PsychologyNow Team

Ποιες οδηγικές συνήθειες μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Ποιες οδηγικές συνήθειες μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

PsychologyNow Team
άνδρας ανακαλύπτει ποιες οδηγικές συνήθειες μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ
Image credit:  why kei / unsplash.com

Η ταχύτητα, οι αλλαγές λωρίδας, τα χιλιόμετρα που διανύει ένας οδηγός και οι ώρες που προτιμά να ταξιδεύει αποτελούν καμπανάκια για τη νόσο.


Είναι γεγονός πως οι οδηγικές μας ικανότητες αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως ορισμένες από τις λεπτές αυτές διαφορές στο πως ελέγχει κάποιος ένα όχημα, μπορεί να σχετίζονται με πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες προχώρησαν στην διενέργεια ενός πειράματος. Για να ανιχνευθούν αυτές οι διαφορές στην οδήγηση χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) σε ένα γκρουπ ατόμων άνω των 65 ετών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, και συμφώνησαν όλοι μαζί πως θα παρακολουθούν στενά την οδήγησή τους για ένα έτος.

Αυτό που οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν είναι εάν μέσω της μελέτης των οδηγικών συνηθειών αυτής της ομάδας ανθρώπων, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν συμπτώματα πρώιμου σταδίου της νόσου, και όλα αυτά χωρίς να είναι απαραίτητη η ανάγκη διεισδυτικών ή πολύ δαπανηρών ιατρικών διαδικασιών.

Μετά από 365 ημέρες έρευνας των συνηθειών τους, συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες.


Διαβάστε σχετικά: Τα κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ


Τι έδειξαν οι έρευνες;

Μεταξύ των 139 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι μισοί από αυτούς είχαν πολύ πρώιμη ή «προκλινική» νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι υπόλοιποι μισοί δεν είχαν κάποια τέτοια ένδειξη. Η ανάλυση της οδήγησης των μεν και το δε, αποκάλυψε ανιχνεύσιμες διαφορές μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, εκείνοι με προκλινικό Αλτσχάιμερ τείνουν να οδηγούν πιο αργά, να κάνουν απότομες αλλαγές, να ταξιδεύουν λιγότερο τη νύχτα και να έχουν καταγράψει λιγότερα χιλιόμετρα συνολικά. Επισκέφθηκαν επίσης μια μικρότερη ποικιλία προορισμών ως οδηγοί μέσα στο χρόνο.

Ο Sayeh Bayat, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε πως: Το πώς μετακινούνται οι άνθρωποι μέσα στα καθημερινά τους περιβάλλοντα, από τα μέρη που επισκέπτονται μέχρι το πώς οδηγούν, μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία τους.

Τέλος, κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες προέρχονται από πραγματικά δεδομένα οδήγησης αλλά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Και αυτές οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτά τα στοιχεία μπορούν να προβλέψουν ήπια άνοια και πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.in.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...