PsychologyNow Team

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται με επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται με επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία

PsychologyNow Team
άνθρωποι που καπνίζουν έχουν και διαβήτη έχουν επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση στη μέση ηλικία
Image credit: Timon Studler / unsplash.com

Οι ερευνητές βρήκαν επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση λόγω καπνίσματος, υπερτάσης και διαβήτη κατά τη διάρκεια μία έρευνας που διήρκησε 5 χρόνια.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και της γνωστικής έκπτωσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2.675 ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου αξιολογήθηκαν ως σημείο αναφοράς και περιλάμβαναν την υπέρταση, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα, ενώ αντιστοιχούσαν σε ποσοστά 31%, 11%, 43%, 9% και 15%.

Επίσης χορηγήθηκαν γνωστικά τεστ για την αξιολόγηση της μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας και της ταχύτητας επεξεργασίας, ως σημείο αναφοράς καθώς και πέντε χρόνια αργότερα.


Διαβάστε σχετικά: Διακοπή καπνίσματος και ψυχολογία


Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα ποσοστό 5% των συμμετεχόντων παρουσίασε επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών. Έπειτα από τη χρήση πολυμεταβλητής ρύθμισης, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης συσχετίστηκαν με αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης έκπτωσης ενώ δεν βρέθηκαν σχετικοί συσχετισμοί για την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Ο αυξημένος αριθμός καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης ενώ βρέθηκε, επίσης, αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης, όταν βάσει του αλγόριθμου Φράμινγκαμ για την αξιολόγηση κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, η βαθμολογία ήταν ≥ 10.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: Οι ενήλικες μέσης ηλικίας με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα αυτοί με υπέρταση, διαβήτη καθώς και όσοι καπνίζουν ή εμφανίζουν πάνω από έναν καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να αντιπροσωπεύουν κρίσιμες υπό-ομάδες για πρώιμη παρακολούθηση και εκπαίδευση.


Έφη Μεσιτίδου
Έρευνα: Cardiovascular risk factors and accelerated cognitive decline in midlife

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...