Δέσποινα Δριβάκου

Συστήματα αναπαράστασης: Ας μιλήσουμε για την οξύτητα των αισθήσεων

Συστήματα αναπαράστασης: Ας μιλήσουμε για την οξύτητα των αισθήσεων

Δέσποινα Δριβάκου
γυναίκα εξηγεί τα συστήματα αναπαράστασης των αισθήσεων
Image credit: Priscilla Du Preez / unsplash.com

Πως θα με καταλαβαίνουν οι άλλοι καλύτερα;


Συχνά υπάρχει ασυνεννοησία, ο συνομιλητής μου δείχνει να μην με αντιλαμβάνεται..

Κινήσεις των ματιών

Μελέτησε το διάγραμμα παρακάτω και θα δεις τις κινήσεις των ματιών ενός ατόμου. όταν θα βρεθείς κοντά σε ένα άτομο παρατήρησε αυτές τις κινήσεις να συμβαίνουν και θα καταλάβεις πολλά για αυτό το άτομο.

SysthmataAnaparasAisthsewn e1

Καθώς επεξεργαζόμαστε πληροφορίες το κάνουμε οπτικά (V), λεκτικά/ακουστικά (A), κιναισθητικά (K), οσφρητικά (O) ή γευστικά (G). Είναι δυνατή η πρόσβαση στην έννοια μιας λέξης με ένα, ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό, των πέντε αισθητηριακών καναλιών.

Η Συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια, Βιρτζίνια Σατήρ, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι κινούν τα μάτια τους σε συστηματικές κατευθύνσεις. Η κίνηση των ματιών αποκαλύπτει σε ποια κατεύθυνση το άτομο σκέφτεται. Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει το είδος της γνωστικής επεξεργασίας που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν όταν κινούνται τα μάτια τους σε μια κατεύθυνση..

Η επικοινωνία και η κατανόηση βοηθούν κάθε είδος συμβίωσης, συνεργασίας κ.τ.λ. να λειτουργεί καλύτερα..


Διαβάστε σχετικά: Τα μάτια μπορούν να δείξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα


Ένα παράδειγμα.. αν κάποιος δεχθεί μια ερώτηση και κοιτάξει πάνω και αριστερά (VC) είναι οπτικό το σύστημα αναπαράστασης που έχει ενεργοποιήσει (Visual) και το ότι είναι προς τα αριστερά σημαίνει ότι κατασκευάζει την απάντηση του (construct) φαντάζεται, αυτοσχεδιάζει ή ψεύδεται. Αντιθέτως αν συμβεί να κοιτάξει πάνω και αριστερά (VR) ανακαλεί από την μνήμη του τις πληροφορίες (Remember).

Το Internal Dialogue (ID) αποτελεί εκείνη την διαδικασία εσωτερικού διαλόγου που ένας κιναισθητικός κάνει προκειμένου να θυμηθεί. Είναι φυσικό να νιώθεις λιγότερο έτοιμος να το κάνεις πράξη.. θέλει εξάσκηση και παρατήρηση. Παρακολούθησε video διάσημων δημοσιογράφων πως κάνουν τις συνεντεύξεις τους..

Χρησιμοποιούν στις ερωτήσεις τους όλα τα παραπάνω, ενώ παράλληλα είναι πολύ προσεκτικοί ακροατές. Το να ακούς είναι το κλειδί. Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται ευκολότερα. Κάνε καθημερινά αυτήν την άσκηση για 10 λεπτά και ύστερα κατέγραφε μετά αυτά που διαπιστώνεις.

SysthmataAnaparasAisthsewn e2

Οπτικό σύστημα αναπαράστασης

Οι άνθρωποι που είναι οπτικοί στέκονται με τα κεφάλια τους ή/και τα σώματά τους όρθια, με το βλέμμα τους προς επάνω. Θα αναπνέουν από το πάνω μέρος του στήθους (πάνω μέρος πνευμόνων). Συχνά κάθονται προς τα εμπρός στην καρέκλα τους, είναι οργανωμένοι, καλλωπισμένοι, φροντισμένοι και μεθοδικοί. Απομνημονεύουν βλέποντας εικόνες, και είναι διασπώνται λιγότερο από το θόρυβο. Συχνά δυσκολεύονται να θυμηθούν τις προφορικές οδηγίες, επειδή συχνά αφαιρούνται.

Ένας οπτικός τύπος θα ενδιαφερθεί για το πώς σου φαίνονται τα νέα μέτρα ;.

Τα «φαινόμενα» είναι σημαντικά γι' αυτούς τους ανθρώπους.

