PsychologyNow Team

Άκαμπτο είναι το ξύλο, το σίδερο, το νεκρό σώμα. Τι επιλέγεις να είσαι; Θα μείνεις εκεί ακλόνητος ή θα κάνεις την αλλαγή; #vgaltoapomesasou

Άκαμπτο είναι το ξύλο, το σίδερο, το νεκρό σώμα. Τι επιλέγεις να είσαι; Θα μείνεις εκεί ακλόνητος ή θα κάνεις την αλλαγή; #vgaltoapomesasou

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται τι να επιλέξει να είναι
Image credit: René Porter / unsplash.com

Δύο ακραίες αντιλήψεις περί αγάπης, τόσο συνηθισμένες στον σύγχρονο κόσμο, που τελικά συναντιούνται στον ίδιο φαύλο κύκλο.


Να θυμάστε, όλοι οι άνθρωποι δημιουργούμε εξαρτησιακές σχέσεις στη ζωή μας, σχέσεις προσκόλλησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητα μας είναι «τυποποιημένη» και παθολογική. Η «ακαμψία» είναι αυτή που κάνει τη διαφορά!

Άκαμπτο είναι το ξύλο, το σίδερο, το νεκρό σώμα. Τι επιλέγεις να είσαι; Θα μείνεις εκεί ακλόνητος ή θα κάνεις την αλλαγή;

Είναι κοινή παραδοχή. Όλοι έχουμε τραυματιστεί και αναπόφευκτα όλοι έχουμε τραυματίσει. Ίσως μάλιστα, το φλερτ με τα τραύματα μας να είναι τόσο έντονο που η συνήθεια μας σε αυτά προκαλεί εθισμό.

«Ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά» λέει ο νόμος του Μέρφι για να απαντήσει το σύνθημα των προσκόπων «Έσο έτοιμος». Οι πράξεις σου θα καθορίσουν τα αποτελέσματα.

Η συνήθεια είναι η πιο ισχυρή δύναμη σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Είναι αυτή που μας κάνει να μην αντέχουμε χωρίς αυτό που ζητάμε. Γονείς εξαιρετικά αυταρχικοί αλλά και εξαιρετικά προστατευτικοί από την άλλη, που δεν επιτρέπουν στο παιδί να πάρει τον έλεγχο του εαυτού του, δημιουργούν, σε κάθε περίπτωση, ένα δίπολο μη λειτουργικό, γινόμαστε δεσμώτες σχέσεων στην ενήλικη ζωή που δεν μπορούμε χωρίς αυτές ακόμη κι αν είναι κακοποιητικές.

Σε αγαπώ και δεν αντέχω να σε χάσω ή σε αγαπώ αλλά αν θες να φύγεις τότε φύγε;

Σε αγαπώ τόσο πολύ που φοβάμαι να πάρω μια δική μου απόφαση αν πρώτα δεν έχω την έγκριση σου, σε αγαπώ τόσο πολύ που δεν θέλω να διαφωνήσουμε γιατί ίσως σε χάσω, γιατί δεν θέλω να μείνω μόνος, γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω χωρίς εσένα εξαιτίας της χαμηλής μου αυτοεκτίμησης.

Και τελικά σε αγαπώ τόσο πολύ γιατί με ταΐζεις αποδοχή και επιβεβαίωση και θα υποστώ τα πάντα για να τα έχω, ακόμη κι αν με κακοποιείς. Γιατί ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρομαι για σένα, αν δεν σου μιλώ για μήνες ολόκληρους ή αν δεν έχω κανένα σεξουαλικό η συναισθηματικό ενδιαφέρον για εσένα, στο τέλος θα μείνω με εσένα γιατί δεν ξέρω ποιος είμαι χωρίς εσένα. Γιατί σε αγαπώ επειδή συντηρείς τον εγωισμό μου.

