PsychologyNow Team

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία ανά τον κόσμο;

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία ανά τον κόσμο;

PsychologyNow Team
άντρας ακουμπάει μικρή υδρόγειο και βλέπει πως λειτουργεί η ψυχοθεραπεία ανά τον κόσμο
Image credit: Artem Beliaikin / pexels.com

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι στρέφονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως η ψυχοθεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινής ζωής όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η δυναμική των σχέσεων. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία σημαίνει κάτι διαφορετικό σε κάθε χώρα.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η νοοτροπία σχετικά με την ψυχοθεραπεία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Τζον Κένι, σύμβουλο σχέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος εργάζεται ιδιωτικά τα τελευταία 12 χρόνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχε αρκετό στίγμα ως προς την ψυχοθεραπεία για πολλά χρόνια καθώς έχουμε μια κουλτούρα του «πρέπει να δείξεις δυνατός» ή «να το αντιμετωπίσεις μόνος σου» και «δεν είμαστε ένα έθνος που παραπονιέται». Είπε, προσθέτοντας, ότι πολλοί άνθρωποι στη χώρα είναι αρκετά εσωστρεφείς και διατηρούν τη νοοτροπία «ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, μένει εκεί».

Η ψυχοθεραπεία θεωρείτο ως αδυναμία εξαιτίας αυτών των πεποιθήσεων, ωστόσο αυτή η ιδέα αλλάζει, καθώς πλέον τα προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται ως ένα σημαντικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνοψίζει.

Η ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα πιο αποδεκτή πλέον. Στην πραγματικότητα, αρχίζει να γίνεται της μόδας, όπως ακριβώς και ο προσωπικός γυμναστής έγινε της μόδας πριν από 8-10 χρόνια, με τη σαφή διαφορά ότι υπάρχει ανάγκη. Τώρα όλοι μας χρειαζόμαστε έναν ψυχοθεραπευτή.

Δημοφιλείς θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία τείνει να είναι η προτιμώμενη θεραπεία που χρησιμοποιείται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), λόγω του γεγονότος ότι μπορούμε να λάβουμε στατιστικά δεδομένα και να ποσοτικοποιήσουμε την επιτυχία, αναφέρει ο Κένι. Αυτός ο τύπος θεραπείας ενθαρρύνει τον ασθενή να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του μέσω ασκήσεων εντός και εκτός συνεδριών.

Η πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία στο NHS γίνεται κυρίως μέσω παραπομπής από τον γενικό ιατρό, δηλώνει η Πατρίσια Χαντ, ψυχοθεραπεύτρια και υπάλληλος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό γίνεται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους και της ήπιας κατάθλιψης. Η αρχική υπηρεσία είναι συνήθως έξι συνεδρίες, διάρκειας 50-60 λεπτών έκαστη και όπου απαιτείται, επεκτείνεται σε 12 συνεδρίες.

Οι ασθενείς έχουν επίσης την επιλογή να αναζητήσουν θεραπεία μέσω ενός ιδιωτικού ιατρού, που να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων για άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, τραύμα και πολλά άλλα, προσθέτει η Χαντ. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν σε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βάση.

Κοινά ζητήματα

Ο Κένι έχει δει πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να στρέφονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τη θεραπεία προβλημάτων άγχους, κατάθλιψης και σχέσεων.

Ο κόσμος αλλάζει και ως άνθρωποι δεν τα πηγαίνουμε καλά με την αλλαγή, εξ ου και η αύξηση των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια μέσω θεραπείας ή συμβουλευτικής, προσθέτει η Φλόιντ.

Κόστος

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας Βρετανίας (NHS) παρέχει δωρεάν συνεδρίες θεραπείας σε ασθενείς, ωστόσο, επί του παρόντος έχουν λίστες αναμονής που μπορούν να κρατήσουν για περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Κένι.

