PsychologyNow Team

Νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θεραπεία για το άγχος και τον εθισμό

Νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θεραπεία για το άγχος και τον εθισμό

PsychologyNow Team

Οι ερευνητές εστιάζουν στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ανταμοιβή και τον κίνδυνο, από τις αντιδράσεις μας.


Καινούριες έρευνες ρίχνουν φως στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ανταμοιβή και την τιμωρία, ανοίγοντας νέες διεξόδους για την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και τις εθιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση ναρκωτικών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife, πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά και στόχευε στον εντοπισμό ενός συγκεκριμένου δικτύου μέσα στον εγκέφαλο που συνδέεται στενά με την αξιολόγηση του κινδύνου.

Οι ενέργειές μας συχνά ενέχουν διάφορους κινδύνους με κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Οι εγκέφαλοί μας χρειάζεται να αξιολογήσουν αυτόν τον κίνδυνο με σκοπό τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Μια υπερβολική αντίδραση στον κίνδυνο μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ενώ μια ασυνήθιστα χαμηλή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικότητα και απερίσκεπτη συμπεριφορά.

Οι ψυχολόγοι βρήκαν σαφείς διαχωρισμούς στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ μιας έξαρσης στους νευρώνες ντοπαμίνης και δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις πολύπλοκες γνωστικές λειτουργίες. Ανακάλυψαν ένα στενό συντονισμό μεταξύ μίας δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό και στα επίπεδα ντοπαμίνης όταν δεν υπήρχε κίνδυνος τιμωρίας μετά από μία αντίδραση σε ερέθισμα. Στην περίπτωση της μελέτης, το ερέθισμα ήταν η παροχή τροφής που έριξαν οι ερευνητές στον θάλαμο.

Στον πραγματικό κόσμο όμως, δεν λειτουργούμε ποτέ έτσι. Τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε ενέχουν κινδύνους. Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ της φυσιολογικής λειτουργίας της αξιολόγησης κινδύνου και των επιζήμιων συμπεριφορών, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δείχνει τον δρόμο προς την επιπρόσθετη έρευνα επάνω σε συμπεριφορικές ή φαρμακευτικές θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση είτε του άγχους ή της παρορμητικότητας που είναι κωδικοποιημένα στην φυσιολογία του ίδιου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι η μελέτη προτείνει νέες λεωφόρους έρευνας που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μαγνητική τομογραφία (fMRI) ανθρώπων ενώ εκτελούν εργασίες κινδύνου-ανταμοιβής, όπως είναι τα τυχερά παιχνίδια.

Η ορθή κωδικοποίηση του κινδύνου τιμωρίας και η εξάρτησή του από δράσεις και αποτελέσματα είναι θεμελιώδη για την προσαρμογή της συμπεριφοράς και την επιβίωση, κατέληξαν οι συγγραφείς.


Πηγή: medicalexpress.com
Έρευνα: Risk of punishment influences discrete and coordinated encoding of reward-guided actions by prefrontal cortex and VTA neurons.
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...