PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες συνδέουν τη διπολική διαταραχή με μια απρόσμενη εγκεφαλική περιοχή

Οι επιστήμονες συνδέουν τη διπολική διαταραχή με μια απρόσμενη εγκεφαλική περιοχή

PsychologyNow Team

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη μελέτη που ερευνά την έκφραση των γονιδίων στη διπολική διαταραχή.


Παρά το γεγονός ότι  η διπολική διαταραχή είναι μια από τις πιο μελετημένες νευρολογικές διαταραχές – οι Έλληνες παρατήρησαν τα συμπτώματα της διαταραχής ήδη από τον 1ο αιώνα – είναι πιθανόν οι επιστήμονες να έχουν αγνοήσει ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου που φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την βαθύτερη κατανόηση της νόσου.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Φλόριδας, έδειξαν ότι σύνολα γονιδίων εντός του ραβδωτού σώματος – μια εγκεφαλική περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό πτυχών της συμπεριφοράς, όπως η κινητοποίηση και ο σχεδιασμός δράσης, το κίνητρο και η ανταμοιβή – μπορεί να εμπλέκονται στη διαταραχή. Οι περισσότερες σύγχρονες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον εγκεφαλικό φλοιό, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, που σχετίζεται με την υψηλοτέρου επιπέδου σκέψη και δράση.

«Αυτή είναι η πρώτη πραγματική μελέτη για την έκφραση των γονιδίων στη διπολική διαταραχή» είπε ο Ron Davis, πρόεδρος του Τμήματος Νευροεπιστήμης του TSRI, ο οποίος διήυθυνε την μελέτη. «Έχουμε λοιπόν τώρα μία εικόνα από τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων και των πρωτεΐνων σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, πριν τη δημοσίευσή της στο περιοδικό Molecular Psychiatry, επισημαίνει επίσης διάφορες πιθανές θεραπευτικές οδούς.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, αναλύθηκε δείγμα εγκεφαλικού ιστού από 35 άτομα με διπολική διαταραχή και 35 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Ο αριθμός των γονιδίων που εκφράζεται στους ιστούς των δύο ομάδων φάνηκε να είναι εκπληκτικά μικρός, μόλις 14 συνολικά. Ωστόσο, η ανάλυση του δικτύου της συν-έκφρασης αποκάλυψε επίσης δύο ενότητες διασυνδεδεμένων γονιδίων, που ήταν ιδιαιτέρως πλούσια σε γενετικές παραλλαγές σχετιζόμενες με την διπολική διαταραχή. Το εύρημα αυτό φαίνεται να έχει αιτιώδη ρόλο στην διαταραχή. Μια από αυτές τις δύο ενότητες ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, καθώς φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντική στο ραβδωτό σώμα.

«Το εύρημά μας αυτό για την σύνδεση μεταξύ διπολικής διαταραχής και ραβδωτού σώματος σε μοριακό επίπεδο, συμπληρώνει άλλες μελέτες που εμπλέκουν αυτή την εγκεφαλική περιοχή στη διπολική διαταραχή σε ανατομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των μελετών λειτουργικής απεικόνισης που δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή της δραστηριότητας στο ραβδωτό σώμα στα άτομα με διπολική διαταραχή κατά την διάρκεια δοκιμασιών που περιλάμβαναν ανταμοιβή και κίνδυνο» υποστήριξε ο Rodrigo Pacifico συνεργάτης στο TSRI, ο οποίος ήταν ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης αυτής.

Η ανάλυση των αντιδράσεων σε δοκιμασίες που περιλάμβαναν κίνδυνο ήταν σημαντική επειδή οι πάσχοντες μπορεί να αντιδρούσαν παρορμητικά, καθώς εμπλέκονται συχνά σε πράξεις με υψηλό κίνδυνο σε περιόδους μανίας.

Στην ανάλυση βρέθηκαν επίσης αλλαγές στα γονίδια που είναι δικτυωμένα με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και τον κυτταρικό μεταβολισμό. Ο Davis επισήμανε: «Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι αλλαγές είναι η αιτία της νόσου ή το αποτέλεσμα της. Αλλά παρέχουν επιπλέον δείκτες γονιδίων για την διπολική διαταραχή, που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν στην μελλοντική ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών αγωγών».

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που απαντάται σε ποσοστό 2.6% ενηλίκων με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να κατατάσσονται ως σοβαρές. Η διαταραχή μπορεί να κληρονομηθεί και μάλιστα περισσότεροι από τα 2/3 των ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν τουλάχιστον ένα στενό συγγενή που πάσχει από διπολική ή μονοπολική μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.


Πηγή: medicalxpress.com

Έρευνα: Molecular Psychiatry

Απόδοση – Επιμέλεια: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...