Η Χαντ αναφέρει ότι το κόστος της ιδιωτικής ψυχοθεραπείας κυμαίνεται συνήθως από 25 έως 50 ευρώ ανά συνεδρία, αλλά πολλοί ψυχοθεραπευτές έχουν μεταβλητή αμοιβή προκειμένου να κάνουν τη ψυχοθεραπεία διαθέσιμη σε όσους τη χρειάζονται.

Πρόσθεσε ότι οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας συνήθως δεν καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το Συμβούλιο Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με άλλους ψυχοθεραπευτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς για να ενθαρρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να συμπεριλάβουν τη ψυχοθεραπεία για την κάλυψη εξόδων της.

ΜΕΞΙΚΟ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξε μεγαλύτερη αποδοχή της ψυχοθεραπείας στο Μεξικό, δηλώνει ο Τζεμ Γκονζάλεζ-Παουλάντα, ψυχολόγος στην εταιρία R & A Psicologos. Όπως σημειώνει, ενώ μπορεί ακόμα να ακούγονται σχόλια όπως «η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς» ή «η ψυχοθεραπεία δεν λειτουργεί», οι άνθρωποι αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του τι αντιπροσωπεύει η θεραπεία και για τη σπουδαιότητά της.

Η ψυχοθεραπεία παρέχεται περισσότερο σε αστικές από ό ,τι σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, προσθέτει. Υπάρχουν επίσης δημόσιοι φορείς σε ολόκληρη τη χώρα που προσφέρουν οικονομικές και προσιτές υπηρεσίες ψυχοθεραπείας στο γενικό πληθυσμό.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Στο Μεξικό, συνήθως δίνεται μεγάλη έμφαση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT), δηλώνει η Κλαούντια Βιντάλ Ορτίζ, οικογενειακή θεραπεύτρια.

Επισημαίνει ότι η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία είναι συνήθως πιο ακριβή και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ωστόσο, το δημόσιο σύστημα παρέχει κάποια ψυχολογική υποστήριξη μέσω των κλινικών που διαθέτει. Οι γυναικείες οργανώσεις παρέχουν επίσης ψυχολογική υποστήριξη, ιδίως σε θέματα βίας.

Κοινά ζητήματα

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία λόγω ενός συγκεκριμένου ζητήματος, όπως η κατάθλιψη, ενώ άλλοι μπορεί να πηγαίνουν τακτικά κάθε εβδομάδα ή πιο αραιά, όπως μία φορά το μήνα, μόνο για να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν, αναφέρει ο Παουλάντα.

Κόστος

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι κρατικές υπηρεσίες δεν καλύπτουν το κόστος υπηρεσιών ψυχοθεραπείας στο Μεξικό, δηλώνει ο Παουλάντα. Έτσι, όσοι κάνουν θεραπεία πληρώνουν μόνοι τους τις συνεδρίες τους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ιδρύματα, νοσοκομεία, κολέγια που προσφέρουν θεραπεία με χαμηλό κόστος ανά συνεδρία (περίπου 50 πέσος ή 2,50$). Επίσης ορισμένες ιδιωτικές κλινικές προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες. Το κόστος ανά συνεδρία μπορεί να κυμαίνεται από 300 έως 2.000 πέσος (15 έως 100$) και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η περιοχή ή η εξειδίκευση, συνοψίζει.


Γίνε καλύτερος Θεραπευτής/τρια με το ΑCADEMY Επιμορφωτικό Σεμινάριο: «Ο Ίρβιν Γιάλομ και η Τέχνη της Ψυχοθεραπείας»


ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει ακόμα το στίγμα στη Βραζιλία, λέει η Ντεσιρέ Κασάντο, ψυχολόγος που εξειδικεύεται στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Σημειώνει επίσης ότι η θεραπεία είναι πιο συχνή σε αστικές περιοχές όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι πληθυσμοί αυτών των πόλεων είναι πλουσιότεροι και έχουν πιο άμεση πρόσβαση σε καλύτερους επαγγελματίες.

