Νάνσυ Κακάρογλου

Η ζωογόνος δύναμη της παύσης

Η ζωογόνος δύναμη της παύσης

Νάνσυ Κακάρογλου
ανοιχτό παράθυρο με θέα τον ωκεανό
Image credit: No-longer-here / pixabay.com

Ζούμε σε μια εποχή που τα γεγονότα, οι γνώσεις και οι πληροφορίες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, συχνά, βιώνουμε την καθημερινότητα με αντίστοιχους ρυθμούς, δομούμε αυστηρά προγράμματα και γινόμαστε στερεοτυπικοί στη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημά μας με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αποξένωση από τον εαυτό και τους άλλους.


Συχνά, η προσοχή μας στρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εξωτερική πραγματικότητα στην προσπάθεια να την προσεγγίσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτή και παραβλέπουμε τη σημασία της εσωτερικής πραγματικότητας ως εφαλτήριο για την ίδια μας τη ζωή.

Η παύση είναι σημαντική καθώς μας επιτρέπει να δώσουμε φωνή σε όσα είναι εσωτερικά και δεν ακούγονται, να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, να αναδυθούν νέες ιδέες και λύσεις, να αποχαιρετήσουμε κάτι και να υποδεχτούμε κάτι άλλο. Η παύση μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον εαυτό μας στο παρόν, να εκτιμήσουμε αυτό που είμαστε και τη διαδρομή που έχουμε διανύσει ως αναπόσπαστο μέρος της τωρινής μας ύπαρξης.


Διαβάστε σχετικά: Δοκίμασε αυτούς τους 3 τρόπους για να χαλαρώσεις


Να αναστοχαστούμε και να παρατηρήσουμε το «είναι» πέρα από την απορρόφηση της καθημερινότητας και του εφήμερου. Μπορεί να είναι στιγμιαία, σύντομη ή μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά πάντα δυνατή και μαγική. Η παύση ως διάλειμμα, ως περισυλλογή, ως απόσταση, ως έμπνευση, ως επικοινωνία, ως συνειδητοποίηση, ως διακοπή, ως αποχαιρετισμός, ως εκκίνηση ή αφετηρία.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που δίνεται η ευκαιρία, στους περισσότερους ανθρώπους, για παύση. Οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, η καθημερινότητα λιγότερο πιεστική και η διάθεση χρωματίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να «σταθούμε» και να συνδεθούμε πάλι με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση που μας περιβάλλει και να νιώσουμε τη δύναμη και τη μαγεία της παύσης.

Η παύση μπορεί να είναι το ίδιο ζωογόνα με την κίνηση, όπως όταν ο συνθέτης κόβει απότομα κάθε ήχο του συμφωνικού έργου για να μπορέσει ο ακροατής να ακούσει όσα πάλλονται ακόμα στον χώρο, πριν ακουστεί ο επόμενος μουσικός ήχος που σηματοδοτεί την ελπίδα της αναγέννησης.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...