PsychologyNow Team

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκαλέσετε κάποιον ναρκισσιστή

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκαλέσετε κάποιον ναρκισσιστή

PsychologyNow Team
γυναίκα αποκαλεί τη φίλη της ναρκισσιστή
Image credit: freepik/ freepik.com

Η άκριτη και συχνή χρήση του όρου «ναρκισσιστής», κάνει περισσότερο κακό παρά καλό σε μία σχέση ή σε έναν άνθρωπο.


Είτε είστε απογοητευμένοι από έναν συνάδελφο, έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας, ο ναρκισσισμός συχνά χρησιμοποιείται ως ερμηνεία αυτής της απογοήτευσης.

Αν όμως δε γνωρίζετε τι είναι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και γιατί μπορεί να μην είναι η σωστή ταμπέλα, τότε μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό σε έναν καυγά, μια φιλία ή μια εργασιακή σχέση,

Επιπλέον, η συνεχής υπερβολική χρήση του όρου ευτελίζει τον γνήσιο πόνο που βιώνει βαθιά μέσα του ένας ναρκισσιστής και τον απομακρύνει από το αυθεντικό του νόημα.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να ορίσουμε με σαφήνεια τι είναι ο ναρκισσιστής και τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική χρήση του όρου.

Σύμφωνα με το DSM IV, ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από:

  • Ανάγκη να τραβήξετε την προσοχή και τον θαυμασμό από τους άλλους
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους
  • Συχνές προβληματικές σχέσεις
  • Υπερβολική αίσθηση του εαυτού
  • Απασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας και δύναμης
  • Αίσθηση δικαιωματισμού
  • Μια ισχυρή πεποίθηση ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν
  • Επίδειξη αλαζονικών και εγωιστικών συμπεριφορών ή πεποιθήσεων

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε μερικούς ανθρώπους που εμφανίζουν κάποια από αυτά τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν τους κάνει πάντα ναρκισσιστές.


Διαβάστε σχετικά: Τελικά είναι όλοι νάρκισσοι;


5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκαλέσετε κάποιον ναρκισσιστή:

1. Ο ναρκισσισμός είναι ένα φάσμα, δεν είναι ένα «όλα ή κανένα» χαρακτηριστικό. Πολλοί ναρκισσιστές βρίσκονται ψηλότερα στο φάσμα από τους περισσότερους ανθρώπους. Τόσο πολύ, που τους οδηγεί σε ασθένεια.

2. Η διάγνωση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε κάποιον και να τον καθοδηγήσετε προς την αποκατάσταση. Όταν γίνεται με ακεραιότητα και σε κατάλληλο περιβάλλον, βοηθά τον ψυχολόγο να καθορίσει ποιος τύπος θεραπείας είναι ο καταλληλότερος για έναν ασθενή. Είναι επίσης ωφέλιμο στην επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες γιατρούς σχετικά με την πορεία της θεραπείας.

3. Ο χαρακτηρισμός κάποιου ως ναρκισσιστή, αν και μερικές φορές είναι χρήσιμο για να εξηγήσετε τη συμπεριφορά του, καθιστά πιο δύσκολο να δείτε τον πραγματικό κίνδυνο. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να επικυρωθούν με την πεποίθησή τους ότι ο υβριστής σύντροφός τους είναι ναρκισσιστής και ότι το άκουσμα της ταμπέλας θα προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας. Αλλά ανεξάρτητα από το αν ο βίαιος σύντροφος πληροί τα κριτήρια ή όχι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ναρκισσισμός δεν είναι το πρόβλημα, η κατάχρηση είναι. Ο ναρκισσισμός δεν πρέπει να δικαιολογεί τις επιβλαβείς συμπεριφορές και πράξεις κάποιου.

4. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πρέπει να διαγνωστούν από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τους ανθρώπους γύρω τους. Μόνο και μόνο επειδή κάποιος είναι τοξικός και ανεύθυνος δεν τον κάνει ναρκισσιστή. Η διάγνωση σε κάποιον χωρίς εκπαίδευση και εκτός επαγγελματικού περιβάλλοντος, είναι ανεύθυνη πράξη και σίγουρα θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στον άνθρωπο ή στη σχέση.

5. Η ΝΔΠ είναι ευρέως παρεξηγημένη και επομένως είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους σχετικά με το τι σημαίνει ναρκισσισμός. Με άλλα λόγια, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χαρακτηρίσετε τον πρώην ή τον καταχρηστικό γονέα σας ως ναρκισσιστή, ίσως αξίζει να σκεφτείτε ότι μπορεί να έχουν μια πραγματική διαταραχή προσωπικότητας και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.


ISID SK 2
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...