Η Τζουλιάνα Ελένα Μπρούνο Ματσάντο, ψυχολόγος στο Σάο Πάολο λέει οι άνθρωποι προτιμούν να μιλούν στους ιερείς τους αντί να βλέπουν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι ψυχολόγοι τείνουν να ασκούν την ψυχανάλυση και άλλες ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, αναφέρει η Κασάντο. Η ψυχανάλυση βασίζεται ουσιαστικά στη σκέψη ότι οι άνθρωποι παρακινούνται από μη αναγνωρισμένες επιθυμίες ή επιθυμίες που απορρέουν από το υποσυνείδητό τους.

Κοινά ζητήματα

Η Κασάντο σημειώνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να έρχονται για ραντεβού όταν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος, το διαζύγιο και άλλα θέματα σχέσεων. Συνήθως οι ασθενείς έρχονται μέσω παραπομπών. Η Βραζιλία, ειδικά το Σάο Πάολο, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών άγχους και οι Βραζιλιάνοι ασθενείς τείνουν να παραμένουν στη θεραπεία για περίπου 6 έως 18 μήνες.

Κόστος

Η ψυχοθεραπεία είναι συνήθως ιδιωτική και ακριβή. Πριν από λίγα χρόνια, ψηφίστηκε ένας νόμος που απαιτεί τη συμπερίληψη της ψυχοθεραπείας σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας. Η πολιτεία προσφέρει επίσης ψυχοθεραπεία και υποστήριξη της ψυχικής υγείας, αλλά τείνει να είναι ανεπαρκής για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με την Κασάντο, το κόστος μίας συνεδρίας ιδιωτικής ψυχοθεραπείας μπορεί να κυμαίνεται από 87 έως 501 βραζιλιάνικα ρεάλ (20 έως 120$), ανάλογα με την περιοχή της χώρας και την ειδικότητα του θεραπευτή.

Εξηγεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται σε νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές έχουν συχνά μεγάλους χρόνους αναμονής, κάνοντας την ιδιωτική ψυχοθεραπεία, «μια θεραπεία υψηλού κόστους».

Ορισμένες ασφάλειες καλύπτουν μέρος του κόστους των συνεδριών, ενώ άλλες έχουν τους δικούς τους συνεργαζόμενους θεραπευτές, προσθέτει. Μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης, οι ασθενείς συνήθως πληρώνουν μόνο 42 ρεάλ ($10) ανά συνεδρία στον θεραπευτή ενώ οι συνεδρίες περιορίζονται σε 40 το χρόνο.

ΓΑΛΛΙΑ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η δημοτικότητα της ψυχοθεραπείας στη Γαλλία εξαρτάται από γενιά σε γενιά, δηλώνει η Αναστάζια Πιατακίνα Ζιρέ, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ασκεί το επάγγελμα στο Παρίσι. Σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με στίγμα την ψυχοθεραπεία.

Πιθανότατα να πήγαιναν πιο εύκολα για τη θεραπεία μια ασθένειας ή του καρκίνου, λέει. Οι νεότεροι, ωστόσο, είναι πολύ πιο ανοιχτοί στην ψυχοθεραπεία. Δεν περιμένουν μέχρι να προκύψει μια κρίση. Κάνουν επίσης περισσότερη ψυχοθεραπεία συντήρησης, αναφέρει η Ζιρέ. Οι Γάλλοι σίγουρα κάνουν λιγότερη ψυχοθεραπεία από τους Αμερικανούς. Αλλά σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στην ψυχοθεραπεία.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Ο κύριος τύπος ψυχοθεραπείας στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Ζιρέ, είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Αυτή είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην ψυχαναλυτική θεωρία και παράδοση. Ο θεραπευτής θα ζητήσει από τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τυχόν αντιφατικά και καταπιεσμένα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει. Αυτός ο τύπος προσέγγισης χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Κοινά ζητήματα

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία για πολλούς λόγους, αλλά τα βασικά προβλήματα που έχει παρατηρήσει η Ζιρέ στην πρακτική της είναι τα ζητήματα σχέσεων, το άγχος, η κατάθλιψη και η υπαρξιακή κρίση. Βιώνοντας κάθε είδους αλλαγή, όπως η ηλικία, η συνταξιοδότηση, η απώλεια εργασίας ή η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, μπορεί να πυροδοτήσει πολλά συμπτώματα.

