PsychologyNow Team

Πέντε Στρατηγικές για τη Δημιουργία Ισχυρής Αυτοεκτίμησης

Πέντε Στρατηγικές για τη Δημιουργία Ισχυρής Αυτοεκτίμησης

PsychologyNow Team

H αυτοεκτίμηση ή αλλιώς, η εμπιστοσύνη στην αξία ή τις ικανότητές μας δεν αποτελεί το αγαπημένο θέμα μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να το αλλάξουμε αυτό αφού μόλις αισθανθούμε καλά μέσα μας, η αυτοεκτίμησή μας εκτινάσσεται στα ύψη.


Είχα χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι που μια μέρα αναρωτήθηκα γιατί να νιώθω έτσι, ερώτηση που με ενέπνευσε να ερευνήσω το θέμα αυτό για πολλά χρόνια ανακαλύπτοντας στρατηγικές για να την αυξήσω. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η ζωή μου άλλαξε: οι άνθρωποι, οι καταστάσεις όλα προσαρμόστηκαν σε αυτήν. Οι σχέσεις με τους ανθρώπους μου βελτιώθηκαν ενώ νέες ευκαιρίες έκαναν την εμφάνισή τους.

 Η αυτοεκτίμηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Μοιάζει σαν στολίδι που φοράμε και μπορεί ο καθένας να δει.

Καιρός λοιπόν να του δείξουμε λίγη προσοχή χρησιμοποιώντας απλές στρατηγικές:

  1. Να δεχόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας άκριτα. Mεγαλώνουν μέσα μας, ελευθερώνονται μέσα από το μυαλό και το σώμα μας και έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν. Δεν καθορίζουν το ποιοι είμαστε.
  2. Να διαγράψουμε τη λέξη "πρέπει" από το λεξιλόγιό μας. Τι θα γίνει εάν το αντικαταστήσουμε με το «θα μπορούσα»; Μήπως μας δίνει άλλη οπτική;
  3. Να μην βασιζόμαστε στους άλλους ανθρώπους για να μας δώσουν την αίσθηση αξίας που αποζητάμε. Θα μας απογοητεύσουν αναπόφευκτα. Χρειάζεται να εσωτερικεύουμε τη δύναμή μας και να θέτουμε τους εαυτούς μας θεματοφύλακες αυτής. Καμία ταμπέλα, θέση ή σχέση δεν μπορεί να μας δώσει αξία, είναι παράγοντες έξω από εμάς. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι εάν κάποιος ή κάτι φύγει από τη ζωή μας, η αυτοεκτίμησή μας θα παραμείνει ανέπαφη.
  4. Είναι αναγκαίο να συγχωρούμε τους εαυτούς μας για τα λάθη του παρελθόντος. Ντροπή, μετάνοια και θλίψη σαμποτάρουν την αυτοεκτίμησή μας και την αυτοαξία μας. Συχνά βρίσκουμε ευκολότερο το να συγχωρούμε άλλους αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε το ίδιο και στους εαυτούς μας.
  5. Όλοι μας έχουμε ικανότητες, διαφορετικές ο καθένας που βοηθούν τους άλλους. Εάν δεν είμαστε σίγουροι για το ποιες είναι αυτές, μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να αναρωτηθούμεσε ποια μικρά πράγματα είμαστε καλοί, με ποιους τρόπους κάνουμε τη ζωή των άλλων καλύτερη και να τα γιορτάσουμε, γιατί αυτά τα μικροπράγματα μας κάνουν να νιώθουμε ότι αξίζουμε.

Αυτές οι πέντε στρατηγικές είναι απλές, παρόλα αυτά χρειάζονται επιμέλεια και επιμονή στην εφαρμογή τους, αξίζουν όμως. Η νέα αυτοεκτίμηση θα κάνει εμφανή την παρουσία της σε σχέσεις, καριέρα και νέες ευκαιρίες και ανθρώπους που θα προσελκύσουμε. Ένα υγιές και ασφαλές ΕΓΩ θα προσελκύσει άλλα υγιή άτομα με αυτοπεποίθηση. Εάν όμως αυτή η πορεία προς την αποδοχή του εαυτού μας κάνει τους ανθρώπους γύρω μας να αισθανθούν άβολα, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε εάν ευθύνεται η αλαζονεία η δική μας. Εάν όχι, δεν χρειάζεται αυτή η στάση να μας βγάλει απ’ την πορεία μας, αφού μπορούμε να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα υγιούς αυτοεκτίμησης και για τους άλλους.

Ισχυρή αυτοεκτίμηση σημαίνει να είμαστε άνετοι με αυτό που είμαστε, με τα λάθη και τα ελαττώματά μας. Αναγνωρίζουμε τις ικανότητές μας και τα δυνατά μας σημεία και γνωρίζουμε την αξία μας στον πραγματικό κόσμο. Είναι σύνηθες να βιώνουμε αρνητικές αντιδράσεις όταν προσπαθούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας ιδιαίτερα στις αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις μας.

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να απελευθερωθούμε συναισθηματικά από τους ανθρώπους που δεν μας στηρίζουν ή έστω να έχουμε συνείδηση των προσωπικών μας ζητημάτων έναντι των δικών τους. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι τόσο υποστηρικτικοί που να εμπνέονται από τη δική μας συναισθηματική ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρειαζόμαστε δίπλα μας.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychcentral.com
Συγγραφέας: Nicole Taffs
Απόδοση – Επιμέλεια : Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...