PsychologyNow Team

Η εγκεφαλική δραστηριότητα στους εφήβους προβλέπει τη μελλοντική διάθεσή τους

Η εγκεφαλική δραστηριότητα στους εφήβους προβλέπει τη μελλοντική διάθεσή τους

PsychologyNow Team
θλιμμένος έφηβος κρατάει το κεφάλι του

Μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι έφηβοι θα βιώσουν διαταραχές διάθεσης στο κοντινό μέλλον;


Μία ανισορροπία στη λειτουργία των συστημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή, μπορεί να βοηθήσει να προβλέψουμε την εμφάνιση της εφηβικής κατάθλιψης, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Ο σωστός συντονισμός των εγκεφαλικών δικτύων του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού βοηθάει να προσαρμόσουμε την προσοχή μας μεταξύ των εξωτερικών στόχων μας και της εαυτοκεντρικής ή συναισθηματικής σκέψης μας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι ανωμαλίες στον συντονισμό αυτών των δικτύων δεν ήταν φανερές μόνο σε έφηβους με βαριά κατάθλιψη, αλλά προέβλεπαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης δύο εβδομάδες αργότερα.

Τα εφηβικά χρόνια είναι μία περίοδος αξιοσημείωτης ανάπτυξης και ευκαιριών, καθώς οι νέοι άνθρωποι χτίζουν νέες σχέσεις, μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται έντονα συναισθήματα και κάνουν την μετάβασή τους προς την ανεξαρτησία. Όμως, κατά τη διάρκεια της εφηβείας υπάρχει επίσης ένας υψηλός και αυξανόμενος αριθμός εφήβων που βιώνουν κλινική κατάθλιψη και διαταραχές διάθεσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η πρόκλησή μας σαν γιατροί, επιστήμονες και γονείς είναι: πώς μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι έφηβοι θα βιώσουν διαταραχές διάθεσης στο κοντινό μέλλον;

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να προβλέψουν τη μελλοντική διάθεση των συμμετεχόντων. Μέτρησαν την δραστηριότητα των δικτύων του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού ενώ οι έφηβοι έπαιζαν ένα δύσκολο ηλεκτρονικό παιχνίδι που περιλάμβανε συναισθηματικές εικόνες. Τα σύγχρονα εργαλεία πρόβλεψης διάθεσης χρησιμοποιούν κυρίως προσωπικές αναφορές, που συνήθως είναι αναξιόπιστες στους εφήβους.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι έφηβοι που επέδειξαν μη ισορροπημένο συντονισμό στα εγκεφαλικά συστήματα, δηλαδή, χαμηλότερο συντονισμό μεταξύ των περιοχών που συνδέονται με την προσοχή στην επίτευξη στόχων και υψηλότερο συντονισμό μεταξύ των περιοχών που συνδέονται με την εαυτοκεντρική σκέψη, ανέφεραν αύξηση της κατάθλιψης δύο εβδομάδες αργότερα, μεγαλύτερες εναλλαγές διάθεσης και μεγαλύτερης έντασης αρνητική διάθεση στην καθημερινή ζωή τους, δηλώνουν οι ερευνητές.

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη τονίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κυκλώματα του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού στη ρύθμιση της διάθεσής μας και πως τυχόν βλάβες στη λειτουργία αυτών των δικτύων μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης τρέχουσων και συνεχιζόμενων διαταραχών διάθεσης, προσθέτει η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η δικτυακή λειτουργία του πρόσθιου νησιωτικού φλοιού μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόβλεψη της μελλοντικής διάθεσης σε εφήβους. Επίσης, υποδηλώνουν ότι αυτή η μέτρηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της βαριάς κατάθλιψης.


EFH MES 3N

 

Μελέτη: Frontoinsular Network Markers of Current and Future Adolescent Mood Health
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...