Οι νεότεροι θεραπευόμενοι της είναι συνήθως περίπου 30 ετών, μια γενιά που αγκαλιάζει την ψυχοθεραπεία πολύ περισσότερο από τους προκατόχους τους. Αυτή η ηλικιακή ομάδα έρχεται για πολλά θέματα που σχετίζονται με την εργασία. Συχνά υπάρχει κάποιο είδος σχεσιακής δυσκολίας ή σχεσιακής δυναμικής στην εργασία και υπάρχει επίσης και κάτι στην ιδιωτική τους ζωή που αντικατοπτρίζει το ίδιο ζήτημα, εξηγεί.

Κόστος

Η Ζιρέ αναφέρει ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν δωρεάν κάποιον ψυχίατρο μέσω του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γαλλίας. Αυτό είναι συνήθως ένα ραντεβού 10 λεπτών που περιλαμβάνει απλώς τη συνταγογράφηση μίας φαρμακευτικής αγωγής.

Ορισμένοι ψυχίατροι κάνουν θεραπείες μέσω αυτού του προγράμματος, ωστόσο, είναι δύσκολο να κλείσεις ραντεβού. Εάν ένα άτομο παραπέμπεται από τον γενικό ιατρό του για μια συγκεκριμένη ασθένεια, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να δει έναν ψυχολόγο για έναν περιορισμένο αριθμό συνεδριών για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για αυτές τις συνεδρίες μπορεί να καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία μπορεί να προσφέρεται από τους εργοδότες.

Λόγω ύπαρξης συγκεκριμένων νόμων, ορισμένοι θεραπευτές μπορεί να μην εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα κάλυψης. Όποιος θέλει να αναζητήσει ιδιωτική ατομική θεραπεία με έναν ψυχοθεραπευτή στη Γαλλία πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για να το κάνει, αναφέρει η Ζιρέ.

Αν κάποιος πάει σε έναν ψυχοθεραπευτή, πρόκειται για μία ιδιωτική συνεδρία για διάφορα θέματα, όπως σχέσεις, προβλήματα ζωής και για πολλά άλλα καθημερινά ζητήματα. Το κόστος πληρώνεται από τους θεραπευόμενους και συνήθως κυμαίνεται από 70 έως 120 ευρώ, ανά συνεδρία διάρκειας 50 λεπτών, συνοψίζει.


Γίνε καλύτερος Θεραπευτής/τρια με το ΑCADEMY Επιμορφωτικό Σεμινάριο: «Αξιολόγηση και Παρέμβαση με Αυτοκτονικούς Θεραπευόμενους»


ΚΙΝΑ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η ψυχοθεραπεία έλαβε αναγνώριση στην Κίνα μόλις περίπου δύο δεκαετίες πριν, δηλώνει ο Στίβεν Βίνε Γκάνθερ, ψυχοθεραπευτής στη Σαγκάη. Έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία 15 χρόνια περίπου, ειδικά μέσω των σεμιναρίων ψυχολογίας.

Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν από το ένα σεμινάριο στο άλλο, ωστόσο ότι η ψυχοθεραπεία στην Κίνα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ως επάγγελμα, ακόμα. Όμως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης μεσαίας τάξης με διαθέσιμα εισοδήματα και κοινά ψυχολογικά προβλήματα. Οι άνθρωποι αισθάνονται πλέον ότι δεν χρειάζεται να υποφέρουν και ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν γι’ αυτό, προσθέτει.

