PsychologyNow Team

10 τρόποι που βοηθούν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη

10 τρόποι που βοηθούν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
άνδρας κρατάει ένα παράθυρο ανοιχτό
Image credit: Renaldo Kodra / unsplash.com

Εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν από κατάθλιψη και περισσότερα ακόμα εκατομμύρια ανδρών, υποφέρουν σιωπηλά είτε επειδή δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα είτε επειδή νιώθουν ντροπή να ζητήσουν βοήθεια.


Είναι ασυνήθιστο να ακούμε ή να διαβάζουμε για την κατάθλιψη στους άνδρες επειδή, στην πλειοψηφία η κατάθλιψη θεωρείται γένους θηλυκού... αποτέλεσμα όλων των ορμονικών αλλαγών.

Η πραγματικότητα όμως ποια είναι; Εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν από κατάθλιψη και περισσότερα ακόμα εκατομμύρια ανδρών, υποφέρουν σιωπηλά είτε επειδή δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά των γυναικών, είτε νιώθουν μεγάλη ντροπή ώστε να ζητήσουν βοήθεια για αυτό που θεωρούν ως γυναικεία νόσο.

Οι ακόλουθες μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάθλιψης γράφτηκαν για τους άντρες, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρυμμένη απελπισία που τόσοι πολλοί νιώθουν και να παρουσιάσουν την αλήθεια για τις διαταραχές της διάθεσης και του φύλου.

1. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Κάτι που καθιστά την κατάθλιψη στους άντρες τόσο παρεξηγημένη, είναι ότι ένας καταθλιπτικός άντρας δεν δρα με τον τρόπο που δρα μια καταθλιπτική γυναίκα και τα γυναικεία συμπτώματα είναι αυτά που παρουσιάζονται συχνότερα στις φαρμακευτικές διαφημίσεις και στα φυλλάδια που βρίσκετε στο γραφείο του ψυχολόγου σας.

Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν άνδρα να παραπονείται στον γιατρό του ότι έχει προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους, κόπωση και άλλους απροσδιόριστους πόνους, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη για την οποία δεν λαμβάνει θεραπεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν: Οι γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη συχνά κλαίνε και μιλούν για το πόσο άσχημα αισθάνονται. Οι άντρες που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να μπλέξουν σε καβγάδες, να φωνάζουν στις συζύγους τους, να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις ή να εξοργίζονται από μικροπροβλήματα όπως από μία κακή εξυπηρέτηση σε ένα εστιατόριο.

2. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale ανακάλυψε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στο άγχος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να αισθάνονται λυπημένες ή ανήσυχες ως αποτέλεσμα του στρες, ενώ οι άντρες στρέφονται στο αλκοόλ. Η τάση των ανδρών να πίνουν αλκοόλ όταν είναι αναστατωμένοι μπορεί να είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά ή μπορεί να σχετίζεται με γνωστές διαφορές φύλου των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου, αναφέρει.

Η τάση αυτή, ωστόσο, θέτει τους άνδρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών κατανάλωσης αλκοόλ. Και επειδή το αλκοόλ είναι από μόνο του ένα είδος καταθλιπτικού, πραγματικά δεν θέλετε να υπάρχει μέσα στον οργανισμό σας.

3. Παρακολουθήστε το άγχος σας

Αν δεν μπορείτε να διώξετε μακριά τις ανησυχίες σας με το ποτό, τι κάνετε; Υποθέτουμε ότι ο σημαντικότερος τρόπος για να διαχειριστεί ένας άντρας το άγχος του, είναι να έχει μια δουλειά και ένα περιβάλλον εργασίας που να μην είναι ... τοξικό. Δυστυχώς, όσο πιο εντυπωσιακός είναι ο τίτλος εργασίας σας, τόσο περισσότερο άγχος κρύβεται μέσα σας.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της κατάθλιψης στους άντρες και ότι τα υψηλά επίπεδα στρες των διευθυντικών στελεχών, τους κάνει πιο ευάλωτους στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η πίεση μπορεί να γίνει αφόρητη. Δυστυχώς, ορισμένοι άνδρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της καλής ψυχικής τους υγείας και μίας προνομιακής εργασίας.

