρώπων κάτω των 30 ετών φαίνεται να πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι εγωιστές, ότι θα τους εκμεταλλευτούν και ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν. Περίπου το 50% από τους φοιτητές πανεπιστημίου εργάζονται σε δουλειές που δεν απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου.

Τέτοιες τάσεις μπορεί να σχετίζονται με την κορύφωση στις αυτοκτονίες μεταξύ των νέων ανθρώπων. Και ίσως έχει να κάνει και με τον λόγο που υπάρχει τόσο πολύ μεγάλη κοινωνική αναταραχή.


Iws Pas
Συγγραφέας: Rob Henderson

Απόδοση: Ιωσηφίνα Πασχαλίδου - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Έρευνες-Δημοσκοπήσεις:

  1. Millennials are the loneliest generation
  2. What is your gender? | How many close friends do you have?
  3. Young Americans are less trusting of other people – and key institutions – than their elders
  4. Suicide Rates Among Adolescents and Young Adults in the United States, 2000-2017
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...