Η ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα πιο δημοφιλής σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη, δηλώνει ο Τίτι Χιλ, ψυχοθεραπευτής στη Σαγκάη. Σημειώνει ότι οι μεγαλύτερες αστικές περιοχές έχουν περισσότερες υπηρεσίες ψυχοθεραπείας διαθέσιμες για το κοινό.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Ο Γκάνθερ λέει ότι μεγαλύτερη απήχηση έχουν τα σεμινάρια τύπου ομαδικής θεραπείας. Βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων να παρευρίσκονται σε αυτά τα εργαστήρια, όπως νοικοκυρές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες. Πάντα έρχονται διαφορετικοί τύποι ανθρώπων στα δικά μου.

Η ιδιωτική θεραπεία είναι λιγότερο συχνή και εξυπηρετεί έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να την ακολουθήσουν και μπορούν να την αντέξουν οικονομικά. Σημειώνει αύξηση, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη από την αγορά των σεμιναρίων, αναφέρει.

Κοινά ζητήματα

Ο Γκάνθερ υποστηρίζει ότι οι ασθενείς αναζητούν ψυχοθεραπεία για διάφορους λόγους. Μερικές από τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας τους είναι το τραύμα από την πολιτιστική επανάσταση, καθώς επίσης οι πρακτικές ανατροφής της οικογένειας και η ανάπτυξη χωρίς έναν βασικό φροντιστή που ενδεχομένως δημιουργούν προβλήματα.

Προσθέτει ότι τα προβλήματα σχέσεων είναι επίσης συνηθισμένα, ιδιαίτερα στο ότι η οικογένεια παίζει ρόλο στις δια βίου αποφάσεις ενός ενήλικα, όπως σε θέματα γάμου. Βλέπει επίσης ασθενείς για ζητήματα οικειότητας. Το άγχος φέρνει πολλούς ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία, ειδικά όσους εργάζονται πολλές ώρες, συνοψίζει ο Χιλ.

Κόστος

Το κόστος ομάδων / σεμιναρίων κυμαίνεται σε διάφορες τιμές. Εξαρτάται από τον ψυχοθεραπευτή και το αντικείμενο του σεμιναρίου. Μπορεί να κυμαίνεται από 1.429 έως 2.858 γιουάν (200 έως 400$ την ημέρα), δηλώνει ο Γκάνθερ.

Τρέχω και μικρότερα σεμινάρια, αλλά συχνά έρχονται περίπου 20 με 30 άτομα. Ωστόσο, γενικά, τρέχουν σεμινάρια όπου συμμετέχουν 60 έως 70 άτομα, μερικές φορές ακόμη και εκατοντάδες κόσμος.

Ο Γκάνθερ προσθέτει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων, όπως μερικοί εκπατρισμένοι, μπορεί να έχουν κάποια ασφαλιστική κάλυψη, αλλά συνήθως η ιδιωτική θεραπεία καλύπτεται από τους ίδιους τους θεραπευόμενους. Οι τιμές κυμαίνονται από 30$ την ώρα για έναν τοπικό θεραπευτή έως 400$ την ώρα για έναν πιο επαγγελματία.

Άλλα μέρη της Ασίας

Ο Χιλ σημειώνει ότι η θεραπεία διαφέρει σε πολλά μέρη της Ασίας. Για παράδειγμα, στην ιαπωνική κουλτούρα, οι άνθρωποι δεν εκφράζουν εξωτερικά αυτό που αισθάνονται εσωτερικά. Έτσι, αυτό δημιουργεί ένα πολύ περίπλοκο σύνολο θεμάτων και συχνά οι άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν προβλήματα για τα οποία δεν μιλούν ποτέ σε κανέναν, αναφέρει ο Γκάνθερ.

Λέει επίσης ότι η ομαδική θεραπεία τείνει να είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος στην Ιαπωνία και εκτιμά ότι οι συνεδρίες πιθανώς κυμαίνονται από 4.250 έως 21.252 γιεν (40 έως 200$).