SysthmataAnaparasAisthsewn e3

Ακουστικό σύστημα αναπαράστασης

Οι άνθρωποι που είναι ακουστικοί θα κινήσουν αρκετά συχνά τα μάτια τους λοξά. Αναπνέουν από τη μέση του στήθους τους. Σκέφτονται δυνατά (ακούγεται η σκέψη τους) ή απλώς κουνούν τα χείλη τους ενώ σκέφτονται, και μπορούν εύκολα να αποσπαστούν από το θόρυβο. Επαναλάβουν συνήθως αυτά που ακούν, μαθαίνουν καλύτερα ακούγοντας, και συνήθως τους αρέσει η μουσική και η συζήτηση στο τηλέφωνο.

Απομνημονεύουν σταδιακά, διαδικασίες και ακολουθίες (διαδοχικά). Το ακουστικό πρόσωπο επιθυμεί να του λένε τι και πώς θα κάνει κάτι, και αποκρίνεται σε έναν ορισμένο τόνο της φωνής ή του συνόλου λέξεων. Θα ενδιαφερθούν για το τι έχετε να πείτε για τις εξελίξεις στην υγεία».

Κιναισθητικό σύστημα αναπαράστασης

Οι άνθρωποι που είναι κιναισθητικοί κρατούν την αναπνοή τους από το κατώτατο σημείο των πνευμόνων τους, έτσι θα δεις το στομάχι τους να ξεφουσκώνει όταν αναπνέουν. Είναι συχνά σε κίνηση και η επιτάχυνση του λόγου τους είναι πολύ αργή. Ανταποκρίνονται στα εξωτερικά κίνητρα (ανταμοιβές), και τους αρέσει το άγγιγμα.

Η κοινωνική απόσταση που κρατούν είναι μικρή (τους αρέσει να πλησιάζουν αρκετά τον συνομιλητή τους). Συνηθίζουν να βρίσκονται σε κίνηση ενώ απομνημονεύουν. Θα σας ρωτήσουν πως νιώθεις για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;, για να κατανοήσουν ποιες είναι οι απόψεις σου για αυτό.


Διαβάστε σχετικά: Οι σωματικές αισθήσεις αναδεικνύουν τα συνειδητά αισθήματα


Ad: Ακουστικό Ψηφιακό (digital) σύστημα αναπαράστασης

Αυτό το άτομο θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μιλώντας μόνο του. Θα σε ρωτήσουν «αν σου κάνουν νόημα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Ευρώπη» Το ακουστικό ψηφιακό άτομο μπορεί να εκδηλώσει τα χαρακτηριστικά των άλλων σημαντικών αντιπροσωπευτικών συστημάτων.

SysthmataAnaparasAisthsewn e4

Ακολουθούν τα κατηγορήματα (ρήματα, επιρρήματα και επίθετα) που σχετίζονται με τα παραπάνω συστήματα αναπαράστασης του κόσμου. Για να εντοπίσετε το πρωτεύον αντιπροσωπευτικό σύστημα - ακούστε τη γλώσσα ενός ατόμου: πώς κατασκευάζουν προτάσεις, πώς τα χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τη σκέψη τους.

Οπτικοί:

θολό, παρατηρώ, εστιάζω, φωτεινό, φλας, σκηνή, προοπτική, φαντάσου, θέα, βλέπω, εικόνα, αντιλαμβάνομαι, δείχνω, παρουσιάζομαι, καθαρό, όμορφο, χρωματιστό, ορίζοντας, όραμα, φωτεινό, ρίξε μια ματιά, μέλλον, στη σκιά, πανοραμική θέα.

Ακουστικοί:

ειλικρινής, αρθρώνω, ουρλιάζω, προφέρω, αξιοσημείωτο, αντηχώ, αρμονία, προφορικό, διαπεραστικός, κλαψούρισμα, ακούω, συζητώ, ήσυχος, ρωτώ, θορυβώδης, φασαρία, δυνατά και καθαρά, προσοχή, γλωσσοδέτης.

Κιναισθητικοί:

ζεστό, ήρεμο, καυτό, αισθάνομαι, άγγιγμα, σφιχτό, χαλαρό, χειρίζομαι, σκληρό, τραχύ, αδέξιο, βιάζομαι, κατανοώ, στρες, πίεση, τσίμπημα, τραβώ.

Ακουστικό Ψηφιακό (Ad):

αίσθηση, εμπειρία, κατανοώ, σκέφτομαι, μαθαίνω, διαδικασία, αποφασίζω, κινητοποιώ, συλλογίζομαι, αλλάζω, αντιλαμβάνομαι αναίσθητη, ευδιάκριτη, συλλαμβάνω, γνωρίζω.


Βιβλιογραφία

  • Thompson, J.E.,, Courtney, L., and Dickson, D., 2002. The effect of neurolinguistic programming on organisational and individual performance: a case study. Journal of European Industrial Training, [online] 26(6), pp.292–298. Available at: <http://www.emeraldinsight.com/doi/10.1108/03090590210431265> [Accessed 22 Dec. 2016].
  • Grimley, B., 2014b. Theory and Practice of NLP Coaching2014 1 Bruce Grimley Theory and Practice of NLP Coaching 2013. Education + Training, 56(6), pp.582–584.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...