PsychologyNow Team

Τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλό τους

Τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλό τους

PsychologyNow Team
Τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλό τους

Η ύπαρξη γονέα που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη στο παρελθόν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.


Το δεξί κέλυφος, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή, την κινητοποίηση και τα αισθήματα ευχαρίστησης, είναι μικρότερη στα παιδιά με γενετική προδιάθεση για εκδήλωση κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν το μειωμένο όγκο του κελύφους με την ανηδονία που συχνά συσχετίζεται με την κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές συμπεριφορές και την ψύχωση.

Η μεγαλύτερη μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου παιδιών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στις Η.Π.Α., αποκάλυψε δομικές διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που οι γονείς τους έχουν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και εξουθενωτική ψυχική ασθένεια, που συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Ενώ γνωρίζουμε ότι οι αιτίες της κατάθλιψης είναι περίπλοκες, η ύπαρξη γονέα που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη στο παρελθόν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Οι μελέτες δείχνουν συνεχώς ότι οι έφηβοι που οι γονείς τους έχουν κατάθλιψη, είναι δύο με τρεις φορές περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη από ό,τι εκείνοι χωρίς τέτοιο γονεϊκό ιστορικό. Όμως, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου στους οποίους βασίζεται αυτός ο οικογενειακός κίνδυνος, είναι ασαφείς.

Μια νέα μελέτη από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, βρήκε δομικές διαφορές στους εγκεφάλους παιδιών με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης λόγω γονεϊκού ιστορικού κατάθλιψης.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες του εγκεφάλου από περισσότερα από 7.000 παιδιά, που συμμετείχαν στη μελέτη Γνωστικής ανάπτυξης Εφηβικού Εγκεφάλου, που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Περίπου το 1/3 των παιδιών ανήκε στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή είχαν έναν γονέα με κατάθλιψη. Στα παιδιά υψηλού κινδύνου, το δεξί κέλυφος, μια εγκεφαλική δομή που συνδέεται με την ανταμοιβή, την κινητοποίηση και την εμπειρία της ευχαρίστησης, ήταν μικρότερο σε παιδιά χωρίς γονεϊκό ιστορικό κατάθλιψης.


Διαβάστε σχετικά: Ενδείξεις καταθλιπτικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους


Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης

Ο Ράντυ Άουερμπαχ επικεφαλής της μελέτης σημειώνει: Αυτά τα ευρήματα, τονίζουν έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καταθλιπτικών διαταραχών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής της έναρξης.

Παρ’ όλα αυτά, στην προηγούμενη έρευνά μας, οι μικρότεροι όγκοι του κελύφους είχαν συνδεθεί επίσης με την ανηδονία - τη μειωμένη ικανότητα εμπειρίας ευχαρίστησης - που σχετίζεται με την κατάθλιψη, τη χρήση ουσιών, την ψύχωση και τις αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Συνεπώς, μπορεί η ύπαρξη μικρότερου όγκου κελύφους να είναι διαγνωστικός παράγοντας κινδύνου, που μπορεί να προκαλεί ευαισθησία σε μια ευρεία γκάμα ψυχικών διαταραχών.

Οι ερευνητές επίσης προσθέτουν: Η κατανόηση των διαφορών στους εγκεφάλους των παιδιών με οικογενειακούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση κατάθλιψης, μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθεί ο έγκαιρος εντοπισμός εκείνων των παιδιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη κατάθλιψης και να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Καθώς η παρακολούθηση των παιδιών θα συνεχιστεί για μια περίοδο 10 ετών, κατά τη διάρκεια μιας από τις σημαντικότερες περιόδους κινδύνου, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προσδιορίσουμε αν οι μειωμένοι όγκοι κελύφους, σχετίζονται συγκεκριμένα με την κατάθλιψη ή τις ψυχικές διαταραχές γενικότερα.


Έφη Μεσιτίδου


Πηγή: “Brain Volume Abnormalities in Youth at High Risk for Depression: Adolescent Brain and Cognitive Development Study”.

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...