Στην Ταϊλάνδη, μια συνεδρία ψυχοθεραπείας, πιθανότατα να κυμαίνεται σε τουλάχιστον 1.500 μπατ (49 $), δηλώνει η Ρίγα Τσαικάρας, επικεφαλής μάρκετινγκ για ένα κέντρο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η ψυχοθεραπεία στον Καναδά είναι ευρέως αποδεκτή, ειδικά σε μεγαλύτερες πόλεις. Λόγω του ότι όλοι διαθέτουν τοπική ασφάλιση υγείας, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτοί και δέχονται να πληρώσουν για την ψυχοθεραπεία, καθώς είναι ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία πρέπει να πληρώσουν, δηλώνει ο Άντριου Σοφίν, πρόεδρος της καναδικής ένωσης για τον Γάμο και την Οικογενειακή θεραπεία, που προσφέρει ψυχοθεραπεία ζεύγους στο Μόντρεαλ.

Ο Σοφίν σημειώνει ότι η πλειονότητα των Καναδών που βιώνουν κατάθλιψη ή τραύμα θα αναζητήσουν κάποια μορφή θεραπείας είτε μέσω του δημόσιου είτε μέσω του ιδιωτικού συστήματος. Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού, κυρίως στις αστικές περιοχές, όπου οι άνθρωποι θα καταφύγουν στη θεραπεία για λόγους συντήρησης, για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τους ή απλά για να κάνουν έναν έλεγχο. Αυτή η θεραπεία είναι διαθέσιμη μόνο στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτει.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Ο Καναδάς προσφέρει μια ποικιλία επιλογών ψυχοθεραπείας, με προσεγγίσεις που κυμαίνονται από την ψυχανάλυση, τη μουσικοθεραπεία και τη θεραπεία μέσω τέχνης.

Όλοι μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο και οι τρόποι με τους οποίους εκφραζόμαστε, επίσης ποικίλλουν. Το εύρος των συμπεριφορών αντικατοπτρίζει αυτές τις διαφορές, εξηγεί ο Γκορντ Μακ Λεόντ, πρόεδρος της Καναδικής Ένωσης Ψυχοδυναμικής Θεραπείας.

Κοινά ζητήματα

Οι άνθρωποι μερικές φορές επιλέγουν την ψυχοθεραπεία όταν τα γεγονότα της ζωής τους προκαλούν συναισθήματα και σκέψεις που παρεμβαίνουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, δηλώνει ο Νακ Λεόντ. Κάποιες φορές οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ένα μοτίβο συμπεριφορών που δεν είναι υγιές αλλά δεν μπορούν να κάνουν την απαραίτητη αλλαγή, ενώ αναζητούν επίσης ψυχοθεραπεία εάν αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος από το κανονικό.

Κόστος

Εάν έχετε πρόσβαση σε ψυχοθεραπεία μέσω του τοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή κοινωνικών υπηρεσιών, είναι δωρεάν. Εάν πληρώνετε μέσω ιδιωτικού παρόχου, το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως 300 δολάρια Καναδά (περίπου 45 έως 224$) ανάλογα με το πού ζείτε και την εμπειρία ή τη δημοτικότητα του παρόχου.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις το κόστος κυμαίνεται από 100 έως 150 δολάρια Καναδά, ( 75 έως 112$), για έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Πολλοί πάροχοι, καθώς και ιδιωτικά και μερικώς δημόσια χρηματοδοτούμενα γραφεία, προσφέρουν επίσης μια κλιμακωτή κλίμακα τελών με βάση το εισόδημα του θεραπευόμενου, δηλώνει ο Σοφίν.

