PsychologyNow Team

Καρκίνος του μαστού στην εποχή της υγειονομικής κρίσης Covid19: Ψυχολογική προσέγγιση

Καρκίνος του μαστού στην εποχή της υγειονομικής κρίσης Covid19: Ψυχολογική προσέγγιση

PsychologyNow Team
άγαλμα που ακουμπάει το στήθος του
Image credit: Victoria Strukovskaya / unsplash.com

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους στη γυναίκα. Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου στο μεγαλύτερο ποσοστό ιάσιμη κι αυτό πάντα με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης σε συνδυασμό με τις νέες ιατρικές εξελίξεις στη θεραπεία.


Ο καρκίνος μαστού επιφέρει τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλαγές στη γυναίκα ασθενή, επηρεάζοντας βαθιά τον ψυχισμό της. Από την τραυματική εμπειρία της διάγνωσης - ανακοίνωσης του καρκίνου (σοκ, δυσπιστία, άρνηση) έως τα διαφορετικά στάδια, αναγνώριση, αποδοχή του προβλήματος, αντιμετώπιση και διαχείριση κατά τη θεραπεία και την αποθεραπεία, συμβαίνουν πολυεπίπεδες σημαντικές μεταβάσεις και στρεσογόνες προσαρμογές.

Πρόκειται για μία δύσκολη συχνά τραυματική διαδρομή της ασθενούς καθώς έρχεται αντιμέτωπη με πολλαπλές απώλειες. Η ασθενής θρηνεί την αρρώστια και συγχρόνως τις απότομες, ψυχοφθόρες αλλαγές που οι ιατρικές θεραπευτικές παρεμβάσεις επιφέρουν στην εικόνα του σώματός της.

Τους τελευταίους μήνες, με την εμφάνιση της πανδημίας Covid19, τον περιορισμό για τον κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών από τον Κορωνοιό, επηρεάστηκε σημαντικά η ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των ασθενών με καρκίνο όπως συμβαίνει σε κάθε χρόνια και απειλητική για τη ζωή αρρώστια.

Η εμφάνιση της πανδημίας Covid19 περιπλέκει περαιτέρω τη δύσκολη διαδρομή της ασθενούς με καρκίνο μαστού λόγω της μεγαλύτερης επικινδυνότητας που διατρέχει στη μόλυνση από τον Κορωνοιό.

Η πανδημία ενισχύει το ψυχικό βάρος καθώς οι γυναίκες με καρκίνο μαστού βιώνουν την απομόνωση μεταξύ των θεραπειών. Ο περιορισμός στη συναναστροφή με τους φίλους, συγγενείς, το εργασιακό περιβάλλον, συχνά με τα μέλη της οικογένειας εντείνει τα ήδη δύσκολα στη διαχείρισή τους συναισθήματα που βιώνει η ασθενής (ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φόβος, θλίψη, θυμός), αυξάνει το άγχος, τις αγχώδεις διαταραχές, την μετατραυματική κατάθλιψη και περιπλέκει τη σταδιακή προσαρμογή της ιδίας και της οικογένειας απέναντι στην ασθένειά της.


Διαβάστε σχετικά: Καρκίνος: Η μάστιγα του αιώνα


Με την υγειονομική κρίση, κυρίως κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, θεραπειών, νοσηλειών στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, oι γυναίκες με καρκίνο μαστού αναφέρουν ότι ενισχύονται τα συναισθήματα μοναξιάς και εγκατάλειψης που ήδη υπάρχουν από τη νόσο.

Ιδιαίτερα ψυχικά ευάλωτες στις συνέπειες του Covid19 είναι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού με προ υπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, χρήση ουσιών και χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται και να μην παραμελείτε από το ιατρικό και οικογενειακό περιβάλλον ο σοβαρός αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία ασθενών με καρκίνο. Η ασθενής έχει ανάγκη να διατηρήσει τη σωματική και ψυχική ποιότητα ζωής της μέσα από τη σταθερότητα της καθημερινότητας.

Η πλαισίωση από το οικογενειακό, κοινωνικό, εργασιακό υποστηρικτικό πλαίσιο (αν αυτό υπάρχει), η δια ζώσης ή εξ` αποστάσεως τηλεϊατρική και η συμβουλευτική/ ψυχοθεραπευτική υποστήριξη θα ενδυναμώσει τη γυναίκα να νοηματοδοτήσει την εμπειρίας της νόσου. Η ασθενής θα έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί σταδιακά στις μεταβάσεις - κρίσεις ζωής και να προχωρήσει μέσα από μία διαφορετική ματιά για εκείνη και το περιβάλλον της.


Συγγραφέας: Λίλιαν Σουμέλη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...