4. Βρείτε ένα διέξοδο

Ένας φίλος, ο οποίος παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα, λέει ότι το μόνο που χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα, είναι να παίξει μπάσκετ. Δεν είναι σίγουρο ότι το μπάσκετε μπορεί να έχει τις ίδιες θεραπευτικές ικανότητες με μια ώρα θεραπευτικής συνεδρίας, αλλά πιστεύω ότι ξέρει τον εαυτό του καλύτερα.

Αυτό που γνωρίζουμε ως ψυχολόγοι, χωρίς αμφιβολία είναι ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν μπορούν να έχουν τη δική τους ασφαλή γωνιά στο σπίτι ή κάπου αλλού και να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να βρουν αυτό το ευτυχισμένο μέρος. Συνεχίστε λοιπόν να δοκιμάζετε κάποια χόμπι μέχρι να βρείτε ποιο σας ταιριάζει και σας κάνει να χαλαρώνετε.

5. Επενδύστε στο γάμο σας

Η κατάθλιψη οδηγεί τις γυναίκες σε εξωσυζυγικές σχέσεις και διαζύγια. Αλλά υποψιάζομαι ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες απώλειες στην περίπτωση της κατάθλιψης στους άντρες. Άνδρες με κατάθλιψη αναφέρουν για την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν έναν καλό γάμο λόγω ότι οι ίδιοι είναι το «ενεργό» πρόσωπο αυτής της ασθένειας.

Συχνά επικεντρώνονται στα παθητικά συμπτώματα, την αδράνεια, την απομόνωση, την αίσθηση της έλλειψης χρησιμότητας, την απόσπαση της συγκεντρωμένης σκέψης, την έλλειψη θέλησης να κάνουν το οτιδήποτε.

Όμως παράδοξα, η εσωτερική απώλεια και η ανάγκη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη σε μία συνεχή δράση για να γεμίσουν το μεγάλο κενό που υπάρχει μέσα τους. Μπορεί να λαχταρούν να αντικαταστήσουν αυτόν τον ανεπαρκή εαυτό με έναν φανταστικό νέο εαυτό που αναπληρώνει κάθε απώλεια.

Ωστόσο, αγαπώντας τον σύντροφο δίπλα σας, ακόμα κι αν μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι παράλογο και αφύσικο, μπορείτε να προστατευθείτε (σε κάποιο βαθμό) από τα χτυπήματα της κατάθλιψης και να κάνετε τον εαυτό σας πιο ανθεκτικό απέναντι σε μελλοντικά περιστατικά.


Διαβάστε σχετικά: Κατάθλιψη – Κάποια χαρακτηριστικά


6. Γνωρίστε τα άσχημα δεδομένα για την κατάληξη της κατάθλιψης

Επειδή οι άνδρες δεν διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη τόσο συχνά όσο οι γυναίκες, τείνουμε να υποβαθμίζουμε τη ζημιά που δημιουργεί αυτή η ασθένεια στη ζωή τους. Οι μητέρες που κλαίνε στις ειδήσεις προσφέρουν μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ακολουθεί μία ανακεφαλαίωση σχετικά με μερικά απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε:

  • Το 80%  των αυτοκτονιών διαπράττεται από άντρες. Το ποσοστό των αντρών που αυτοκτονούν στη μεσήλικη ζωή είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό των γυναικών και για τους άνδρες άνω των 65 ετών, είναι επτά φορές υψηλότερο αντίστοιχα. Τέσσερις φορές περισσότεροι άνδρες αυτοκτονούν συγκριτικά με τις γυναίκες.
  • Παρ' όλο που οι γυναίκες κάνουν περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι άνδρες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν με μεθόδους που είναι γενικά πιο θανατηφόρες από εκείνες που χρησιμοποιούν οι γυναίκες.
  • Η αυτοκτονία είναι υπεύθυνη για 1 στους 100 θανάτους και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η πλειοψηφία των ανθρώπων που αυτοκτονούν, είναι άνδρες. Το ποσοστό αυτοκτονιών στους νεαρούς άντρες αυξάνεται (όχι τόσο στις νεαρές γυναίκες) και η πλειονότητα αυτών των ανδρών δεν ζήτησε βοήθεια πριν από το θάνατό τους.