ΙΝΔΙΑ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Στην Ινδία, η ίδια η έννοια της ψυχοθεραπείας είναι αρκετά νέα και άγνωστη για τους περισσότερους ανθρώπους, δηλώνει η Βαντίτα Νταμπέι, κλινική ψυχολόγος που εργάζεται στα Ιμαλάια και στο Γκουργκάον. Όταν οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία στην Ινδία, συνήθως αναζητούν συμβουλές, λέει.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Η Νταμπέι ισχυρίζεται ότι οι Ινδοί δεν είναι καλά εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τρόπους ψυχοθεραπείας, οπότε δεν υπάρχει απαραίτητα μια προτιμώμενη μέθοδος. Η ψυχοθεραπεία, αν και είναι δημοφιλής σε άλλες χώρες, δεν είναι απολύτως γνωστή στην Ινδία.

Δεν υπάρχει κάποιος ρυθμιστικός φορέας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο ούτε ισχύουν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, δηλώνει. Πολλοί επαγγελματίες θεραπευτές στην Ινδία δεν έχουν επαγγελματική κατάρτιση ή μπορεί να έχουν κάνει ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως ενός έτους στη συμβουλευτική.

Αντ’ αυτού, η ψυχοθεραπεία στην Ινδία συνήθως περιλαμβάνει την αναδρομή στο παρελθόν, η οποία επικεντρώνεται στην ύπνωση και καθοδηγεί έναν ασθενή στο παρελθόν έτσι ώστε να αντιμετωπίσει προηγούμενες αναμνήσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει τη χρήση του NLP, δηλαδή του νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού, ο οποίος ενσωματώνει παρεμβάσεις που βασίζονται σε γλωσσικές και αισθητηριακές παρεμβάσεις καθώς και τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς. Υπάρχουν επίσης επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT), την ψυχανάλυση και άλλες επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.

Κοινά ζητήματα

Οι περισσότεροι Ινδοί που αναζητούν ψυχοθεραπεία περιμένουν ότι ένας επαγγελματίας θα τούς παρέχει συμβουλές για τη ζωή τους ή θα βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος τους, δηλώνει η Νταμπέι.

Οι άνθρωποι στην Ινδία που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη ή το άγχος συχνά περιμένουν να τους δοθεί κάποιο φάρμακο, όταν βλέπουν έναν επαγγελματία. Οι οικογένειες συνήθως θέλουν να γνωρίζουν τι συζητείται μέσα στη συνεδρία, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο του θεραπευόμενου.

Οι άνθρωποι επίσης αναζητούν ψυχοθεραπεία για κάποιο δικό τους πρόσωπο που δεν έχει έρθει στο γραφείο του θεραπευτή, όπως το παιδί, ο σύζυγος, ο γονέας κ.λπ. και θέλουν ο θεραπευτής να παρέχει μια διάγνωση και να συνταγογραφήσει κάποια μορφή θεραπείας για το άτομο που δεν βρίσκεται εκεί. Γενικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο στίγμα σχετικά με την αναζήτηση θεραπείας, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, εξηγεί.

Κόστος

Οι θεραπευόμενοι συνήθως πληρώνουν οι ίδιοι τη θεραπεία τους. Η ασφάλιση σχεδόν ποτέ δεν καλύπτει την ψυχοθεραπεία.

Ωστόσο, μια οδηγία που εκδόθηκε από την κυβέρνηση το 2018 ζήτησε από τα ασφαλιστικά γραφεία να παρέχουν κάλυψη για την ψυχική υγεία, όμως το χρονικό πλαίσιο και οι λεπτομέρειες της κάλυψης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, λέει η Νταμπέι. Το τυπικό εύρος κόστους ψυχοθεραπείας στην Ινδία είναι περίπου 7 έως 45$ ανά ώρα συνεδρίας, προσθέτει.


Διαβάστε σχετικά: Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ


ΙΤΑΛΙΑ

Τι συμβαίνει με το κοινωνικό στίγμα

Η ψυχοθεραπεία στην Ιταλία δεν έχει ακόμη πλήρως κανονικοποιηθεί, δηλώνει ο Πάολο Μολίνο, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής στη Φλωρεντία.

