PsychologyNow Team

Οι ναρκισσιστές είναι σαν υπνωτιστές: πώς μπορείτε να απελευθερωθείτε από τη σχέση μαζί τους

Οι ναρκισσιστές είναι σαν υπνωτιστές: πώς μπορείτε να απελευθερωθείτε από τη σχέση μαζί τους

PsychologyNow Team
ζωγραφιά ενός άντρα που δείχνει με το δάχτυλο τον εαυτό του

Οι ναρκισσιστές έχουν τη δυνατότητα να σας αιχμαλωτίσουν. Πολύ σύντομα, θα έχετε παραδώσει την ανεξαρτησία σας και θα νιώθετε παθητικοί. Είστε ήδη υπνωτισμένοι.


Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε σχέση με ένα ναρκισσιστή, θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό στην όλη σχέση. Επειδή οι ναρκισσιστές είναι βαθιά ανασφαλείς, χρειάζονται συνεχώς να επιβάλλουν τη δύναμη και την αξία τους. Θα έλεγε κανείς ότι είναι πραγματικά σαν υπνωτιστές. Αυτός είναι ο τρόπος που σχετίζονται. Τα συνηθισμένα συναισθήματα που έχετε με κάποιον που σας αρέσει και αισθάνεστε ότι έχετε «καλή χημεία» ή την αίσθηση ότι «ταιριάζετε», δεν έχουν καμία ομοιότητα όταν θα βρεθείτε κάτω από την επήρεια ενός πραγματικού ναρκισσιστή.

Πώς μπορούν να υπνωτίζουν

Οι ναρκισσιστές βασίζονται σε μία τεχνική για να "υπνωτίσουν" το κοινό τους: αναλαμβάνουν τα ηνία της σχέσης. Θα σας κάνουν να τους ακούτε με προσοχή καθώς μιλούν για τον εαυτό τους ή για κάποιο άλλο πράγμα που οπωσδήποτε θα σχετίζεται με αυτούς.

Οι ναρκισσιστές είναι πολύ καλοί να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής και δεδομένου ότι αυτό τους καθιστά συχνά ενδιαφέροντες, έξυπνους, άμεσους και πνευματώδεις, είναι σε θέση να ελέγξουν την προσοχή σας. Θα σας τραβήξουν στην τροχιά τους με το να σας κάνουν να επικεντρωθείτε σε αυτούς. Αρχίζετε να αισθάνεστε ευχάριστα παθητικοί και να διασκεδάζετε.

Όταν νιώσετε εφησυχασμένοι, τότε παραδίνετε όλη την υποκειμενικότητα σας. Βρίσκετε τον εαυτό σας να συμφωνεί μαζί τους, ακολουθώντας το παράδειγμά τους. Θέλετε να είστε αρεστοί σε εκείνους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αντίθεση με τα ψυχαναγκαστικά άτομα που ξελογιάζουν, οι ναρκισσιστές δεν προσπαθούν να σας κάνουν να αισθανθείτε αγαπητοί. Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι η ζωή είναι καλή γιατί είστε ο καλύτερος και μεγαλύτερος θαυμαστής τους.

Έχετε παραδώσει την αυτοδυναμία σας και έχετε γίνει "θύματά" τους. Είστε υπνωτισμένοι.

Όταν μένετε υπνωτισμένοι

Επειδή ο υπνωτισμός έχει μεγάλες δυνάμεις πειθούς, μπορεί να καταλήξετε να θέλετε να παρατείνετε την αίσθηση να βρίσκεστε στην τροχιά του ναρκισσιστή. Θα πεισθείτε να αισθανθείτε ότι θέλετε να τους προσεγγίσετε, ότι θέλετε να είστε σαν κι αυτούς και ότι θέλετε να τους βοηθήσετε. Το θέλετε αυτό γιατί .... απλά το θέλετε.

Αν σχετίζεστε τακτικά με ένα τέτοιο άτομο θα μπείτε στον κόσμο του με τους όρους του. Θα καταλήξετε να ερμηνεύετε τα πράγματα με τον τρόπο που εκείνοι μιλούν ή κάνουν.

Όμως η ζωή σε αυτόν τον κόσμο είναι μονόδρομος. Είστε το κοινό και εκείνοι είναι το αστέρι. Στον κόσμο τους αυτό που έχει σημασία είναι «να φαίνονται υπέροχοι» και ποτέ να μην αισθάνονται ότι κάποιος είναι ανώτερος από αυτούς. Η γοητεία του κόσμου τους, κάνει οτιδήποτε άλλο συνηθισμένο.

Πώς θα βγείτε από τον υπνωτισμό

Είναι δύσκολο να λύσετε τα «μάγια». Νοιάζεστε πολύ για το τι σκέφτεται ο ναρκισσιστής για εσάς. Και από τη στιγμή που έχετε εγκαταλείψει την ανεξάρτητη αίσθηση του εαυτού σας γύρω τους, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσετε να δείτε τα πράγματα με κριτικό πνεύμα. Αν εργάζεστε για ένα τέτοιο άτομο, θα έχετε μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να διατηρήσετε την υπάρχουσα κατάσταση και αν είστε ένα παιδί που μεγαλώνει με ναρκισσιστές γονείς, αυτή η διαδικασία ξυπνήματος από τον υπνωτισμό, είναι σχεδόν αδύνατη.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που αν επικεντρωθείτε, μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την κατάσταση ύπνωσής σας και με τον τρόπο αυτό να την αλλάξετε.

  • Αν μόλις συναντήσατε ένα ναρκισσιστή και έχετε πέσει θύμα του υπνωτισμού του, μόλις φύγετε, μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμένοι που βρεθήκατε δίπλα του. Αλλά όταν έχετε βρεθεί μακριά του για λίγο, η κατάσταση ύπνωσης αποδυναμώνεται. Σύντομα μπορεί να παρατηρήσετε ότι η προτίμησή σας για εκείνον ήταν δυσανάλογη. Η αίσθηση του εαυτού σταδιακά αποκαθίσταται, όσο πιο πολύ απομακρύνεστε. Αυτή είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας για να καταλάβετε τι έχει συμβεί.
  • Δεν μπορείτε ποτέ να είστε στο προσκήνιο όταν είστε γύρω από ένα ναρκισσιστή. Ακόμα και όταν φαίνεται ότι επικεντρώνονται σε σας, ουσιαστικά επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Όμως μερικές φορές, σε όλους μας θα τύχει να βρεθούμε στο προσκήνιο σε μια συνομιλία ή σε μια συνάντηση. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε θα αισθάνεσθε πάντα άβολα, ότι με κάποιο τρόπο κάτι δεν πάει καλά. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε ματαιωμένοι και απογοητευμένοι. Μπορεί ακόμη και να αισθανθείτε κάποια αυτοκριτική ή απελπισία. Αφήστε αυτό το συναίσθημα να σας αγγίξει και αφουγκραστείτε το.
  • Αν είστε σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή αργά ή γρήγορα θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ποτέ δεν ακούγεστε και ότι δεν υπάρχει ποτέ καμία πραγματική σχέση ή εύκολη ανταλλαγή ιδεών. Ένας τρόπος που μπορείτε να το παρατηρήσετε αυτό είναι ότι θα πρέπει να αποστασιοποιηθείτε από τη σχέση σας για να έχετε μια πραγματική συζήτηση. Όταν το κάνετε αυτό, θα δείτε το πραγματικό πρόσωπο του φίλου σας και όχι του ναρκισσιστή. Τότε θα έχετε ξυπνήσει από τον υπνωτισμό.

Πηγή: psychcentral.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...