7. Συντονιστείτε με το σώμα σας

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ασθενών που παρακολουθούνται από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υποφέρουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία επηρεάζουν τους άνδρες σε υψηλότερα ποσοστά και σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι τις γυναίκες.

Οι άντρες που υποφέρουν από κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις είναι δύο ή τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ό,τι οι άντρες που δεν είναι καταθλιπτικοί. Επιπλέον, επειδή τα συμπτώματα κατάθλιψης στους άντρες συχνά αρχίζουν με κόπωση, προβλήματα ύπνου, πόνους στο στομάχι, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους ή άλλους πόνους, είναι σημαντικό για τους άντρες να συντονιστούν με το σώμα τους και να ακούνε τι τους λέει.

8. Αθληθείτε

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κυκλοθυμικούς άντρες. Πώς το τρέξιμο σκοτώνει τον πόνο; Η τεχνική απάντηση είναι ότι όλες οι αερόβιες δραστηριότητες διεγείρουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ευνοούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Η άσκηση επηρεάζει επίσης τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη που επηρεάζει τη διάθεση και παράγει την ΑΝΡ, μια ορμόνη που μειώνει το στρες, η οποία βοηθά στον έλεγχο της ανταπόκρισης του εγκεφάλου στο στρες και το άγχος.

Συνειδητοποιώ ότι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν είσαι καταθλιπτικός είναι να ανέβεις σε ένα ποδήλατο γυμναστικής ή να σηκώσεις βάρη. Μπορείτε όμως να πάτε με ένα φίλο σας στο γυμναστήριο ή αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, να προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή για να σας παρακινήσει. Η εγγραφή σε κάποιο πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης ή η άσκηση κάποιας άλλης μορφής ομαδικής γυμναστικής είναι ακόμα καλύτερη, επειδή ενσωματώνετε την ομαδικότητα στο πρόγραμμά σας.

9. Αρχίστε να μιλάτε για αυτό που νιώθετε

Οι γυναίκες μιλούν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι οι άντρες, με τη μέση γυναίκα να χρησιμοποιεί έως και 20.000 λέξεις την ημέρα, 13.000 περισσότερες λέξεις από ό, τι χρησιμοποιεί ένας άντρας. Στο βιβλίο της, «Ο θηλυκός εγκέφαλος», η Dr. Louann Brizendine εξηγεί ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου στην ομιλία απ' ό,τι οι άνδρες και ότι η κουβέντα πυροδοτεί χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βοηθούν τα συναισθήματα.

Έτσι, όσο περισσότερο επικοινωνείτε και πιάνετε κουβέντα, τόσο καλύτερη θα είναι η ψυχική σας υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καταθλιπτικοί άνδρες πρέπει να μάθουν την τέχνη της ομιλίας. Σκεφτείτε τα λόγια του Lincoln: Η τάση να ανταλλάσσουμε σκέψεις μεταξύ μας είναι πιθανώς μια πρωτότυπη παρόρμηση της φύσης μας. Αν αισθάνομαι ότι πονάω, θα ήθελα να σας πω γι’ αυτόν τον πόνο και να ζητήσω τη συμπαράστασή σας και την βοήθεια σας. Και τα ευχάριστα συναισθήματά μου επίσης, θα ήθελα να τα επικοινωνήσω και να τα μοιραστώ μαζί σας.

10. Γίνετε χρήσιμοι

Δεδομένου ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί και εμπίπτει με την ανεργία σε αρκετές χώρες, νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι η απώλεια μιας θέσης εργασίας μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή ώθηση για την εμφάνιση της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στους άντρες. Οι άνδρες γεννιούνται με την ανάγκη να τους χρειάζονται. Οι γυναίκες, επίσης. Αλλά αυτό φαίνεται να είναι ακόμη περισσότερο ένα πρωτόγονο χαρακτηριστικό των αντρών.

Έτσι, απαραίτητος ανασταλτικός παράγοντας της κατάθλιψης, είναι να σε χρειάζονται. Η εργασία είναι μόνο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Η συμβολή στην κοινωνία ή σε μια οικογένεια ή και τα δύο, δεν πρέπει απαραιτήτως να έρχεται μόνο από τον μισθό σας. Οτιδήποτε σας δίνει την αίσθηση του σκοπού μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία και να σας κάνει πιο ανθεκτικούς.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...