Η κουλτούρα επιβάλλει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να δικαιολογήσετε το γεγονός ότι βρίσκεστε στο γραφείο ενός θεραπευτή. Γενικά, δεν είναι κατανοητό για τους ανθρώπους ότι η ψυχοθεραπευτική διεργασία υποστηρίζει τη γενικότερη ευημερία σου, αλλά μάλλον ότι υπάρχει μια αντίληψη του τύπου «έχω πρόβλημα, να πάω και να το διορθώσω», λέει ο Μολίνο.

Ωστόσο, ο Φραντσέσκο Σερίνo, ιδρυτής μιας ψηφιακής πλατφόρμας που συνδέει τους ασθενείς με αγγλόφωνους γιατρούς και ψυχοθεραπευτές, σημειώνει ότι τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά και η ψυχοθεραπεία γίνεται πιο αποδεκτή.

Είναι ακόμη δύσκολο να βρεθούν ψυχοθεραπευτές σε μικρές πόλεις, αλλά προς το παρόν, όλες οι μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας έχουν έναν μεγάλο αριθμό ψυχοθεραπευτών που εργάζονται είτε σε δημόσιες υπηρεσίες είτε σε ιδιωτικά γραφεία, εξηγεί.

Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο αριθμό ψυχοθεραπευτών, υπάρχει σίγουρα ένα στίγμα γύρω από την αναζήτηση θεραπευτή.

Οι άνθρωποι πιστεύουν, συνήθως, ότι η ψυχοθεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για πολύ σοβαρές καταστάσεις και είναι απρόθυμοι να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια, ακόμη και όταν είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Ένας από τους λόγους για αυτό το επίμονο στίγμα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σπουδαιότητα της αναζήτησης ψυχοθεραπείας.

Δημοφιλείς τύποι θεραπείας

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι θεραπείας στην Ιταλία είναι η Ψυχοδυναμική θεραπεία και η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), δηλώνει ο Σερίνο. Προσθέτει, ωστόσο, ότι όλες οι προσεγγίσεις ασκούνται στην Ιταλία.

Η ατομική θεραπεία είναι σίγουρα πιο δημοφιλής από την ομαδική θεραπεία, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στο στίγμα της αναζήτησης βοήθειας και την επιθυμίας να τη διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο ιδιωτική, λέει.

Κοινά ζητήματα

Στην Ιταλία, οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία σε ένα ιδιωτικό πλαίσιο κυρίως για θέματα που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές και τις συγκρούσεις σχέσεων.

Όταν υπάρχει διάγνωση ψύχωσης ή διαταραχών προσωπικότητας με σοβαρή συναισθηματική δυσλειτουργία, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αυτές που συνήθως εμπλέκονται στη θεραπεία, αναφέρει ο Σερίνο.

Οι άνθρωποι ξεκινούν συχνά ψυχοθεραπεία σε ιδιωτικά πλαίσια, για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως μια πρόσφατη κρίση πανικού ή το τέλος μιας σχέσης ή ένα διαζύγιο, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιούν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι και ένα εργαλείο ανάπτυξης και αυτοανακάλυψης, προσθέτει.

Οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία, το βρίσκουν ευκολότερο να επιστρέψουν για να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια και για άλλα δευτερεύοντα προβλήματα, και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, να συναντούμε άτομα που συνεχίζουν τη θεραπεία για λόγους συντήρησης, εξηγεί.

Κόστος

Το κόστος μιας συνεδρίας σε ένα ιδιωτικό πλαίσιο μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ και η πλειονότητα των ατόμων που υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία σε ένα ιδιωτικό γραφείο πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, δηλώνει ο Σερίνο.

Προσθέτει επίσης ότι πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ιταλία καλύπτουν αυτή τη στιγμή την ψυχοθεραπεία και την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι έχουν την επιλογή να χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους δημόσιες υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, ωστόσο το μειονέκτημα είναι ότι συνήθως υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής και μη ευέλικτοι χρόνοι για ραντεβού.


AnnMpardv
Πηγή: huffpost.com

Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...