Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Γιατί δεν νιώθω ικανοποιημένος με τίποτα στη ζωή μου;

Γιατί δεν νιώθω ικανοποιημένος με τίποτα στη ζωή μου;

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα δεν νιώθει ικανοποιημένη με τίποτα στη ζωή της
Image credit:  Chad Madden / unsplash.com

Αν γνωρίζετε κάποιον που δεν είναι ευτυχισμένος, μπορεί να μην είναι και ικανοποιημένος με τίποτα. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;


Πιθανότατα να έχετε ακούσει ότι η ευτυχία προέρχεται από μέσα μας. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν την ευτυχία σε άλλους ανθρώπους, σε ιδανικές καταστάσεις ή σε κάποια ιδανική δουλειά. Και είναι πολύ δυσάρεστο γι’ αυτούς όταν δεν βρίσκουν αυτήν την ευτυχία που αναζητούν.

Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με τίποτα.

Λόγοι για τους οποίους τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για κάποιους

Για μερικούς ανθρώπους, η ζωή δεν φαίνεται ποτέ αρκετά καλή. Η αρνητικότητα αφήνει το αποτύπωμά της σχεδόν σε ό, τι κάνουν. Ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος είναι ο ουρανός ή πόσα χρήματα βγάζουν, τα πράγματα δεν είναι ικανοποιητικά γι’ αυτούς.

Ίσως γνωρίζετε ανθρώπους σαν αυτούς που περιγράφουμε και ίσως αναρωτιέστε γιατί δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Λοιπόν, παρακάτω αναφέρουμε μερικούς λόγους.

1. Οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση του τι πραγματικά θέλουν

Μερικές φορές, ένα άτομο δεν είναι ποτέ αρκετά ικανοποιημένο επειδή δεν ξέρει τι θέλει. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι δεν έχει την επίγνωση ότι δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει. Περνούν τη ζωή νομίζοντας ότι γνωρίζουν το σκοπό τους και απλά αποτυγχάνουν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καν σίγουροι αν ο στόχος είναι πραγματικά αυτό που ονειρεύονταν σε όλη τους τη ζωή. Ένα άτομο μπορεί να βγάζει πολλά χρήματα και να εξακολουθεί να αισθάνεται ανικανοποίητο αν δεν ξέρει τι πραγματικά θέλει.

2. Ορισμένοι δεν εκτιμούν

Είναι προφανές ότι ένα άτομο δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένο, αν δεν είναι ευγνώμων για αυτά που ήδη έχει αποκτήσει. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η ζωή τους και πόσο αγαπιούνται, τα άτομα αυτά μπορεί να το θεωρήσουν δεδομένο, να αναζητούν σταθερά άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που ήδη έχουν ως τώρα στη ζωή τους και μονίμως «τρέχουν» για να αποκτήσουν κι άλλα κι άλλα κι άλλα.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

3. Πολλοί ζουν στο παρελθόν

Μπορεί να νιώσετε αυτό το συναίσθημα το οποίο σχετίζεται με το να είναι ανικανοποίητος κανείς γι’ αυτόν το λόγο. Γιατί αναπολεί, για παράδειγμα, στιγμές στη ζωή του που ήταν λιγότερο αγχωμένος. Δυσκολεύονται να κοιτάξουν το παρελθόν που πλέον έχει αλλάξει και «ζουν» στο παρελθόν.

Βλέπετε, πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι επειδή πιστεύουν ότι η ικανοποίησή τους είναι κλειδωμένη σε μια προηγούμενη αγκαλιά, σε μια προηγούμενη τοποθεσία ή ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο που πλέον έχει παρέλθει. Είναι ίσως ένας από τους πιο θλιβερούς λόγους για τους οποίους τίποτα δεν φαίνεται αρκετά καλό σε κάποιους.

4. Πολλά άτομα αφήνουν τα πράγματα ημιτελή

Τα πράγματα δεν θα φανούν ποτέ αρκετά ικανοποιητικά στους ανθρώπους, αν δεν ολοκληρώσουν αυτό που έχουν ξεκινήσει. Εάν ένα άτομο πηδά από το ένα πράγμα στο άλλο, θα έχει πολλά ημιτελή πράγματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν είναι ικανοποιημένο με τίποτα. Όταν σκεφτούν όλα τα πράγματα που δεν έχουν ολοκληρώσει δυσαρεστούνται πολύ, επιδεινώνοντας έτσι αυτό το απελπιστικό συναίσθημα.

5. Μερικοί απλώς εστιάζουν στην αρνητικότητα

Μερικές φορές οι άνθρωποι που αγαπάτε δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι επειδή επικεντρώνονται σε λάθος πράγματα. Υπάρχουν βασικά δύο κίνητρα στη ζωή, τα αρνητικά και τα θετικά. Είτε κάνετε πράγματα με θετική νοοτροπία είτε με αρνητική.

