PsychologyNow Team

Σε ποια περιοχή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πνευματικές εμπειρίες

Σε ποια περιοχή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πνευματικές εμπειρίες

PsychologyNow Team
γραφιστικό εγκεφάλου με χρωματιστά κομμάτια

Οι πνευματικές εμπειρίες είναι έντονα βιώματα που μπορεί να έχουν βαθιά επιρροή στη ζωή μας και μας δίνουν την αίσθηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale έχουν εντοπίσει μία πιθανή νευροβιολογική κατοικία για την πνευματική εμπειρία, την αίσθηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό.

Το κοινό στοιχείο μεταξύ των ατόμων που έχουν βιώσει διάφορες πνευματικές εμπειρίες, είναι η δραστηριότητα στον βρεγματικό φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αντίληψη του εαυτού και των άλλων ανθρώπων, καθώς και η επεξεργασία της προσοχής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cerebral Cortex.

Οι πνευματικές εμπειρίες είναι πολύ έντονες καταστάσεις που μπορεί να έχουν βαθιά επιρροή στη ζωή των ανθρώπων, δήλωσε ο Marc Potenza, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης του Κέντρου Μελετών για το Παιδί στο Yale. Η κατανόηση των νευρωνικών βάσεων των πνευματικών εμπειριών, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους ρόλους τους στην ανθεκτικότητα και την θεραπεία από την ψυχική ασθένεια και τις εθιστικές διαταραχές.

Οι πνευματικές εμπειρίες μπορεί να είναι θρησκευτικής φύσης ή όχι, όπως η αίσθηση της ενότητας στη φύση ή η απουσία του εαυτού κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων. Οι ερευνητές στο Yale και το Ινστιτούτο Πνευματικότητας Mind Body στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, μελέτησαν 27 νεαρούς ενήλικες για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες αγχωτικές και χαλαρωτικές εμπειρίες καθώς και τις πνευματικές τους εμπειρίες.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στη μέθοδο της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού, ενώ άκουγαν για πρώτη φορά ηχογραφημένες αφηγήσεις με βάση τις εξατομικευμένες εμπειρίες τους. Ενώ οι προσωπικές πνευματικές εμπειρίες των συμμετεχόντων διέφεραν, οι ερευνητές εντόπισαν παρόμοια πρότυπα δραστηριότητας στον βρεγματικό φλοιό, καθώς οι συμμετέχοντες φαντάζονταν να βιώνουν τα γεγονότα στις ηχογραφήσεις.

Ο Potenza τόνισε ότι και άλλες περιοχές του εγκεφάλου πιθανώς να εμπλέκονται και στον σχηματισμό πνευματικών εμπειριών. Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικούς ερευνητές να μελετήσουν την πνευματική εμπειρία και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, συμπλήρωσε.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Neural Correlates of Personalized Spiritual Experiences
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...