PsychologyNow Team

Σε όσο πιο ψηλό όροφο δουλεύει κανείς, τόσο πιο ριψοκίνδυνες οικονομικές αποφάσεις παίρνει!

Σε όσο πιο ψηλό όροφο δουλεύει κανείς, τόσο πιο ριψοκίνδυνες οικονομικές αποφάσεις παίρνει!

PsychologyNow Team

Οι επενδυτές συχνά ρέπουν σε ριψοκίνδυνες οικονομικές αποφάσεις, αλλά αν εργάζονται και σε κάποιο ψηλό όροφο κτιρίου, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να πάρουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.


Οι ερευνητές που έκαναν μια σειρά από πειράματα λήψης οικονομικών αποφάσεων, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε ψηλότερους ορόφους είναι πιο πρόθυμοι -ή πιο επιρρεπείς- στην ανάληψη ρίσκου.

Όταν αυξάνει το ύψος, υπάρχει μια υποσυνείδητη επίδραση στην αίσθηση εξουσίας, πράγμα που οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Σίνα Εστέκι, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικονομικής ψυχολογίας Journal of Consumer Psychology, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 3.000 αντισταθμιστικά επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) σε όλο τον κόσμο, τα οποία συνολικά διαχειρίζονται πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μελέτη συσχέτισε τη διακύμανση της απόδοσης κάθε fund με τον όροφο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας (από τον πρώτο έως τον 96ο σε ουρανοξύστη). Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνει ο όροφος, τόσο αυξάνει και η μεταβλητότητα των αποδόσεων του fund, πράγμα που υποδηλώνει λιγότερο συντηρητική επενδυτική πολιτική, αλλά αντίθετα πιο επιθετικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες άλλοτε φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη και άλλοτε μεγαλύτερες ζημιές.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...