Μερικοί άνθρωποι επικεντρώνονται τόσο πολύ στα αρνητικά πράγματα στη ζωή, που ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι με το πού βρίσκονται ή τι έχουν. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι πολύ ευάλωτα στις αλλαγές, παίρνοντας πολλές φορές αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή προς το χειρότερο.

6. Τα άτομα μπορεί να μην δρουν συνετά στα οικονομικά τους

Εάν ένα άτομο προσπαθήσει να ζήσει κάνοντας πράγματα πάνω από τις δυνατότητές του, μπορεί να βρεθεί σε μπελάδες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάρει μια προαγωγή και στη συνέχεια πιστεύει ότι μπορεί να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα από πριν, μπορεί να καταλήξει να χρωστάει.

Όσοι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με τίποτα, θα αποκτήσουν τη νέα τους καριέρα και θα βρουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να έχουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αντί να είναι ευγνώμονες, όπως προανέφερα, θα λαχταρούν συνεχώς περισσότερα.

7. Μερικοί ανικανοποίητοι άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γνωρίζατε ότι τα άτομα με σοβαρή χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως δεν είναι ποτέ ικανοποιημένα με τίποτα; Ο λόγος είναι γιατί υποσυνείδητα πιστεύουν ότι όσα περισσότερα καταφέρνουν, τόσο πιο συμπαθητικοί θα είναι.

Δυστυχώς, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα χαρακτηριστικό που όσο ένας άνθρωπος δεν το δουλεύει για να το βελτιώσει, τόσο πιο «απαιτητικό» θα γίνεται. Ένα άτομο θα ψάχνει πάντα για κομπλιμέντα, διαβεβαίωση και ασφάλεια μέχρι να βρει την αξία του.


Διαβάστε σχετικά: Η αναζήτηση της ευτυχίας: τι δίνει νόημα στη ζωή;


Πώς να αντιμετωπίσετε τους ανικανοποίητους

Εάν βρίσκεστε σε μια θέση όπου πρέπει να αλληλεπιδράσετε με ανικανοποίητους ανθρώπους, τότε υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Αλλά πάντα να έχετε κατά νου ότι η σωματική και ψυχική σας υγεία είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Πρέπει να ξέρετε πότε να μείνετε και πότε να φύγετε.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να είναι η αλληλεπίδρασή σας αρμονική.

1. Μάθετε ποιος είστε όταν τους βοηθάτε

Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι, γίνονται ευάλωτοι στην τοξικότητα των άλλων. Έτσι, αν γνωρίζετε ποιοι είστε, δεν μπορούν να σας χειραγωγήσουν. Το να γνωρίζεις ποιος είσαι, θα έχει επίσης καλή επίδραση και σε αυτούς.

2. Διδάξτε στους άλλους την ευγνωμοσύνη

Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει αυτό, αλλά πολλοί. Αν γνωρίζετε κάποιον που δεν φαίνεται ποτέ να είναι ικανοποιημένος, μιλήστε του για το πώς να είναι ευγνώμων για ό, τι έχει.

3. Λειτουργήστε ως πρότυπο μίμησης

Δείξτε στους άλλους πώς το να ζείτε στο τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπευτείτε πραγματικά. Ναι, το παρελθόν είχε τόσα πολλά υπέροχα πράγματα, αλλά το παρόν έχει επίσης πολλά θετικά που χρειάζεται να ψάξουν για να τα βρουν.

4. Βοηθήστε τους άλλους να ολοκληρώνουν ό, τι αρχίζουν

Και πάλι, το να είσαι παράδειγμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις σε έναν άλλον πώς να τελειώνει τα πράγματα που έχει ξεκινήσει και να επιλύει ζητήματα.

5. Αγάπη κι ενίσχυση

Για όσους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορείτε να τους δείξετε αγάπη και θετική διάθεση. Στη συνέχεια, πρέπει να τους δώσετε μια μικρή ώθηση, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους.

Το να μάθουν ποιοι είναι, από μόνοι τους, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Έτσι, όταν ασχολείστε με εκείνους που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορείτε να βοηθήσετε λίγο, αλλά πρέπει να αφήσετε τους ίδιους να βοηθήσουν τον εαυτό τους ακόμη περισσότερο.

Λίγες λόγια για το τέλος

Μερικές φορές είναι αναγκαίο να απομακρυνθείς, και σε αυτές τις περιπτώσεις, η απλή δημιουργία μιας απόστασης και χρόνου μπορεί να δώσει ένα διάλειμμα και για τις δύο πλευρές.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...