Ακόμη κι αν νιώθω συνεχώς θυμωμένος επειδή νομίζω πως παλεύω μόνος και με έχουν εγκαταλείψει όλοι. Κι αν δεν είσαι εσύ δίπλα μου, θα βρω άμεσα κάποιον άλλο να γεμίσει το κενό μου και να καλύψει την πείνα μου. Να δώσει νόημα στην ταυτότητα μου γιατί θα τον «αγαπώ» κι αυτόν με τον ίδιο τρόπο.

Από την άλλη …


Διαβάστε σχετικά: Κράτησε με σφιχτά, μείνε δίπλα μου – η αλήθεια μιας ασθενούς με ψυχική διαταραχή #vgaltoapomesasou


Σε αγαπώ τόσο πολύ που αν θες να φύγεις μπορείς να το κάνεις. Θα ζήσω και δεν σε έχω ανάγκη. Σε αγαπώ τόσο που σε αφήνω ελεύθερο να κάνεις ότι θέλεις γιατί υποσυνείδητα θεωρώ το συναίσθημα μου αδυναμία. Τελικά γίνομαι συναισθηματικά αναίσθητος, κάτω από το πέπλο της αγάπης. Γιατί στο χάος του μυαλού μου δεν καταφέρνω να αποδεχτώ πως είναι εντάξει να είμαι τρωτός απέναντι σου.

Επειδή φοβάμαι τόσο να αντιμετωπίσω τις ανασφάλειες μου, τα τραύματα μου, δεν θα παλέψω να μείνεις, δεν θα θυσιάσω την ευδαιμονία στην οποία έχω τυλιχτεί για να αντιμετωπίσουμε μαζί τους φόβους και τις αγωνίες μας. Γιατί στην πραγματικότητα είμαι τόσο εγωιστής που θα σε αφήσω να φύγεις, αφού ποτέ δεν αγάπησα κάποιον πιο πολύ από τον εαυτό μου. Ο δρόμος του μαζί είναι δύσκολος και ανηφορικός και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ανέβω.

Προτιμώ την ασφάλεια της φωλιάς μου στην οποία κρύβομαι και ζω φαινομενικά στην ηρεμία βλέποντας τις σκιές των άλλων στον τοίχο, που ζουν τη ζωή, που αντικρίζουν το φως.

Δύο ακραίες αντιλήψεις περί αγάπης, τόσο συνηθισμένες στον σύγχρονο κόσμο, που τελικά συναντιούνται στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Ο άνθρωπος είναι ο δαίμονας του εαυτού του. Ο ίδιος πλάθει την τύχη του και φέρει την ευθύνη των πράξεων του. Το μέτρο είναι το ζητούμενο. Η μεσότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ορθή χρήση της αγάπης; Είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε πνευματικά μαζί;

Σε αγαπώ και θα πολεμήσω για εσένα, για να γίνω καλύτερος άνθρωπος, θα πολεμήσω για να σε έχω στη ζωή μου όχι γιατί έχω προσωπικό όφελος από εσένα, αλλά γιατί γίνομαι λίγο παραπάνω ευτυχισμένος όταν βλέπω το χαμόγελο σου, γιατί χαίρομαι με τη χαρά σου, γιατί θέλω να αντιμετωπίζουμε μαζί τα δύσκολα και τα εύκολα.

Η αληθινή αγάπη είναι είδος σπάνιο. Χρειάζεται μοίρασμα, ανιδιοτέλεια, από πράξεις που δεν έχουν μέσα τους προσωπικό συμφέρον. Χρειάζεται γενναιοδωρία, ασφάλεια, να είμαι εδώ για σένα. Χρειάζεται πίστη και εμπιστοσύνη. Εάν κάποιο από τα παραπάνω λείψει τότε η αγάπη κινδυνεύει να διαλυθεί!

Είσαι έτοιμος να πολεμήσεις; Είσαι έτοιμος να τη δεχτείς;

Έσο έτοιμος λοιπόν…


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...