PsychologyNow Team

Το παράλογο των διατροφικών διαταραχών και ο δρόμος προς τη θεραπεία τους

Το παράλογο των διατροφικών διαταραχών και ο δρόμος προς τη θεραπεία τους

PsychologyNow Team
άνθρωπος με μαχαιροπίρουνο κόβει ένα αμύγδαλο

«Ράψε το ρημάδι, θα σκάσεις!»
«Φάε κάτι, θα πεθάνεις, δεν το βλέπεις;»


Το παράλογο των διατροφικών διαταραχών στα μάτια όσων θεωρούν το βάρος, ένα απλό ισοζύγιο του πόσες θερμίδες λαμβάνεις και πόσες καταναλώνεις…

Ακόμη κι όταν η ζυγαριά δείχνει φιλική μέσα από έναν αριθμό που εμπίπτει στην κλίμακα φυσιολογικού βάρους, βάσει του φύλου και του ύψους κάποιου, μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος δυνάστης του κι αυτό να μην το ξέρει κανείς…

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τη θλίψη στα μάτια όσων ταλαιπωρούνται με την εικόνα σώματος, τη σχέση με την τροφή, την τελειοθηρία, το μέτρημα της αξίας του εαυτού μέσα από την ένδειξη της ζυγαριάς του κλειδωμένου μπάνιου ή των ματιών του κόσμου… Αν όμως κινούμαστε επαγγελματικά στο χώρο, που απευθύνεται η ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων, οφείλουμε πρώτιστα να μπορούμε να τους κατανοήσουμε και ακολούθως να τους βοηθήσουμε.

Κι εδώ έρχεται η εκπαίδευση Master Practioner on Eating Disorders του ΚΕΑΔΔ. Μια εκπαίδευση που θα καταφέρει να συμπυκνώσει μέσα σε λίγα Σαββατοκύριακα όλα τα βασικά εφόδια, που χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να ταχθεί στο πλάι των ανθρώπων που μετρούν τον εαυτό τους με θερμίδες και να τους βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους. Μια εκπαίδευση που ξέρει καλά πως αν κόψεις το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας με το σπαθί του υποσιτισμού, θα πεταχτεί το κεφάλι του υπερφαγικού επεισοδίου, δε θα έχεις προσέξει καν το κεφάλι του συναισθηματικού φαγητού που κρυβόταν από πίσω, ούτε τις βαθιές ρίζες της ακινησίας, που καθιστούν ακλόνητο το θεριό.

Μια εκπαίδευση που σου δίνει απλόχερα τη γνώση πληθώρας ειδικών, που μέσα από το διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και την πολύτιμη κλινική εμπειρία του καθένα, υπογραμμίζει την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και διαρκή ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο, ενθαρρύνει τη συνεργασία , παρέχει την ασφάλεια της εποπτείας σε όποιον νιώθει να τη χρειάζεται, εμπλουτίζει διαρκώς με εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμα εργαλεία τους εκπαιδευόμενους, ακόμη και αφού ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός της εκπαίδευσης , μέσα από τη διενέργεια ημερίδων, τη διαδικτυακή ομάδα και όλες τις πολύτιμές επαφές που αναπτύσσονται.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου παλεύοντας με τη δική μου διατροφική διαταραχή, ανταλλάσσοντας παράλληλα απόψεις κι εμπειρίες με δεκάδες φίλους κι εκατοντάδες μέλη σχετικής διαδικτυακής ομάδας αυτοβοήθειας, με ανακούφιση διαπιστώνω πως τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα μέσα από αμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειες, παθήματα και χάσιμο υπέροχων χρόνων, ως προς τι είναι πραγματικά βοηθητικό για να βγει κανείς από όλο αυτό ή έστω να καταφέρει να πάψει να τον ορίζει, συνάδουν με αυτά που άκουσα στην εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, που μόλις ολοκλήρωσα.

Με στόχο το «για πάντα» κι όχι το πόσο γρήγορα, όπως τονίζει κι ο κ. Ζουμπανέας, πλέον το «ξέρεις κανέναν καλό διαιτολόγο;», αποκτά άλλη σημασία από εκείνη του «αδυνατιστή» που έχει ο περισσότερος κόσμος στο μυαλό του. Κι αν ήδη ως σύμβουλος ψυχικής υγείας κατείχα σε έναν βαθμό το γνωστικό μου αντικείμενο από άλλη εκπαίδευση διατροφικών διαταραχών, απευθυνόμενη αποκλειστικά σε ψυχολόγους, το πολύτιμο που επιπρόσθετα κέρδισα από αυτήν την εκπαίδευση κυρίως ως ασθενής, είναι ο πολυδιάστατος εμπλουτισμός των διατροφικών μου γνώσεων και το μπόλιασμα της ιδέας της ενσωμάτωσης της άσκησης στη ζωή μου, μια ιδέα που από δυσφορική , μετατράπηκε σε δελεαστική με πλούσια οφέλη.

Έχω την αίσθηση πως δοκίμασα το καλύτερο ορεκτικό πριν μετρήσω τις δυνάμεις μου για το κυρίως πιάτο, στοχεύοντας σ’ ένα επιδόρπιο που θα επιφυλάσσει μόνο απόλαυση, χωρίς ενοχές στους συνδαιτυμόνες πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές. Ευχαριστώ έναν προς έναν τους εκπαιδευτές και εισηγητές του ΚΕΑΔΔ, τις υπέροχες συνεκπαιδευόμενές μου, όλους όσους συντέλεσαν στο να γίνει αυτή η εμπειρία μοναδική!


Συγγραφέας: Χάιτα Ναταλία, Σύμβουλος ψυχικής υγείας - ψυχοθεραπεύτρια

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...