Αναστασία Ξεκοτέα

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στην πρώιμη διαμόρφωση του γονεϊκού ρόλου σε ζευγάρια που τεκνοποιούν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στην πρώιμη διαμόρφωση του γονεϊκού ρόλου σε ζευγάρια που τεκνοποιούν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Αναστασία Ξεκοτέα
ζευγάρι σε συνεδρία ψυχοθεραπείας για την πρώιμη διαμόρφωση του γονεϊκού ρόλου
Image credit: RODNAE Productions / pexels.com

Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποτελεί ελπιδοφόρο ευκαιρία άλλα ταυτόχρονα μια έντονα αγχογόνο διαδικασία για τους μέλλοντες γονείς που την επιλέγουν.


Η αποδοχή της δυσκολίας αναπαραγωγής, η επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της παρένθετης μητέρας, του ωραρίου μιας δότριας, του σπέρματος του δότη συνοδεύονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση: πρόκειται για σημεία έντονης βαρύτητας, που δύσκολα οριοθετούνται σαν συνειδητές επιλογές, ταυτόσημες μιας προσωπικής τοποθέτησης που καθορίζει στη συνέχεια την γονεϊκή ταυτότητα.

Στη διαμόρφωση αυτής της συνειδητής επιλογής, η συμβουλευτική ψυχολογία θα δράσει σαν αρωγός ελπίδας και θα κατευνάσει ηθικούς αγχογόνους προβληματισμούς που ταλανίζουν τον μέλλοντα γονέα. Η απόδοση των πραγματικών διαστάσεων και των περιορισμών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ένα υποστηρικτικό ψυχολογικό πλαίσιο θα θέσει ρεαλιστικές βάσεις στις προσδοκίες των γονέων που την επιλέγουν.


Διαβάστε σχετικά: Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτοφροντίδα


Οι προτεινόμενες συνεδρίες γίνονται σύμφωνα με τα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα της συστημικής, συμπεριφοριστικής και ψυχαναλυτικής θεραπείας, ανάλογα με την ειδική εκπαίδευση του ψυχοθεραπευτή. Η δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης και η δυναμοποίηση της, με την ενεργό συμμετοχή του θεραπευομενου, θα καθορίσει στη συνέχεια το πλαίσιο, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνεδριών.

Μέσα σε αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα στο θεραπευομενο να χειριστει ενδόμυχους υπαρξιακούς φόβους, σκέψεις και θέσεις ως προς τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πορεία, τον αριθμό των προσπαθειών και το αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η συστηματική παροχή ψυχοθεραπευτικών επιλογών σε γονείς που επιλέγουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει απαντήσεις, ανακούφιση και δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για την διαμόρφωση της γονικής ταυτότητας


Bιβλιογραφία:

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...