PsychologyNow Team

Η Εγκεφαλική Περιοχή που Εντοπίζει τα Αρνητικά Γεγονότα, Αποτυγχάνει στην Περίπτωση της Κατάθλιψης

Η Εγκεφαλική Περιοχή που Εντοπίζει τα Αρνητικά Γεγονότα, Αποτυγχάνει στην Περίπτωση της Κατάθλιψης

PsychologyNow Team

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο UCL βρήκε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις κακές εμπειρίες, έχει την αντίθετη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των αρνητικών γεγονότων σε άτομα με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους υγιείς ενήλικες.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, διαπίστωσε ότι το πλευρικό ηνίο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου σε μέγεθος φασολιού, λειτουργεί ασυνήθιστα στην περίπτωση της κατάθλιψης. Η ίδια ομάδα από το UCL, στο παρελθόν είχε ανακαλύψει ότι το πλευρικό ηνίο ενεργοποιείτο σε υγιείς εθελοντές, όταν ανέμεναν να πάθουν ηλεκτροπληξία.

«Μία πολλά υποσχόμενη θεωρία έχει υποστηρίξει, ότι ένα υπερδραστήριο πλευρικό ηνίο, σχετίζεται με την παρουσίαση συμπτωμάτων σε άτομα με κατάθλιψη και στόχος μας ήταν να εξετάσουμε αυτή την υπόθεση», λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Jonathan Roiser από το UCL Institute.

«Παραδόξως, είδαμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι είχαμε προβλέψει. Σε άτομα με κατάθλιψη, η δραστηριότητα του πλευρικού ηνίου μειώθηκε, όταν νόμιζαν ότι θα λάμβαναν ένα ηλεκτροσόκ. Αυτό δείχνει ότι σε καταθλιπτικά άτομα το πλευρικό ηνίο αντιδρά με ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο. Παρ’ όλο που εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πώς ή γιατί συμβαίνει αυτό, είναι σαφές ότι η θεωρία αυτή χρειάζεται μια αναθεώρηση».

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 25 ατόμων με κατάθλιψη και τους εγκεφάλους 25 μη-καταθλιπτικών ατόμων, χρησιμοποιώντας fMRI. Έδειχναν στους συμμετέχοντες μια σειρά από αφηρημένες εικόνες, ενώ βρίσκονταν στο εσωτερικό του σαρωτή, οι οποίοι και μάθαιναν, ότι οι διαφορετικές αυτές εικόνες συνδέονταν με την πιθανότητα διαφορετικών αποτελεσμάτων είτε καλών είτε κακών. Οι εικόνες που προέβλεπαν ηλεκτροσόκ βρέθηκαν να προκαλούν αυξημένη ενεργοποίηση του πλευρικού ηνίου στους υγιείς εθελοντές, αλλά μειωμένη ενεργοποίηση σε καταθλιπτικά άτομα.

Δεν υπήρχαν διαφορές σχετικά με το μέσο μέγεθος του πλευρικού ηνίου μεταξύ των ανθρώπων που έπασχαν από κατάθλιψη και των υγιών εθελοντών. Ωστόσο, τα άτομα με μικρότερο πλευρικό ηνίο και στις δύο ομάδες, βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα ανηδονίας, συναίσθημα απώλειας ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης από τη ζωή.

«Ο ρόλος του πλευρικού ηνίου στην κατάθλιψη είναι σαφώς πολύ πιο περίπλοκος από ό, τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Rebecca Lawson από το UCL Wellcome Trust Centre for Neuroimaging.

«Από αυτή την πειραματική μελέτη με τη χρήση τομογραφίας fMRI, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των αναμενόμενων σοκ στην ενεργοποίηση του πλευρικού ηνίου σε καταθλιπτικά άτομα σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές. Μπορούμε βέβαια, μόνο να υποθέσουμε για το πώς αυτή η απενεργοποίηση συνδέεται με τα συμπτώματα, αλλά θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι αυτό το τμήμα του εγκεφάλου παίζει πραγματικά ένα προστατευτικό ρόλο κατά της κατάθλιψης. Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η διέγερση του πλευρικού ηνίου οδηγεί σε «αποφυγή» και είναι πιθανό ότι αυτό συμβαίνειτόσο για τα ψυχικά όσο και για τα σωματικά αρνητικά γεγονότα. Έτσι, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το πλευρικό ηνίο μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την παραμονή σε δυσάρεστες σκέψεις ή αναμνήσεις και όταν αυτή διαταράσσεται, προκαλείται η υπερβολική αρνητική εστίαση που είναι συχνό σύμπτωμα στην κατάθλιψη».

-----------------------------------

Πηγή: University College of London

Έρευνα: Molecular Psychiatry

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...