PsychologyNow Team

Η ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών «μαρτυρά» τη συμπεριφορά στη νευρική ανορεξία

Η ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών «μαρτυρά» τη συμπεριφορά στη νευρική ανορεξία

PsychologyNow Team
ένα φαγωμένο μήλο που όμως στον καθρέπτη φαίνεται άθικτο

Όταν τα άτομα με νευρική ανορεξία αποφασίζουν τι θέλουν να φάνε, ενεργοποιούν ένα τμήμα του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με μια συνήθη συμπεριφορά.


Αυτή η διαπίστωση των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς “Mortimer B. Zuckerman” και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Neuroscience”.

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή και δύσκολη ασθένεια. Ενώ τα κλινικά συμπτώματά της έχουν γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμα, το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας της παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των ψυχιατρικών διαταραχών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ασθένειας είναι η επίμονη επιλογή τροφίμων με λίγες θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, παρά την επιθυμία του ατόμου για αλλαγή. Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που διέπουν αυτή την επίμονη διατροφική διαταραχή είναι ασαφείς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μαγνητική τομογραφία - η οποία καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο - για να παρακολουθήσουν 21 γυναίκες με νευρική ανορεξία και 21 υγιή άτομα την στιγμή που αποφάσιζαν τι φαγητό να φάνε. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα με νευρική ανορεξία επέλεγαν συνεχώς λιγότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν αυτές τις επιλογές ήταν επίσης διαφορετικές: για τα άτομα με νευρική ανορεξία, οι επιλογές του φαγητού συνδέθηκαν με ενεργοποίηση μιας περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το συνήθη έλεγχο της συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση εγκεφαλικών κυκλωμάτων στο μετωπιαίο-ραβδωτό σώμα, κατά τη διάρκεια του πειράματος, προέβλεπε πόσες θερμίδες επέλεγαν να καταναλώνουν σε ένα γεύμα την επόμενη ημέρα. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που συνδέουν τις ανωμαλίες στην εγκεφαλική δραστηριότητα με την εμφανή διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τη νευρική ανορεξία, που είναι η περιοριστική επιλογή τροφίμων.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέους τρόπους σχετικά με την ανάπτυξη της θεραπεία και την κατανόηση των μηχανισμών της ασθένειας. «Αναπτύσσουμε ήδη μια νέα ψυχοθεραπευτική παρέμβαση που στηρίζεται στις αρχές της αντιστροφής της συνήθειας, που βοηθά τους ασθενείς με νευρική ανορεξία να αλλάξουν τις δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές τους», λέει η Joanna Steinglass, μια από τους κύριους συντάκτες και αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. «Όσο βελτιώνουμε την κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου, μπορεί να προκύψουν νέοι στόχοι φαρμακευτικής αγωγής», συμπληρώνει.

«Η μελέτη αυτή μπορεί επίσης να συνδέσει τη νευρική ανορεξία με διαταραχές όπως είναι η κατάχρηση ουσιών, ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και άλλες διαταραχές οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν επιλογές που σχετίζονται με την υπερβολική δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου», πρόσθεσε η Daphna Shohamy, PhD, συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας και κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Mortimer B. Zuckerman.

«Υπάρχει τεράστια αξία στη μελέτη του τρόπου που ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις τόσο στην υγιή κατάσταση όσο και στην ασθένεια. Η κατανόηση του πώς συμβάλλουν τα απλά κυκλώματα του εγκεφάλου στη λήψη αποφάσεων στις, φαινομενικά, άσχετες διαταραχές θα επιτρέψει στους ερευνητές να επικεντρωθούν στις βασικές διαταραχές και να οδηγηθούν γρήγορα στη θεραπεία μεταξύ διαφορετικών διαταραχών», ολοκληρώνει η συγγραφέας.


Πηγή: sciencedaily.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...