PsychologyNow Team

9 τρόποι για να κερδίσετε τις εντυπώσεις

9 τρόποι για να κερδίσετε τις εντυπώσεις

PsychologyNow Team

Ο σωστός τρόπος για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να αυξήσετε την αξιοπιστία σας περνά μέσα από τη σωστή εμφάνιση, τη γνώση και τις κοινωνικές δεξιότητες.


Αν στοχεύετε να ανελιχθείτε στην εργασία σας, τότε χρειάζεται οι άνθρωποι γύρω σας να αρχίζουν να σας παίρνουν στα σοβαρά.

Σύμφωνα με την ψυχολογική έρευνα, ο σωστός τρόπος για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να αυξήσετε την αξιοπιστία σας περνά μέσα από τη σωστή εμφάνιση, τη γνώση και τις κοινωνικές δεξιότητες.

1. Αφήστε τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους

Εδώ είναι ένα μυστικό για να κάνετε μια καλή εντύπωση: Αφήστε τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, όταν μιλάτε για τον εαυτό σας, διεγείρονται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως το σεξ ή ένα καλό γεύμα.

Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος όταν συζητάμε για τον εαυτό μας υποδηλώνει ότι η αυτο-αποκάλυψη, μπορεί να είναι εγγενώς ευχάριστη.

Και όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις εμπειρίες τους, γίνονται πιο ευάλωτοι ο ένας στον άλλο και όταν συμβαίνει αυτό, σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς και συνεπενδύουν στην ευημερία του άλλου.

2. Ντυθείτε ανάλογα

Η εμφάνιση είναι το πρώτο μας φίλτρο και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι.

Οι ερευνητές του Princeton έχουν διαπιστώσει ότι χρειάζονται περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να καταγράψουμε μια πρώτη εντύπωση ή τόσο γρήγορα όσο φτερουγίζει ένα κολιμπρί.

Τα πραγματικά καλά νέα εδώ είναι ότι πρόκειται για το γυάλισμα των παπουτσιών, το πόσο καλά έχετε χτενιστεί και αν δείχνετε ότι είστε οργανωμένοι, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Δεν έχει σχέση με το ακριβές σχήμα του σώματός σας, την υφή των μαλλιών σας ή τον σχεδιαστή που φοράτε.

Δεν χρειάζεται να φοράτε κοστούμι συνέχεια. Αντιθέτως, δώστε προσοχή στην εμφάνιση των καλύτερα ντυμένων ανθρώπων στην εργασία σας και στη συνέχεια ακολουθείστε το παράδειγμά τους.

3. Τελειοποιήστε τη τέχνη της χειραψίας

Μια ισχυρή χειραψία δεν είναι θέμα συμπίεσης του χεριού κάποιου ανθρώπου. Είναι θέμα παρουσίασης.

Πώς γίνεται αυτό: στο δρόμο ή στις συναντήσεις να έχετε τους ώμους σας στην ίδια ευθεία με τους ανθρώπους που συναντάτε. Δώστε σημασία στη χειραψία - η επαφή με τα μάτια, η καλή λαβή, ο αγκώνας να βρίσκεται στη σωστή γωνία. Μην ταρακουνάτε υπερβολικά το χέρι, εκτός αν το άλλο άτομο επιμένει απλά σε αυτό. Τότε ταρακουνήστε το μέχρι θανάτου. Χαμογελάστε. Εάν δεν μπορείτε να χαμογελάσετε, δεν μπορείτε να είστε ευγενικοί. Δεν είστε κανένας άγγλος μπάτλερ. Είστε εσείς.

Μια τέτοια χειραψία δείχνει ότι δείχνετε σεβασμό στο πρόσωπο με το οποίο μιλάτε και όπως επιβεβαιώνουν οι έρευνες, όταν δίνετε σεβασμό, λαμβάνετε σεβασμό.

4. Κρατήστε τη στάση σας επεκτατική

Η στάση σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που αισθάνεστε, στον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας και στο πώς οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την παρουσία σας.

Για παράδειγμα, η συνηθισμένη στάση ισχύος, κρατώντας δηλαδή τους ώμους σας ανοιχτούς και τα χέρια σας πλατιά, δίνει το μήνυμα στο σύστημα των ορμονών σας να απελευθερώσει τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για να σας κάνει να νιώσετε πιο αισιόδοξοι.

5. Ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο

Η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παιχνιδιών, Valve, προσλαμβάνει υπαλλήλους "σχήματος" T, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν κάθετη, βαθιά γνώση σε μια περιοχή που σχετίζεται με το αντικείμενό τους, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον τους σε διάφορα θέματα.

Αυτό το μοτίβο μπορεί να επεκταθεί στην καριέρα οποιουδήποτε.

Αν εργάζεστε στις επιχειρήσεις, τότε φροντίστε να είστε ενήμεροι για τις αλλαγές στη βιομηχανία σας, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε για αυτές με έξυπνο τρόπο. Οι ψυχολόγοι επίσης συνιστούν την ανάγνωση των επιχειρηματικών ειδήσεων καθημερινά ώστε να μπορείτε να μιλάτε έξυπνα για επιχειρηματικά θέματα.

Αλλά χρειάζεστε και μια ευρεία βάση γνώσης, οπότε ενημερωθείτε για την επιστήμη, την τεχνολογία και τη λαϊκή κουλτούρα.

6. Να είστε υπερβολικά προετοιμασμένοι

Η άγνοια είναι ένα από τα λιγότερο σεβαστά χαρακτηριστικά του επαγγελματικού κόσμου - αν όχι το χειρότερο. Αν θέλετε οι ιδέες σας να έχουν αξία, να είστε καλύτερα ενημερωμένοι από όλους τους άλλους.

Με άλλα λόγια, πρέπει να αναπτύξετε μια υπερβολικά βαθιά γνώση του τομέα του αντικειμένου σας.

Στελέχη όπως η Marissa Mayer (Yahoo) και ο Elon Musk (Tesla) είναι γνωστοί για την λεπτομερή εξέταση κάθε ιδέας που βρίσκεται στο δρόμο τους. Βασιστείτε στις ιδέες που θεωρείτε ότι έχουν εξεταστεί λεπτομερώς και να έχετε τα επιχειρήματά σας προετοιμασμένα εκ των προτέρων.

7. Πείτε ιστορίες στους ανθρώπους

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν αλλά δεν αρκούν για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους.

Πάρτε παράδειγμα την επιτυχημένη οργάνωση των TED Talks, που επηρεάζει θετικά εκατομμύρια κόσμου: οι πιο επιτυχημένες παρουσιάσεις είναι περίπου 65% ιστορίες και 25% δεδομένα.

Γνωστοί ομιλητές των TED Talks υποστηρίζουν ότι στην αρχή σκόπευαν να κάνουν μια ομιλία γεμάτη γεγονότα και αριθμούς και τίποτα προσωπικό. Αφού εξέτασαν τις υπόλοιπες ομιλίες, βρήκαν τη σωστή αναλογία και έκαναν την ομιλία τους επιτυχημένη, βάζοντας έναν προσωπικό τόνο.

8. Προσέξτε τον τόνο σας

Αν τελειώνετε τις προτάσεις σας με έναν υψηλότερο τόνο από ό, τι ξεκινήσατε και με ερώτηση, τότε θα ακούγεστε σαν να μην είστε σίγουροι για αυτό που λέτε, ακόμα κι αν δεν είστε πραγματικά.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 57% των 700 επαγγελματιών πιστεύουν ότι ο υψηλότερος τόνος όταν συνοδεύεται με ερώτηση στο τέλος της πρότασης, κάνει τους ανθρώπους να ακούγονται λιγότερο αξιόπιστοι.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτός ο τόνος ομιλίας, δεν θα σας ωφελήσει στην εργασία σας. Αν θέλετε μια ακμάζουσα σταδιοδρομία, τότε απλά μην το κάνετε.

9. Να έχετε αυτοπεποίθηση αλλά να είστε και ταπεινοί

Για να αποκτήσετε σεβασμό πρέπει να παντρέψετε την ταπεινοφροσύνη και την αυτοπεποίθηση.

Χρειάζεστε αρκετή αυτοπεποίθηση για να έχετε τον έλεγχο του σεβασμού των άλλων, αλλά αυτό πρέπει να αντισταθμίζεται από το να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που απλά δεν γνωρίζετε. Η ταπεινότητα είναι ο δρόμος προς την επίτευξη του σεβασμού, ενώ η αυτοπεποίθηση είναι ο δρόμος προς την διαχείρισή του.

Να θυμάστε: Όσο περισσότερο ξέρετε ότι δεν γνωρίζετε, τόσο πιο πρόθυμοι θα είστε να μάθετε.


Πηγή: businessinsider.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...