Αγγελική Μπογοσιάν

Οι προσωπικές μας αξίες είναι η πυξίδα μας, η κινητήριός μας δύναμη

Οι προσωπικές μας αξίες είναι η πυξίδα μας, η κινητήριός μας δύναμη

Αγγελική Μπογοσιάν
γυναίκα ακολουθεί τις προσωπικές της αξίες, την πυξίδα της, την κινητήριο της δύναμή
Image credit:  john vicente / unsplash.com

Πριν δεσμευτείς σε οτιδήποτε απαιτεί προσπάθεια, χρόνο, προγραμματισμό και προσαρμογή, είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινήσεις κοιτάζοντας τις προσωπικές σου αξίες και να σκεφτείς εάν ή πώς αυτό που προσπαθείς να κάνεις ευθυγραμμίζεται (ή όχι) με τις προσωπικές σου αξίες.


Γιατί νιώθεις ότι αποτυγχάνεις στη ζωή όταν όλοι οι άλλοι φαίνεται να πετυχαίνουν. Πώς βρίσκουμε το θάρρος να πούμε- ΟΚ, εσύ πηγαίνεις για ορειβασία το σαββατοκύριακο, αλλά εγώ δεν το κάνω, όχι επειδή υστερώ σε κάτι, αλλά επειδή δεν είναι για εμένα, δεν με κάνει εμένα ευτυχισμένο όπως κάνει εσένα.

Ο ψυχοθεραπευτής Carl Rogers, στο βιβλίο του On being a person, εξηγεί πως το άτομο μπορεί να ανταποκριθεί στο πλήρες δυναμικό του και να ζήσει μια ουσιαστική ζωή. Υποστηρίζει ότι για να έρθουμε πιο κοντά στο ποιοι είμαστε και τι απολαμβάνουμε πραγματικά στη ζωή μας, πρέπει να αποζητούμε λιγότερο την έγκριση των άλλων για όσα λέμε και κάνουμε. Για τον Rogers το ερώτημα Ζω με έναν τρόπο που με ικανοποιεί βαθιά, και που με εκφράζει πραγματικά;, είναι και το πιο κρίσιμο ερώτημα.

Σε γενικές γραμμές, αυτοί που ζουν την ζωή τους στο έπακρο είναι αυτοί που προσπαθούν να καταλάβουν και να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί και τις γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές μας.


Διαβάστε σχετικά: Τι αποκαλύπτουν για εμάς οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας;


Ζούμε τη ζωή μας χωρίς να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε γιατί ενεργούμε με τον τρόπο που ενεργούμε, τι μας κάνει ευτυχισμένους και τι μας δίνει χαρά. Είμαστε απλώς προσηλωμένοι στο να διεκπεραιώνουμε υποχρεώσεις.

Οι προσωπικές αξίες είναι η πυξίδα που θα κατευθύνει την ενέργεια και την προσοχή μας στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εμάς. Οι προσωπικές μας αξίες είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας. Οι αξίες μας είναι οι ιδιότητες που θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο. Είναι τα θεμέλια του εαυτού μας.

Γιατί να βγούμε από την άνεσή μας και να κάνουμε κάτι διαφορετικό; Ποιο είναι το κίνητρό μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει πρόθυμους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα φέρει η αλλαγή; Εάν χάσουμε την επαφή με τις αξίες μας, χάνουμε και το κίνητρο μας.

Φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα που εκτιμάς στη ζωή, για παράδειγμα υγεία, χρόνος, ελευθερία, δημιουργικότητα, αγάπη, διασκέδαση ή ειρήνη. Μπορείς να βρεις πολλές έτοιμες λίστες στο διαδίκτυο για να πάρεις μια ιδέα. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές αξίες και δεν είναι όλες σημαντικές για εμάς. Αν έχεις πολλές αξίες στην λίστα σου,
μπορείς να τις βάλεις σε σειρά προτεραιότητας.

Σκέψου τις αξίες που σου ταιριάζουν και μην μπερδεύεσαι με τα πρότυπα και τις αξίες των άλλων. Είμαστε όλοι μοναδικοί και κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει ότι κάνουμε ή να σκεφτεί όπως εμείς. Εάν ο τρόπος που πράττεις συμβαδίζει με τις αξίες σου, αυτό σημαίνει πως η ζωή σου πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν έχει σημασία αν ακολουθείς 2-3 αξίες σαν κατευθυντήριες γραμμές ή 10 αξίες. Ο αριθμός δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να θυμάσαι πως ό,τι θεωρούμαι σημαντικό αλλάζει με τον καιρό. Οπότε χρειάζεται μια επαναξιολόγηση σε τακτά διαστήματα για να σιγουρευτούμε ότι οι στόχοι και οι προσδοκίες μας συμβαδίζουν με τις προσωπικές αξίες μας.

Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος αξίες. Είναι σαν το προσωπικό γούστο του καθενός, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει το παγωτό κεράσι ενώ σε άλλους η σοκολάτα. Δεν είναι ότι το κεράσι είναι καλύτερο από τη σοκολάτα, είναι απλώς ότι διαφορετικοί άνθρωποι προτιμούν διαφορετικά πράγματα.

Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι κάτι είναι σημαντικό για εμάς είτε γιατί η κοινωνία το θεωρεί σημαντικό είτε γιατί οι γονείς μας μάς έχουν πει από πολύ νεαρή ηλικία ότι αυτό είναι το «σωστό». Το να είσαι επιμελής, εργατικός και αφοσιωμένος είναι κάτι που εκτιμάται από την εταιρεία στην οποία εργάζεσαι και παίρνεις πολλούς επαίνους όταν συμπεριφέρεσαι με τρόπο που δείχνει εργατικότητα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικές σου προσωπικές αξίες. Ίσως να ενεργούσες υποχωρητικά απέναντι στην οικογένειά σου γιατί αυτό ήταν «κανόνας» όταν μεγάλωνες, ήταν κάτι που οι γονείς έδειξαν και πέρασαν σε εσένα και στα αδέλφια σου. Όμως, σου αρέσει να εργάζεσαι σκληρά και να είσαι υποχωρητικός, είναι αυτό που θέλεις να καλλιεργήσεις στη ζωή σου;

Βέβαια υπάρχει και η σύγχυση ανάμεσα στο τι είναι σημαντικό για εσένα και τι έχεις μάθει μέσω της κοινωνικής προσαρμογής ότι είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι περνάς πολύ χρόνο βοηθώντας τους γονείς σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι προσωπική σου αξία. Το κάνεις επειδή σου αρέσει να βοηθάς; Σε εκπληρώνει αυτό;

Ή είναι κάτι άλλο κρυμμένο που σε ικανοποιεί; Τι σε ωθεί να περνάς σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο στο σπίτι τους, βοηθώντας τους με τις δουλειές του σπιτιού; Ίσως είναι ότι βοηθώντας τους αισθάνεσαι ότι εκτιμάσαι. Όσο περισσότερο βοηθάς, τόσο περισσότερη είναι αυτή η αίσθηση της εκτίμησής και αυτό που έχει πραγματική αξία για εσένα είναι ότι σε εκτιμούν.

Οι αξίες μπορεί να κάνουν τη ζωή μας πιο ουσιαστική και ικανοποιητική, αλλά δεν συνδέονται πάντα με ευχάριστες και χαρούμενες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η φροντίδα είναι μια από τις προσωπικές μου αξίες, και το να φροντίζω τα παιδιά μου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μου.


Διαβάστε σχετικά: Μία ζωή που οδηγείται από αξίες είναι μία ζωή που αξίζει να ζήσεις


Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η φροντίδα των παιδιών μου με κάνει πάντα να αισθάνομαι ευτυχισμένη. Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που τα παιδιά κάνουν αταξίες ή δεν ακούνε ή φορές που είμαι πολύ κουρασμένη για να τους διαβάσω την ίδια ιστορία για δέκατη φορά. Αλλά τα κάνω όλα αυτά γιατί μου δίνεται αυτή η ευρεία αίσθηση φροντίδας που είναι σημαντική για εμένα.

Αναγνωρίζοντας τις προσωπικές σου αξίες, θέτεις όρια στις επιλογές σου και παίρνεις αποφάσεις πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι και να ζυγίζεις τα πράγματα πολύ και να επιδεινώνεις την αβεβαιότητα που νιώθεις. Πολύ απλά θα μετράς το κάθε τι με το κατά πόσο συμβαδίζει με τις προσωπικές σου αξίες και αυτό θα σου δίνει έναν μπούσουλα για να πορευτείς.

Πριν δεσμευτείς σε οτιδήποτε απαιτεί προσπάθεια, χρόνο, προγραμματισμό και προσαρμογή, είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινήσεις κοιτάζοντας τις προσωπικές σου αξίες και να σκεφτείς εάν ή πώς αυτό που προσπαθείς να κάνεις ευθυγραμμίζεται (ή όχι) με τις προσωπικές σου αξίες. Αυτή η γνώση όχι μόνο θα αποσαφηνίσει τα κίνητρά σου, αλλά θα σε οδηγήσει σε έναν πιο αυθεντικό τρόπο ύπαρξης.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...