PsychologyNow Team

Βρέθηκαν οι εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια

Βρέθηκαν οι εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια

PsychologyNow Team

Μία έρευνα, υποστηρίζει ότι o εθισμός στα τυχερά παιχνίδια ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η λαχτάρα για ναρκωτικά και αλκοόλ.


Η μελέτη, που έγινε από ομάδα διεθνών ερευνητών, προτείνει ότι η στόχευση αυτών των οδών του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπείες για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Translational Psychiatry δείχνουν επίσης ότι οι συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν τις παρορμήσεις μας, μπορεί να είναι εξασθενημένες σε άτομα με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Η εργασία αυτή παρέχει ζωτικής σημασίας ενδείξεις για τη βιολογία του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, η οποία είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, εξήγησε η Δρ Henrietta Bowden-Jones, συν-συγγραφέας από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial και διευθύντρια της Κλινικής National Problem Gambling.

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα του εθισμού στον τζόγο, οδηγεί τα άτομα να χάνουν τη δουλειά τους και να αφήνουν άστεγες τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Γνωρίζουμε ότι η συνθήκη αυτή μπορεί να έχει γενετική συσχέτιση και ότι τα παιδιά των εθισμένων στο τζόγο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα ακριβή σημεία του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε αυτόν. Αυτή η έρευνα προσδιορίζει τους βασικούς τομείς του εγκεφάλου και ανοίγει δρόμους για στοχευμένες θεραπείες που εμποδίζουν την επιθυμία και την υποτροπή.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, βρήκε ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου, που ονομάζονται νησίδα και επικλινής πυρήνας, είναι ιδιαίτερα ενεργές όταν οι άνθρωποι με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια βιώνουν αυτή την επιθυμία.

Η δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, που βρίσκονται βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου και συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ανταμοιβής και ελέγχου των παρορμήσεων, έχει ήδη συνδεθεί με την επιθυμία για ναρκωτικά και αλκοόλ.

Ο προβληματικός εθισμός στα τυχερά παιχνίδια μπορεί να επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν έως και τα 593.000 άτομα. Ο εθισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή φάρμακα που καταπολεμούν την αχαλίνωτη επιθυμία.

Η έρευνα

Στην έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 19 ασθενείς με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και 19 υγιείς εθελοντές.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες προβληματικές μορφές τυχερών παιχνιδιών μεταξύ των ασθενών ήταν η ηλεκτρονική ρουλέτα και τα αθλητικά τυχερά παιχνίδια.

Κάθε εθελοντής πήγε σε ένα ηλεκτρομαγνητικό τομογράφο στον οποίον έδειξαν διάφορες εικόνες. Αυτές περιελάμβαναν φωτογραφίες από σκηνές από τυχερά παιχνίδια, όπως η ρουλέτα ή ένα μαγαζί όπου παίζονται στοιχήματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το επίπεδο της επιθυμίας, όταν είδαν τις εικόνες. Η ομάδα ερευνητών αξιολόγησε στη συνέχεια ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν όταν οι εθελοντές παρουσίασαν τρομερή επιθυμία.

Βρήκαν ότι, σε προβληματικούς παίκτες, οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου ήταν ιδιαίτερα ενεργές όταν τους έδειχναν μια εικόνα που συνδέεται με τα τυχερά παιχνίδια και βίωναν μια λαχτάρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο αδύναμες συνδέσεις μεταξύ του επικλινή πυρήνα και του μετωπιαίου λοβού, στους προβληματικούς παίκτες συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη επιθυμία.

Ο μετωπιαίος λοβός, ο οποίος εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μπορεί να βοηθήσει τη νησίδα να ελέχξει τις παρορμήσεις, εξήγησε η καθηγήτρια Anne Lingford-Hughes.

Αδύναμες συνδέσεις μεταξύ των περιοχών αυτών, έχουν επίσης εντοπιστεί στον εθισμό στα ναρκωτικά. Ο μετωπιαίος λοβός μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της παρορμητικότητας, και ως εκ τούτου, μία αδύναμη σύνδεση μπορεί να συμβάλει με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μην είναι σε θέση να σταματήσουν τον τζόγο και να αγνοούν τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους.

Οι συνδέσεις μπορούν επίσης να επηρεάζονται από τη διάθεση και να αποδυναμώνονται περαιτέρω από το στρες, το οποίο μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι εθισμένοι παίχτες υποτροπιάζουν σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους.

Η Καθηγήτρια Lingford-Hughes πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση της δραστηριότητας και των συνδέσεων στη νησίδα και τον επικλινή πυρήνα σε ανθρώπους εξαρτημένους στα τυχερά παιχνίδια μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής, ένα κοινό πρόβλημα στον εθισμό.

Η ομάδα τώρα διερευνά ποιες θεραπείες μπορεί να μειώσουν την δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επιθυμία.

Θα ήθελαν επίσης να συγκρίνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των προβληματικών παικτών με τους ανθρώπους που παίζουν αλλά δεν έχουν εθισμό ώστε να διερευνήσουν γιατί ο εθισμός κλιμακώνεται σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλους.


Πηγή: medicalnewstoday.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...